A számláló indítása: 2009. jan. 16. 
Free Counters

Free Counters

Legutóbb frissítve: 2012. szeptember 14.
Hírek, információk részletesen 

<<< vissza a nyitó oldalra

Bemutatószínház - felhívás

Általános tapasztalat, hogy a nem hivatásos színházak, színházi csoportok előadásai igen kis számú bemutatót élnek meg, holott több hónapos, alkotómunka eredménye látható a színpadon, sok esetben fesztiválokon díjazott, elismerést nyert drámák, előadások merülnek a felejtés homályába, holott nem csak megérdemelnék, hogy sokak lássák, hanem sokak örömmel látnák is ezeket az előadásokat. (Vagy éppen ébrednének rá, hogy örömmel látnák, ha láthatnák.)
Arról már nem is beszélve, hogy a színház “igazi terepe” a közönség előtti előadás. A közönség érdeklődése és a taps a legméltóbb elismerés, noha nem kívánom leértékelni a “tanult kollégák, a színházi szakmát ismerők – zsűrik” értékelő és díjakban mérhető elismerését sem.

Tekintve az eredetileg feltételezett “általános tapasztalatot” a
2012/13-as évadban a Féling Színház (Békéscsaba, Szabadság tér 6.) ...
===>> BEMUTATÓSZÍNHÁZ sorozatot kezdeményez.
Ennek kifejezett célja, hogy a programban részt venni kívánó színházi csoportok legalább egy-két bemutatóval a
székhelyükön és a fesztiválokon kívül is bemutatókat tarthassanak, nem kevésbé, hogy a programban résztvenni kívánó csoportok, színházak ...
- megismerjék egymás művészeti nézeteit, gyakorlatát, előadásait;
- kapcsolatokat találjanak, építsenek;
- az adott "működési területükön" kívül is megmutatkozzanak, ....

A program megvalósításának feltételei:
- A programban részt venni kívánó csoportok előre jelezzék ebbéli szándékukat ===>> Az előadás időpontja, a bemutatásra kerülő mű később is meghatározható! 

- Amit feltétlenül tudni kell: a Féling Színház – a többek által ismert feltételek mellett –
kamaraszínházi előadásokat tud fogadni, max. 50 fős közönség előtt!

Kérem azok
visszajelzését, akik a programban előadással, előadásokkal részt vennének

E-mail cím: felingszinhaz@gmail.com és/vagy steinwender.jozsef@gmail.com 

Egyúttal a fent leírtakat és/vagy azok megvalósítását és/vagy az abban való együttműködést, a szervezésben való támogatós segítséget ajánlom a Magyar Szín-Játékos Szövetség figyelmébe is! Feltételezhető, hogy egy hasonló rendszer megvalósításának "országos, hovatovább nemzeti" szinten is "lenne keletje". Akár egy sajátos igények alapján kialakuló színvonal-rendszer szerint. Arról már nem is beszélve, ...
- hogy olyan települések is színházi előadásokat fogadnának, fogadhatnának, amelyeken eddig nem, vagy csak elvétve "járt színház"; arról már nem is beszélve, hogy ...
- további kapcsolatok, alakulhatnának csoportok, színházi közösségek és a közönség között. 

Steinwender József
Féling Színház

   - 2012. szept. 14.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Igazi közösség, sztárok, művészi légkör: amire egy diák vágyhat
Május 31-ig kedvezményes részvételi díjjal!

Mesebeli környezetben, a neszmélyi hajó skanzenben rendezi meg versművészeti táborait a Magyar Versmondók Egyesülete 2012. július 14-től 21-ig. Major László világbajnok táncművész, a New Jersey-beli Atlantic City Ballet tagja, Kinizsi Ottó és Deutsch Anita színészek, valamint ismert költők és zenészek is csatlakoztak a szakmai csapathoz, akik a fiatalokkal együtt táboroznak.

Bakos-Kiss Gábor színművész. Kiss László rendező. Lutter Imre előadóművész-drámapedagógus. Szennik Évi diákszínjátszó-rendező. Ők már biztosan ott lesznek a valódi alkotótábort, művészi légkört és komplex képzést ígérő Versművészeti Táborokban Neszmélyben, amiket az idén húszéves Magyar Versmondók Egyesülete rendez. Nemcsak a versmondás, a megzenésített versek, a színházművészet és a költészet szakmai fortélyait tanítják majd, hanem az élet különböző helyzeteinek felismerését, megoldási lehetőségeit is. Ellátogat majd Varró Dániel költő, Wiegmann Alfréd rendező, Kinizsi Ottó és Deutsch Anita színészek, és az Aphonia-Sajtkukacz verszenei együttes is. Három szekcióban várják a jelentkezőket. 

A Versművészeti Szemináriumba érkező diákok, hallgatók hangképzést, beszédtechnikát, színpadi mozgást tanulhatnak, szituációs feladatokban, bizalomjátékokban, helyzetgyakorlatokban próbálhatják ki magukat, a színpadi és a pódiumi jelenlét szabályait ismerhetik meg.

A Színész és Előadóművész Felkészítő Műhely azoknak szól, akik a színházművészetet és az előadóművészetet leendő hivatásuknak tekintik. A színészmesterség mellett klasszikus és kortárs művek rendhagyó feldolgozása, egyéni versfoglalkozások, helyzetgyakorlatok, színpadi mozgás és beszédképzés folyik a műhelyben, amely nagyban épít a Színház- és Filmművészeti Egyetem felvételi vizsgájára.

Az Írásművészeti Műhely célja, hogy a nem professzionális írók, költők, versfaragók illetve tanulni vágyó, a mesterség fogásait elsajátítani akaró pályakezdő szerzők verstani, írástechnikai, költészet- és prózaesztétikai ismereteit bővítsék, a szemináriumi jellegű speciális feladatokat közösen és személyre szólóan megbeszéljék, értékeljék. Ebben a szekcióban külön kedvezményben részesülnek a vers.hu oldal Oszd meg a verset menüpontjában regisztrált írók és költők!

A táborok bárki számára nyitottak, a leendő résztvevők május 31-ig kedvezményes részvételi díj mellett jelentkezhetnek. A korábbi táborozók mellett a csoportosan jelentkezőket is csökkentett tábordíj mellett fogadjuk! A szervezők külön oldalt hoztak létre a facebook közösségi portálon Versművészeti Táborok néven. A részleteket a vers.hu oldal közli a Táborok menüpontban, de bővebb információ kérhető a verstaborok@gmail.com címen is. A vers.hu oldalon a balatonszemesi Gyermekversmondó Tábor felhívása is olvasható.

Társulatok és alkotók figyelem: megnyílt a nevezés a 14. VersFesztiválra!

Jelentkezési határidő: június 15-e!

Nyíregyháza lesz a vers fővárosa október 9-től 14-ig: a Móricz Zsigmond Színház ad otthont a 14. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztiválnak - jelentette be Lutter Imre fesztiváligazgató, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke és Tasnádi Csaba rendező, a színház igazgatója. A társulatoknak, egyéni előadóknak, zenekaroknak és filmeseknek öt hetük van jelentkezni: június 15-ig nevezhetnek a rangos seregszemle versenyprogramjába.

Versszínház, verszene, versmondás és versfilmek – négy nagy versenykategória nyílt meg a profi színházak, a színészek és az előadóművészek, a nem hivatásos versmondók és társulatok, valamint a zenekarok és a filmes alkotók számára. Idén először kétlépcsős rendszerben áll össze a versenyprogram, így a jelentkezés is két részből áll. A nevező produkciók közül héttagú szakmai előzsűri válogatja ki a legjobbakat, amelyek részt vesznek majd az októberi versenyprogramban és bemutatkoznak a közönség előtt. Minden kategóriába jelentkezhet hivatásos és nem hivatásos művész és csoport, és a korábbiakhoz képest bővültek a lehetőségek a versszínház és a versfilmes alkotások terén. Hazai és külföldi, magyar és idegen nyelvű előadások és alkotások is nevezhetnek.

A versmondás kategóriájában a kortársak mellett idén is a születési és a halálozási évfordulós klasszikusoké a főszerep. Így többek között Orbán Ottó, Nagy Gáspár, Szabó Magda, Hervay Gizella, József Attila, Juhász Gyula, Parancs János, Nemes-Nagy Ágnes, Örkény István, Karinthy Frigyes és Áprily Lajos művei hallhatók majd többnyire.

A versszínházi versenyben valamennyi versekre, elbeszélő költeményekre vagy más költészeti alkotásokra épülő, színházi igényű előadás nevezhet. Elbeszélő költemények, verses drámák, trubadúrlírai művek, előadóestek, verses monodrámák, performanszok, költői művekre, versekre épülő mozgásszínházi előadások és emlékestek is helyet kaphatnak a versenyprogramban.

A verszenék színpadán zenekarok és kíséret nélküli énekesek is felléphetnek. Nevezni legalább három dallal, de legfeljebb 40 perces koncerttel lehet.

A versfilmek esetében amatőr és profi filmesek részéről is van lehetőség kisjátékfilm és etűd benevezésére, a költészet bármely tartalmi és formai jellegű audiovizuális megvalósítása révén etűdszerű, rövid, 5-10 perces, vagy hosszabb lélegzetvételű, legfeljebb 40 perces alkotásokkal. Témája szerint bármely költő vagy író szellemi örökségét vállalva, az adott szerző munkásságának jegyében készült, vagy különböző (egy vagy több) költészeti alkotást feldolgozó filmes alkotásokat várnak.

A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, ahol a vers valamennyi formája bemutatkozik. A fesztivál Miskolcról indult, budapesti otthona mellett vendégeskedett már Pécsett, Krakkóban és Berlinben, sőt a fesztiváldíjasok Stockholmban és New Yorkban is felléptek. A szervezésben a Magyar Versmondók Egyesülete mellett a Móricz Zsigmond Színház és az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület is közreműködik.

A részletes versenyfelhívás a Kaleidoszkóp VersFesztivál hivatalos honlapján olvasható, ahol elektronikus úton jelentkezhetnek a produkciók: www.versfesztival.hu. Bővebb információ a honlapon és az info.versfesztival.@gmail.com címen.

Versmondók 20 – méltó és hangulatos ünnep volt

Valódi irodalomtörténeti pillanatok helyszíne volt a Magyar Versmondók Egyesületének 20 éves jubileumi gálaestje. Baranyi Ferenc és Varró Dániel a Versmondók színpadán találkozott először személyesen, egymás műveit tolmácsolva, és irodalmi csemegének számít, ahogy Lackfi János édesanyjával, Mezey Katalinnal közösen lepte meg a családfőt, Oláh János költőt saját versével.

Közel hatszáz néző gyűlt össze a Magyar Versmondók Egyesületének huszadik születésnapján a Fővárosi Művelődési Házban. Akik a zsúfolásig megtelt színházterem földszinti és karzati részéről is kiszorultak, az előtérben, kivetítőn keresztül figyelhették az eseményeket.

Az esélyegyenlőség és a fogyatékosok segítése érdekében a HÍD Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársa Balogh Ibolya jelnyelven tolmácsolta az elhangzó verseket, produkciókat, mi több, Buzáth Annamária, a Budapesti Versmondó Klub siket és nagyothalló csoportjának tagja külön is fellépett. Ungvári Tamás még csak a nézőtéren foglalt helyet, amikor nyílt színi taps fogadta. Az egyesület életének fontos momentumait megelevenítő interaktív performanszokba vonta be a közönséget Lutter Imre és Bakos-Kiss Gábor, az est két műsorvezetője.

Az elmúlt 20 évet Kiss László alapító elnök elevenítette fel. Galkó Balázs vadonatúj egyszemélyes versszínházi produkcióval lepte meg a nagyérdeműt. Ősbemutatót tartott az Aphonia verszenei együttes is Varró Dániel alkotásával, Lázár Balázs, a Vígszínház művésze pedig saját költeményét tolmácsolta. Gubás Gabi, Dolmány Attila és Aradi Balázs a szerelemről, Papp János, Pregitzer Fruzsina, Rékai Nándor és Dinnyés József a költészetről és a társadalomról mondott és énekelt ars poeticát. A humor játszotta a főszerepet Hajdu Steve és Zámbori Soma előadásában, míg Huzella Péter a nők és az idősebb férfiak közötti kapcsolatát fejtegette zenében. Parti Nagy Lajos saját versével köszöntötte a Versmondókat, Gerendás Péter ezekre rímelve énekelte húsz év távlatában, hogy átölel a múlt. Helyben született irodalmi esszé Kukorelly Endrétől Vass Tibornak, és óriási sikert aratott Ágh István és Serfőző Simon párosa is. A Kávészünet zenekar és a Firkin együttes teljes zenekari felállásban lépett színpadra, előbbi végigkísérte a teljes előadást.

Fellépett még Kinizsi Ottó, Tenczler Tímea, Fridrik Noémi, Tóth Zsóka, az amatőr versmondók közül Basa Bella, Herbály Jánosné, Horvát Marin, Baráth Zsófi, Tóth Péter, Újvári Bors Benedek és Varga Döníz, az Első Magyar Versszínház, a Bonyhádi Művészeti Műhely és Magyarórvári Viktor Kayamar a MoltOpera színeiben. Köszöntőt mondott Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, Regős János, a Szín-Játékos Szövetség elnöke, Hajvert Ákos vajdasági elnök és Bartók László korábbi elnök, Döbörhegy polgármestere.

A GálaEstről készül képeket a Versmondó folyóirat elektronikus változata közli Galériájában: www.versmondo.hu. Az est pillanatait hamarosan láthatja mindenki a Versrádió oldalán is! (www.versradio.hu)

   - 2012. máj 11.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

A DeszkaSzínház bemutatja: 

Joó Zsuzsa KERÍTÉS c. komolytalan tragédiáját! 

Az évad utolsó premiere! 

2012. 05. 28. 19h DESZKI FALUHÁZ - egy komolytalanul könnyed vígjáték - 

   - 2012. máj 04.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

FELHÍVÁS!

A Színjátékosok és Pedagógus Drámajátszók Fóruma ...

... szomorúan kell tudomásul vegye azt a tényt, hogy egyre többen "távoznak az égi színjátszók köreibe" azok közül, akik sokat tettek a nem hivatásos (amatőr/műkedvelő) - és voltaképpen a magyar - színjátszásért.
Helyesnek tartaná, ha a még élő e területen dolgozó és/vagy dolgozott, alkotó/alkotott ...
- rendezők
- színészek
... leírnák, meglévő megszerezhető dokumentumok közreadásával közzé tennék 
- emlékeiket, 
- sajátos és/vagy helyi történeteket, 
... amelyekről úgy ítélik, hogy kisebb, vagy nagyobb mértékben, de hozzájárultak a magyar nyelvű színjátszás alakulásához. Nem csak "országos ismertségre szert tett" alkotókra gondolunk! Bizonyosan fontos, meghatározó alkotói munkát végeztek azok is, akiket nem feltétlenül ismer a "nagyközönség" az országosan ismert, széles szakmai kör.!

Az itt nevezett "virtuális nyilvánosságot" biztosító felület kezelője (Steinwender József) örömmel fogadja a - steinwender.jozsef@gmail.com  e-mail címre - megküldendő dokumentumokat, azokat minden korrekció, szerkesztés, lektorálás nélkül közzé teszi.

A felhívást közzé tevő e tevékenységét kezdetinek tekinti! Úgy tartja helyesnek, ha az így felgyűlt dokumentumok egy közös felületen (pl. Magyar Szín-Játékos Szövetség honlapja) kerülnének gondozásra, ekként a lehető legszélesebb közösség számára elérhetővé.

A felhívás minden magyar nyelven játszó színházi közösséget (tehát, határon túl élőket is) felhív az együttműködésre!

Békéscsaba, 2012. ápr. 08. (húsvét)

  - 2012. ápr. 8.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

IMPRÓ FESZTIVÁL - 2012. - BÉKÉSCSABA

A "Csaba" Honvéd Kulturális Egyesület, a Féling Színház és a Magyar Szín-Játékos Szövetség 2012-ben is megrendezi a „FARSANGI RÖGTÖNZÉSEK” improvizációs fesztivált. 

Ez évben a program nem "felmenő rendszerben" kerül megrendezésre! Elsősorban a jeletkező csoportoknak vidám, felhőtlen 
játék lehetőségét, a közösségi élményt akar biztosítani, a hagyományt kivánja "életben tartani. 

2012. március 3.-án. (szombaton) 11 órától (regisztráció 10 órától) kerül sor

A rendezvényre diák- (középiskolás korosztály) és felnőtt színjátszók jelentkezését várjuk határainkon innen és túlról 
is.

A program min. 10, 4 fős csapat jelentkezése esetén kerül megrendezésre!

A játék házigazdái: A Féling Színház és a "Csaba" Honvéd Kulturális Egyesület,  

A játék helyszíne: „Csaba” Honvéd Kulturális Egyesület Művelődési Háza, 5600 Békéscsaba, Szabadság tér 6.

Az elmúlt évek gyakorlatához híven a négyfős (tetszés szerinti fantázianéven szereplő) csoportok 4 különböző 
improvizációs feladatot kapnak. Az egyes feladatokra való felkészülésre 10 perc áll rendelkezésre. Játékidő minden 
feladat esetében 3-3 perc.
A fesztivál játékvezetője: Nagy András László, aki a helyszínen teszi közzé a játékszabályokat és a feladatokat.
Az egyes feladatokat "társadalmi zsűri" pontozással értékeli, majd ennek alapján alakul ki a végső sorrend, amely idén a 
nemes versengés dicsőségét hozhatja, továbbjutást nem.

Ízelítő az elmúlt évek témáiból:

• négy előre magadott mondatot kellett történetté fűzni úgy, hogy csak a mondatok hangozzanak el, mindegyik más-más 
szereplő szájából.
• újsághírekre kellett improvizálni.
• négy tárgyat kapott a négy szereplő, ezekkel kellett improvizálni, és egy történetet eljátszani.
A csapatok a 10 perc felkészülési időben megbeszélték a történetet, a kapcsolatokat és kiosztották a szerepeket, majd a 
kisorsolt sorrend szerint kerültek bemutatásra a „produkciók”. 

A fesztiválon három, díjat osztunk ki:

1. díj Arlecchino díja
2. díj Pulcinella díja
3. díj Brighella díja

Szervező: Steinwender József. Tel.: 06 20/938-99-06 - SMS 

Jelentkezési határidő (levélben, e-mail-ben) 2012. február 20.

Jelentkezési cím: 5600 Békéscsaba, Szabadság tér 6., e-mail: steinwender.jozsef@gmail.com  

A levélben jelentkező írja rá a borítékra: "Impró Fesztivál"!
A programmal kapcsolatban további részletek olvashatók az alábbi hivatkozásokra kattintva!

Mindenkit szeretettel várunk, jó szórakozást és sok sikert kívánunk
!

Jelentkezési lap

Információk, képek a 2011-es fesztiválról.

Segítség a felkészüléshez

   - 2012. jan. 10.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Webse 100.000 forint összdíjazású támogatói pályázata

A jelenlegi pályázati keret már csak 93.000 forint  ===>> 2011. dec. 29 - 17:32

http://webse.tv/index.php?o=37889  

A Webse pályázatot ír ki, mellyel kulturális témájú tevékenységeket, termékeket kíván hirdetéssel támogatni.
A Wese felületet ad hirdetőknek, mely az oldalsó hirdetői dobozokban jelenik meg, többek között a Kezdőlapon is!
A sikeres pályázók hirdetői keretére pénzt töltünk, így ingyenesen tud a Websen hirdetni.
Hirdetői kereted figyelemmel kísérheted a Saját lapodon!
Kattints az Én is pályázok gombra és írd le mit szeretnél hirdetni. Csak kulturális témájú hirdetést fogadunk el: film, színház, irodalom, zene, képzőművészet, stb.
Az arra érdemesnek talált pályázók hirdetési keretére pénzt töltünk. Erről értesítést kap minden nyertes pályázó.
Egy pályázó többször is nyerhet.
A Saját lapodon az Én is hirdetek gombra kattintva tudsz magadnak hirdetést készíteni.
Javasoljuk, hogy hirdetésed CT (vagyis kattintás) alapú számolásra állítsd, mert jelenleg rendkívül kedvezményesen, használhatod ki ezt a lehetőséget!
Ha nem a pályázatban nyertes kulturális tevékenység, vagy termék promotálására fordítod a kapott hirdetési keretet, akkor töröljük hirdetésed!


Vasvári Színjátszó Fesztivál - 2012 . Vasvár (és a Hegyháti Kistérség 22 faluja) 2012.
(2012. április 27 – május 1.)

A Nagy Gáspár Kulturális Központ a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátussal és a Magyar Szin-játékos Szövetséggel színjátszó társulatok nevezését várja a következő kategóriákban: gyermek (14 éves korig), ifjúsági (15-25 éves), felnőtt (25 év felett vagy vegyes korú csapat)

A csoportok téma, idő és műfaji megkülönböztetés nélkül, szabadon nevezhetnek bármilyen színdarabbal. Nevezési feltétel: plakát, szereposztás.

Jelentkezési, befizetési határidő: 2012. március 30. (péntek)

További információ: 00-36-94/573-070-es telefonon és faxon, info@ngkk.hu  
Nevezési lap hamarosan letölthető továbbá a www.ngkk.hu 


Pályázati felhívás kortárs művészeknek, alkotócsoportoknak ... 

... most alakuló kulturális központban műhelyek, próbatermek, raktárak használatára, bérlésére – az egykori Corvin Áruház harmadik szintjén a Creartor (http://creartorbp.blogspot.com) és a Harmadik Hang Háza (http://harmadikhang.freeblog.hu) közösen kulturális központot hoz létre. Ehhez független alkotócsoportok, kortárs művészek számára pályázatot hirdet.

A pályázat kiíróinak célja egy olyan összművészeti központ kialakítása, ahol a különböző művészeti ágak képviselői egy közös térben, egymással találkozva alkothatnak. Független kulturális központként olyan magas színvonalú innovatív alkotóteret hoznak létre a kortárs kultúra képviselői számára, ahol nemcsak alkotásra, hanem a művek bemutatására lehetőség van. Tervük magas szakmai színvonalú alkotócsoportok és egyéni alkotók számára helyszínt adni és alkalmat teremteni a kapcsolatépítésre, az együttműködésre, és közvetlen találkozási lehetőséget biztosítani a közönséggel.

Részletek:http://stilblog.hu/2011/12/28/muveszeket-var-a-corvin-aruhaz-harmadik-szintje 

   - 2011. dec. 29.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Máté Lajost november 21-én hétfőn, délután háromkor, a Fiumei úti Sírkertben búcsúztatja családja, barátai és tanítványai. Nyugodjon békében!

   - 2011. nov. 13.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

dráMÁzat - drámapályázat a dráMA V. kortárs színházi találkozóra

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház nyílt, egyfordulós drámapályázatot hirdet a draMA V. - kortárs színházi találkozóra az alábbi feltételekkel:

A pályázó:
Bármely magánszemély, aki magyar, illetve román nyelven íródott drámát nyújt be.

A pályamű:
A pályamű még színpadon bemutatásra nem került alkotás legyen, és ez folyamatosan fennálljon a drámapályázat eredményhirdetését követő év végéig.
Tematikai és műfaji megkötés nincs. 
A pályamű kizárólag a pályázó (szerző) saját alkotása, szellemi terméke lehet.
A pályaművet csak elektronikus formában fogadjuk el.

A pályázat díjazása:
A zsűri által legjobbnak ítélt mű díjazása bruttó 1.000 euró.
A díj kifizetésére a pályázat eredményhirdetését követően megkötendő szerződés aláírásától számított 30 napon belül kerül sor. 
Amennyiben a legjobb művet vagy műveket a színház vezetősége kivitelezhetőnek tartja, a Tomcsa Sándor Színház a 2012/13-as vagy az azt követő évadban színre viszi, valamint vállalja annak kiadását a mű eredeti nyelvén és/vagy román illetve magyar fordításban.

A pályázat egyéb feltételei:
A díjazott művek kizárólagos színházi előadási joga a Tomcsa Sándor Színházat illeti meg a világ teljes területére, a pályázat elbírálásától számított 1 (egy) éven keresztül. A Tomcsa Sándor Színház a pályaművel kapcsolatos felhasználási jogosultságát - a szerzővel történő előzetes egyeztetés alapján - továbbengedélyezheti harmadik felek részére.
A Tomcsa Sándor Színház a pályázatokat titkosan kezeli, és a nem díjazott pályamunkákat az eredményhirdetést követően maximum 1 hónapon belül megsemmisíti.
A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy amennyiben a pályaműve díjazásban részesül, a Tomcsa Sándor Színház a pályázó nevét a szerzővel egyeztetett módon nyilvánosságra hozza.

A pályázat leadása:
A pályázatnak 2012. május 31. 15:00 óráig kell megérkeznie az alábbi e-mailcímre: office@szinhaz.ro 

A pályázat jeligés. Az alkotáson és annak címén kívül kizárólag a pályázó egyénileg választott jeligéjét tartalmazhatja az e-mail. A pályaművön a szerző nevének vagy felvett művésznevének feltüntetése tilos!
A pályázó nevét és jeligéjét tartalmazó zárt borítékot postán kérjük eljuttatni a Tomcsa Sándor Színház címére: 

Tomcsa Sándor Színház
str. Tamási Áron nr. 15
535600 Székelyudvarhely - Odorheiu Secuiesc , 
Jud. Harghita
ROMANIA
(DRÁMAPÁLYÁZAT)

A pályázat elbírálása:
A bíráló bizottság tagjai: Lőkös Ildikó, Szűcs Katalin Ágnes, Dr. Ungvári-Zrínyi Ildikó, Köllő Katalin, Szebeni Zsuzsa, Csép Zoltán, Nagy Pál, Demeter Katalin, Csurulya Csongor.

A pályázat végeredménye 2012. augusztus hónapban kerül kihirdetésre sajtótájékoztató keretében, illetve a http://www.szinhaz.ro  internetes címen. 
A Tomcsa Sándor Színház fenntartja a jogot, hogy a pályázatot részben vagy egészben érvénytelennek nyilvánítsa.
A jelen pályázati kiírás nem eredményezi a Tomcsa Sándor Színház szerződéskötési kötelezettségét, az nem minősül szerződéskötési ajánlatnak.

A pályázati kiírással kapcsolatban további információ kérhető a Tomcsa Sándor Színház titkárságán, a 00-40-266-212-131 telefonszámon.

   - 2011. nov. 07.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Soltis Lajos Színház Kamaraszínház
2011. október 8-án 17 óra 
(Celldömölk, Koptik O. u. 2.)

Csukás István: Utazás a szempillám mögött 
c. zenés mesejátékunk bemutatójára.

Az előadás rendezője: Ecsedi Erzsébet
zenéjét szerezte: Fülöp Szabolcs

bövebben: 
www.soltisszinhaz.hu

Szereposztás:

Lackó - Szepessy László 
Pók, Mama - Stangl Franciska
Dísztök - Sipos László
Kálmán bácsi - Nagy Gábor
Hangutánzó Bagoly - Pesti Arnold
Sánta kutya - Bruckner Roland
Pukkancs Egér - Kazári András 
Hangya - Hajba Beatrix
Nyulak, Seregélyek, Vakondokok - Bruckner Roland, Kazári András, Pesti Arnold


Díszlet: Ecsedi Erzsébet Sz. Bartalan Edit, Marton Miklós


Soltis Lajos Színház előadása a 
Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban

Szombathely, Bolyai u. 11.
2011. ok. 5. 14:30 - 15:30

Petőfi Sándor: Tigris és hiéna

Rendezte: Katona Imre

„Hogy van, hogy azt a sok gazembert 
Egytől-egyig föl nem kötik?... 
Talán azért, mert annyi fája 
Nincs a világnak, hogy reája 
Akasztathatnék mindenik. 

Oh mennyi, mennyi a gazember 
E földön!... én megesküszöm: 
Ha mind esőcseppé válnék, 
Negyven nap, negyven éjjel esnék, 
S támadna egy új vízözön.” 
Petőfi Sándor

Szereposztás:

Borics Bruckner Roland
Predszláva Ecsedi Erzsébet
Saul B. Péter Pál
Sámson Károly Bálint
Judit Nagy Zsuzsi
Milutin Pesti Arnold
II. Béla Marton Márió
Ilona Ziembicki Dóra / Stangl Franciska
Géza Poós Milán / Piller Ádám
Sülülü Kazári András
Kocsmabeliek, borivók, országnagyok Sipos László / Hajba Beatrix / Nagy Gábor
dob Nagy Péter 

   - 2011. szept. 30.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Bodor Péter Művelődési Egyesület
Bălcescu utca, 13.
Erdőszentgyörgy -Sângeorgiu de Pădure
Irányítószám: 547535
Maros megye – Jud. Mureş
Románia – România 
Tárgy: Meghívólevél 

Kedves Barátaink!

Az erdőszentgyörgyi Bodor Péter Művelődési Egyesület 
2011. november 25-26-27.
 
között szervezi meg XIX. alkalommal a Kis-Küküllő menti műkedvelő színjátszók találkozóját. 

Első ízben 1992-ben hívtuk össze a környék műkedvelő színjátszóit, tudva, hogy a környék falvaiban, községeiben hagyománya van a műkedvelő színjátszásnak. Különösen a téli hónapok biztosítottak lehetőséget a földműveléssel foglalkozó lakosságnak, hogy egy-egy darab színpadra állításával hasznosan tölthesse a hosszú téli estéket. Mindez jó alkalmat teremtett az anyanyelvű kultúra ápolására, az önművelésre, a szórakozásra és a közösségalakításra. 
Az őszi találkozókon lehetőséget akartunk és akarunk teremteni a műkedvelő színjátszó csoportoknak a találkozásra, ismerkedésre, a tapasztalatcserére, a megmérettetésre és természetesen a bemutatkozásra. Az évek során egyre bővült azoknak a csoportoknak a száma, amelyek eljöttek a találkozóra. Az utóbbi években a találkozó magyarországi színjátszókkal is bővült, mint a celldömölki Soltis Lajos Színház, valamint a mezőkövesdi Színészeti Egyesület színjátszó csoportjaival. Az előadások színvonala is bizonyította, hogy a kezdeményezésnek van értelme. Ha úgy gondoljátok, hogy számotokra is fontos a színjátszás, amely az anyanyelvű kultúra terjesztésének egyik leghatásosabb eszköze, kérjük, tiszteljétek meg jelenlétetekkel rendezvényünket.
Jelentkezéseteket 2o11. október 25-ig várjuk postán az egyesület címére 
vagy telefonon: O265-57872O vagy O746671318-as számokon Kovrig Magdolnánál
e-mailen: erdfigyelo@freemail.hu .
Kérjük, tüntessétek fel az előadásra szánt darab címét, szerzőjét, a szereposztást, a rendezőt, az előadás időtartamát, a beálláshoz – bontáshoz szükséges időt. Azt is jelezzétek, hány személy részvételére számítsunk a csoportotok részéről, és a jelzett napok közül melyikre tervezzük a fellépéseteket. 
November 25-én délután a kisiskolás színjátszóknak, I-VIII. osztályos csoportoknak kívánunk teret biztosítani. Szombaton egész nap – és vasárnap délelőtt, ha szükséges - a nagyobb korosztályok színjátszói lépnének fel.

Szeretettel várunk benneteket!

Kovrig Magdolna,

a Bodor Péter Művelődési Egyesület elnöke
Erdőszentgyörgy, 2011. szeptember 22.

   -  2011. szept. 27.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

A Radikális Szabadidő Színház, 
a Mozaik Színkör és 
a Soltis Lajos Színház koprodukciója

Sétálós színházi játék a Bakelitben és környékén, 3 órában, 1 szünettel
... - KRIMI, HORROR, KOMÉDIA -

2011. október 2. vasárnap 18 óra PREMIER
Nyilvános főpróba: okt. 2. vas, 13 óra

FIGYELEM! max. 40 néző - jegyfoglalás ERŐSEN AJÁNLOTT!!!! radikalis.szinhaz@gmail.com
(az előadás legközelebb tavasszal lesz megtekinthető) 

Attila mentálisan beteg fiatalember, aki Don Quijoté-nak képzeli magát. A környezete nehezen viseli kényszeres rohamait, emiatt nagybátyja ideiglenesen egy üzlettársának a felügyeletére bízza. Attila hamarosan egy bűnügy kellős közepén találja magát, ahol a rémálmaiban megjelenő alakok valóságossá válnak.

SZEREPLŐK, ALKOTÓK:

Zsolt, kocsmáros - Szemere Zsolt
Kata, a felesége - Benya Kata
Attila, unokaöcs (Don Quijoté-nak képzeli magát) - Simon Attila
Gyuri, vállalkozó - Csák György

Prezi, Zsolt barátja - Prezenszki Attila
Bea, a felesége - Hajba Beatrix

Anita, Bea nővére - Bognár Anita
Ákos, Anita pasija - Pintér Ákos

Zsófi, kurva - Varga Zsófia
Dödi, srác - Kazári András
Pzs, gengszter - Pál Zsolt
Adri, a lánya - Ternák Adrienn

Csabi bácsi, maffiafőnök - Formanek Csaba

Pisti, bolond - Formanek István
Laci, bolond - Rátky László
Cseta, bolond - Csetverikov Iván

Ivi, ápoló - Válik István
Blanka, stoppos - Rákos Blanka

Timi, anya - Kása Tímea
Mesi, nővér - Szabó Emese

Zenészek: 
Ádám Rita, Matisz Flóra

Fotós: 
Fekete Attila

Rendező: 
Formanek Csaba

   -  2011. szept. 17.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Kompánia Színházi Társulat 

Október 10 Hétfő, Nyitó nap 
19:00 Révész Róbert fotóművész kiállításának megnyitója.
A Kulturális Emlékhét alkalmából kiírt „Zseniális korszak” nemzetközi fotó-, film-, és rajzpályázat eredményhirdetése és díjátadója.
Az emlékhét ünnepélyes megnyitója: beszédet mond Dr. Csutoráné Dr. Győri Ottilia Budakeszi polgármestere és Dr. Sirató Ildikó az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tár osztályvezetője, a színházművészet... doktora.
Filmvetítés: Napfény a jégen
(Erkel Ferenc Művelődési Központ)

Október 11 Kedd, Szarvassá vált fiak
20 : 00 Szarvassá vált fiak versek az Angara zenekar és barátai előadásában. Vendégek: Csepregi Gyula, Erdélyi György, Kanalas Éva. A II. Mezei Mária Emlékhét (2010) fotópályázat nyerteseinek kiállítása. (Szent László Közösségi Ház)

Október 12 Szerda, Lámpafény
JAZZ est
19 : 00 Harcsa Veronika – Lámpafény című koncertje (Erkel Ferenc Művelődési Központ)

Október 13 Csütörtök, Kortársunk a vers
09 : 00 – 12 : 00 Vers mindenkinek - művészeti akciók a város közterein, középpontban a költészettel 
15 : 00 – 18 : 00 Versmondó verseny (Betűtészta mesekönyvbolt)
20 : 00 Ferenczi György és a Rackajam koncert (Erkel Ferenc Művelődési Központ)

Október 14 Péntek, Mikor Csíkból kiindultam
09 : 00 – 12 : 00 Drahos Dalos (SLO), fujaraművész és készítő hangszerbemutatója és koncertje az általános iskola diákjainak (Széchenyi István Általános Iskola
18 : 00 – 21 : 00 Mezei Mária Alapfokú Művészetoktatási Intézmény évnyitó gálája
Bojtár Népzenei Egyesület, 7 Lépés Tánccsoport, Tébláb Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Válaszút Táncegyüttes , Drahoš Daloš fujaraművész (Slo), Zenél a Tekergő Együttes (Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium)
21 : 00 Táncház (Széchenyi István Általános Iskola)

Október 15 Szombat, Metamorfózis 
Színházi találkozó
10 : 00 – 21 : 30 Fellépők: Szabad Alkotó Fiatalok Társulása, Körtelikör, Impró Színház, Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskola, Verkli csoport, Motusz mozgásszínházi társulat (Nagy Sándor József Gimnázium, Széchenyi Isván Általános Iskola) 
Az előadások szakmai beszélgetéseit vezeti: Solténszky Tibor és Varjú Nándor
21 : 30 A Napokon zenekar záró koncertje (Dark Side Pub)

Október 16 Vasárnap, A bujdosó lány
14 : 00 Koszorúzás a Mezei háznál (Mezei Mária ház)
17 : 00 Megemlékezés Mezei Mária sírjánál (temető)
18 : 00 Szarvassá vált fiak, a Kompánia Színházi Társulat Fringe Szakmai fődíjas előadása (Nagy Sándor József Gimnázium)

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK INGYENES PROGRAMJAINKRA!

   -  2011. szept. 17.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Megnyílt a nevezés a 13. Kaleidoszkóp VersFesztiválra

Megnyílt a jelentkezés lehetősége a Kaleidoszkóp VersFesztivál idei versenyprogramjára – közölte Lutter Imre fesztiváligazgató, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke. Az idei Kaleidoszkóp az öt évvel ezelőtt elhunyt fővédnök, Bella István Kossuth-díjas költő-műfordítóra és a Hetek költőire koncentrál. 

Bella István tiszteletére az egyesület emléktáblát avat, és Bella István + címen előadássorozatot indít, amelynek első állomása Bella István + Buda Ferenc tematikával idén debütál a VersFesztiválon. Ennek jegyében a hivatásos és nem hivatásos jelentkezők a versmondás kategóriájában két verssel nevezhetnek: az egyik Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Kalász László, Raffai Sarolta, Ratkó József és Serfőző Simon költészetéből, a másik az évfordulós klasszikusok valamelyikétől választható. E körben Berzsenyi Dániel, Babits Mihály, Beney Zsuzsa, Csanádi Imre, Csengey Dénes, Faludy György, Határ Győző, Ladányi Mihály, Nemes Nagy Ágnes, Orbán Ottó, Pilinszky János, Somlyó György, Sütő András, Székely Magda és Tóth Árpád életműve az irányadó.

A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál Közép-Európa egyik legnagyobb pódiumművészeti és színjátékos seregszemléje, ahol a vers valamennyi írott és színpadi formája bemutatkozik. Minden közbülső évben keresztmetszetet ad a korábbi években megvalósult versszínházi és/vagy verszenei trendekről, előadásokról, a versenyen ugyanakkor idén a versmondásé a főszerep. A VersFesztivál különkiadása, a KaleidoszKópia helyszíne Miskolc és Budapest lesz, a versenyprogramoknak a fővárosi Casa de la Música ad otthont október 14-től 16-ig. A kategóriák legjobbjait a rangos Kaleidoszkóp-díjak mellett utazással, wellness hétvégével, képzőművészeti alkotásokkal, folyóirat-előfizetésekkel, könyvjutalmakkal és szakmai továbbképzésekkel jutalmazzák, a legjobb előadásokat a Versrádió műsorára tűzi. A kísérőprogramokat neves hazai és külföldi társulatok, művészek és az Első Magyar Versszínház produkciói, valamint ismert zenekarok verszenei koncertjei biztosítják. A programokra évről évre nagyobb az érdeklődés, a tavalyi pécsi VersFesztivál előadásait közel négyezer néző látta.

Bővebb információ és jelentkezés: a www.versfesztival.hu honlapon, az info.versfesztival@gmail.com címen és a 06 (20) 512 8004-es telefonszámon. A versenyre bárki nevezhet, a határidő 2011. október 5.

Szervezők:

Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület
Magyar Versmondók Egyesülete

    -  2011. szept. 07.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

A Bajai Művészeti Közösség szeptemberben ZENE, TÁNC és SZÍNHÁZ szakokon várja a gyerekek, fiatalok és felnőttek jelentkezését! 

ZENE:
- gitár (már 7 éves kortól) 
- ének (10 éves kortól)
...- szintetizátor (már 7 éves kortól)

A gitár, ének és szintetizátor szakok középiskolás és felnőtt korosztály számára is indulnak.

TÁNC
- musical tánciskola - gyermekeknek (7 éves kortól), felnőtteknek (14 éves kortól)
- hip-hop modern tánc - gyermekeknek (7 éves kortól), felnőtteknek (14 éves kortól)

SZÍNHÁZ
- gyermekszínház (7 éves kortól)
- musical és prózai színész (14 éves kortól)

Tagjaink a képzések mellett részt vehetnek a Starlight Stúdió, az Angels Dance, a Bajai Gyermekszínház, a Bajai Musical Színház, az Odeon Színház és az Abrakadabra Gyermekszínház bajai és vidéki előadásain, fellépéseken, bemutatókon!

Jelentkezni szeptember 30-ig lehet!

További tájékoztatás és információk:

Kirsch Péter
06-70-944-0836
bajaimusicalszinhaz@gmail.com
 

Molnár Anett
06-70-334-8461
bajaimusicalszinhaz@gmail.com
 

Kirsch Mihály
06-20-538-5576
starlightmusoriroda@gmail.com
 

   -  2011. szept. 02.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Kispesti Kisszínház
Meghallgatás!!!

Társulatunk bővítése céljából várjuk a színjátszás iránt érdeklődők jelentkezését KÖZÉPISKOLÁS (14-15 éves) KORTÓL, FELSŐ KORHATÁR NÉLKÜL!!!

A felvételre kerülők 17 éves korig a Stúdióba (szombat délelőtti próbákkal), 18 év felett pedig a felnőtt társulat kezdő csapatába kerülnek (eleinte szerda esti próbákkal, majd a felvezető időszak után a társulat hétfő-péntek esti próbáival).
...
Színpadi tapasztalat nem feltétel, viszont várjuk tapasztalattal rendelkezők jelentkezését is.

Elsősorban olyan jelentkezőket várunk, akik jelenleg nem tartoznak társulathoz, vagy ha játszanak máshol is, biztosan vállalni tudják a heti rendszerességű elfoglaltságot.

Meghallgatási követelmény:
- Két különböző hangulatú vers, és
- Egy monológ. (A versek is és a monológ is olyan szöveg legyen, amellyel játszani is tud a jelentkező, tehát nemcsak kiáll, és elmondja őket, hanem akár impovizációs feladatot is el tud vele játszani.)
- Ének-, zenetudás nem követelmény, de előny lehet. (Zenei alapot, ha van, a meghallgatásra audio cd-n kérjük elhozni.)

A jelentkezési lap letölthető innen: http://www.kispestikisszinhaz.gportal.hu/portal/kispestikisszinhaz/upload/572817_1312359990_01590.doc

A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni a meghallgatásra kínált anyagot.

Jelentkezési határidő: 2011. szeptember 19. (hétfő)
A meghallgatás időpontja: 2011. szeptember 24. (szombat)

A fényképes jelentkezést rövid bemutatkozással és „szakmai” múlt megadásával várjuk a kispestikisszinhaz@gmail.com e-mail címre.

Társulatunkról a http://www.kispestikisszinhaz.gportal.hu/ címen tudhatnak meg többet.

Fontos tudnivaló!!! A jelentkezéseket csakis a teljesen kitöltött, fényképpel ellátott, és határidőre visszaküldött jelentkezési lapokkal tudjuk elfogadni, ellenkező esetben nem hívjuk be a meghallgatásra az adott jelentkezőt.

   -  2011. szept. 01.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Kedves Színjátszó Barátaink!

Az idén tizenharmadik alkalommal szervezzük meg a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivált, a PADIF-ot.
Jöjjetek az idén is Szilágycsehbe, mutassátok meg, hogy szeretitek a színjátszást ! 
Lehetőségünk lesz a viszontlátásra, tapasztalatcserékre valamint gondolataink és elképzeléseink megosztására. 
Céljaink változatlanok: a magyar és egyetemes színházkultúra népszerűsítése, nemzeti tudatunk megerősítése, anyanyelvünk ápolása valamint az, hogy mindenki jól érezze magát.
A fesztivál legfontosabb elvárásai: a szép magyar beszéd, a fiatalos mozgáskultúra és a gondolatébresztő, kreatív színpadi megoldások.
Két kategóriát hirdetünk meg: az általános iskolásoknak (V-VIII osztály) és gimnazistáknak (IX-XII).
Pénteken, október 7-én 11 órától az általános iskolásoké lesz a színpad. Este kiértékelő, díjkiosztás, hazautazás.
Szombaton, október 8-án reggel 9 órától a gimnazisták lépnek fel. Este kiértékelés, díjkiosztás, hazautazás. 
Fesztiválunknak versenyjellege van. A zsűri az idén is rangsorolni fog ( I, II, III díj ) mindkét kategóriában, de szeretnénk ismét különdíjakat is adni.
A gimnazista csoportok díjazottjai részt vehetnek XXI. Határokon túli magyar amatőr színjátszók találkozóján, amelyet jövőre szerveznek Zsámbékon, az általános iskolások legjobbjait pedig a IV. Határtalan gyermek színjátszó-fesztiválon várják Nyírbátorban.
A rendezvényhez fűződő fontosabb tudnivalók:

1. Az előadások időtartama ne legyen több 25-30 percnél !
2. A rendezvény lebonyolítását a szilágycsehi Középiskola, a Berekenye Ifjúsági Társaság és a Városi Művelődési Ház biztosítja. 
3. A fesztivál helyi költségeit a szervezők fizetik, az utazási költségeket a megyei tanfelügyelőségek térítik meg a csoportoknak, mivel fesztiválunk rajta van az országos tanügyi rendezvények listáján 
( CALENDARUL ACTIVITĂŢILOR NAŢIONALE EXTRASCOLARE 2011 - Concurs naţional de teatru pentru elevi „PADIF”) 
Az általános iskolásoknak pénteken vacsorát, a gimnazistáknak szombaton ebédet és vacsorát biztosítunk. 
4. Jelentkezéseteket e-mail-en várjuk 2011. szeptember 25 -ig a következő címre: ocsi.scseh@gmail.com  vagy berekenye@gmail.com 
Irásban is lehet a következő címre:
Grup Şcolar “ Gheorghe Pop de Băseşti “ pentru Bodea György
Str. Libertăţii nr. 8, 455100 Cehu Silvaniei, Jud. Sălaj. Telefon/fax: 0260-650380. 
Mobil számom: 0744-559313.
5. A fesztivál időpontja: 2011. október 7.-8.
6. Helyszín: Szilágycseh (Cehu Silvaniei) Városi Művelődési Ház

Sok sikert kívánok a felkészüléshez, az októberi találkozás reményében,

Bodea György Öcsi

A kiírás letölthető itt!

   -  2011. jún. 08.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra


Közel két hete startolt el új honlapunk – köszönjük az eddigi rekordlátogatottságot! Rengetegen kérdezték tÅ‘lünk, hogy el tudnánk-e mondani két mondatban, mivel foglalkoztunk az elmúlt két évben. Ha két mondatban nem is, de kettő percben kísérletet tettünk rá: a honlap prezentáció oldalán többek között elérhetővé tettünk egy, az utóbbi 2,5 év munkáiból összevágott klipet.


A honlapunkról már tudható, hogy idén „Krízis” címen művészeti trilógiát hozunk létre. A trilógia a Gát család történetét meséli el, az egyes részek különböző országokban, eltérő művészeti formákban valósulnak meg.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Magyarországról egyedül a Krétakör vesz részt az idei Prágai Quadriennálé Intersection elnevezésű programrészében. A 2011-ben 11. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi seregszemle 76 országból, 5 kontinensről, közel 5.000 szakmai és több mint 30.000 laikus érdeklődő bevonásával mutat körképet a kortárs szcenográfia helyzetéről – s mint ilyen, a legnagyobb szabású és legjelentősebb szakmai rendezvény. Az európai együttműködésben, közel 3 éves előkészítés után az Intimitás és spektákulum alcímet viselő program célja, hogy a vizuális művészetek és a színház közti kísérleti terepként értelmezze újra, illetve a kortárs műfajok sokszínűségével kutassa a látványtervezést.

A Krétakör a fesztiválon június 22-24 között mutatja be jp.co.de című intermediális művészeti akcióját Prága egykoron legnagyobb példányszámban értékesített államszocialista napilapjának, a Rudé Právónak szerkesztőségi és nyomdaépületében. Itt a trilógia elsÅ‘ része lesz látható, amely egy álomszerű felnőtté válási kísérlet: a család fiúgyermeke, Gát Balázs elhagyja családját, majd 12 önkéntest maga köré gyűjtve nekilát saját forradalmának kirobbantásához. A fejleményekről angolul folyamatosan tudósítunk a projekt websiteján, most pedig a hírlevélre feliratkozott támogatóinkkal osztjuk meg először az akció gerincét adó film előzetesét.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Nyári Versművészeti Táborok: kedvezményes jelentkezési díjjal!

Egyre több táborozó jelzi részvételi szándékát az idei Versművészeti Táborokba, ahová jelentkezési sorrendben fogadja a táborozni vágyókat a Magyar Versmondók Egyesülete. Idén nyáron, július 9-én nyitják meg kapuikat a verstáborok, ezúttal is a vadregényes neszmélyi Duna-parton fogadja a versmondókat, verszenészeket, költőket, írókat, színész növendékeket a szakmai szervezet.

Buda Ferenc és Turczi István költők, Kinizsi Ottó és Bakos-Kiss Gábor színművészek, Kiss László és Wiegmann Alfréd rendezők, Szennik Évi diákszíjátszó-rendező és Lutter Imre előadóművész-drámapedagógus mellett hajóra száll a Csillag születik felfedezettje, a Kávészünet együttes és a Kaleidoszkóp-díjas Aphonia-Sajtkukacz zenekar is. Az egyhetes táborban költőknek, leendő színészeknek és versmondóknak is önálló műhely indul.

A Versművészeti Szeminárium, a Színész és Előadóművész Felkészítő Műhely és a Parnasszus költészeti folyóirattal és a Magyar Író Akadémiával közös Írásművészeti Műhely teljes felhívása megtalálható a vers.hu oldal Táborok menüpontjában. A jelentkezési díj üdülési csekkel is fizethető, a díjat az iskolák, intézmények átvállalhatják! Érdemes mielőbb jelezni a részvételi szándékot! 

II. Bujtor István Filmfesztivál

A Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Balatonszemes Önkormányzata, a Latinovits Zoltán Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Bujtor István emlékére filmfesztivált rendez független/amatőr filmes alkotók, alkotóközösségek számára 2011. augusztus 20-án és 21-én Balatonszemesen, a „Nyárbúcsúztató” rendezvénysorozat keretében.

Olyan kisjátékfilmek alkotására és bemutatására hívjuk a független filmes alkotókat, alkotóközösségeket, amelyek Bujtor István szellemi örökségét vállalva elsősorban a vidámság, a könnyedség és a humor jegyében készülnek, mivel a sokoldalú művész munkásságából ezt a szegmenset szeretnénk elsősorban kiemelni. Akik ilyen filmmel nem rendelkeznek, szabadon választott műfajú és tematikájú filmmel is nevezhetnek. 

A fesztivál ideje alatt a Balatonszemesi Kertmoziban, illetve a fesztivál helyszínén a Bujdosó pince különtermében folyamatos Bujtor filmeket vetítünk.

Részletek és jelentkezési lap a www.vers.hu oldalon, a Versenyek linken, azonos cím alatt található.

Keltsd életre!

Keltsd életre! I – II. címen, Kosztolányi versmondást idéző sorával kétkötetes könyvet jelentetett meg az NKA anyagi és az Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szellemi támogatásával a Magyar Versmondók Egyesülete, amelynek szerkesztői és szerzői a MMIKL munkatársai; Kiss László, Tóth Erzsébet és Tóth Zsuzsanna, a versmondás kiváló elméleti és gyakorlati szakemberei.

A versmondás elméleti és gyakorlati kérdéseivel évtizedek óta nem foglalkozott érdemben sem a tudomány, sem a művészeti élet. Ezt a hiányt próbálja pótolni a Versmondók Könyvtárának legújabb, kétkötetes tagja. Az első kötet a versmondó előadóművészet és az amatőr vers- és prózamondás műhelyeinek összefoglalója, a pódiumművészet módszertani útmutatója és egyben jelen társadalmunk verstani pillanatfelvétele, míg a második kötet az ehhez igazodó vers- és prózaantológia. A könyv segítséget nyújt a felkészüléshez a versenyekre, és magára a pályára, számos gyakorlati kérdést tisztáz, a versmondás különböző színterein tapasztalt problémákat elemzi.

A kétkötetes könyv megrendelhető a Magyar Versmondók Egyesülete címén (1011 Budapest, Corvin tér 8.), a www.vers.hu  honlap webáruházában vagy a www.polcon.hu  honlapon, 3.800 Ft-os áron. A Magyar Versmondók Egyesületének Versmondó Kártyával rendelkező tagjai és a Versmondó folyóiratot előfizető intézmények (művelődési házak, könyvtárak, szervezetek) 20%-os kedvezményt kapnak.

A magyar nyelv páratlan gazdagsága és költőink művészi zsenialitása tovább kell, hogy éljen. Bennünk, és gyermekeinkben. A Magyar Versmondók Egyesülete a XXI. század eszközeivel alkalmazkodik a kor kihívásaihoz. Az állami szerepvállalás csökkenése elengedhetetlenné teszi, hogy segítségért forduljunk Önhöz. Támogassa munkánkat, a tehetségkutatást, a tehetséggondozást, a művészeti oktatást, az esélyegyenlőséget, a drámapedagógiai tanítást, versenyeinket, táborainkat, tematikus weboldalainkat, a Versszínházat ADÓJA 1%-ÁVAL!

Írjon egyetlen tollvonással új költészetet! Segítsen, hogy az Európai Unióban is helyt álljon a legnemesebb Hungarikum, a vers! 

A dolgok változnak. A vers örök.
Magyar Versmondók Egyesülete

  - 2011. máj. 15.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVI. Találkozója

Fergeteges hangulatú gálaműsorral ért véget április 10-én, vasárnap este Péterrévén a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVI. Találkozója, ahol a rendezvény tíz napja alatt tizenhét versenyelőadást tekinhetett meg a találkozó zsűrije, amelynek döntése értelmében a fődíjat idén a topolyai és a zentai csoport érdemelte ki.

A díjazott társulatoknak szívből gratulálunk és a Mara Társulat Liliom előadását szeretettel hívjuk, várjuk a szeptemberben megrendezésre kerülő Feszt-Fest-re, a fesztiválgyőztesek budapesti fesztiváljára!

- A Pataki László-díjat, a Találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért a topolyai Mara Amatőr Színház kapta Molnár Ferenc Liliom című darabjáért, amit Szloboda Tibor állított színpadra. Ők kapták meg a Magyar Nemzeti Tanácsnak a tájolás támogatása vonatkozó különdíját is. 
- A Bambach Róbert-díjat, a legjobb alternatív vagy új formákat kereső előadásért a Zentai Színtársulatnak adta a zsűri Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter A padlás című műve nyomán készült produkciójáért, amit Mácsai Endre rendezett. 
- A közösségteremtő tevékenységért járó Garay Béla-díjjal idén a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tüntették ki, amelynek művészeti vezetője Lackó Farkas Erzsébet. 
- A legjobb férfi főszereplő díját, a Szilágyi László-díjat Radics Ignác kapta Sakini, a tolmács szerepéért, a kisoroszi Testvériség-Egység Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának John Patrick Teaház az augusztusi holdhoz című előadásában. 
- A Ferenczy Ibolya-díjat, a legjobb női főszerepért Lévai Zsuzsanna érdemelte ki a temerini Bunker Színház Schwajda György Segítség című előadásban az Asszony megformálásáért. 
- A legjobb férfi mellékszereplőnek járó Nagy István-díjat Guzsvány Attila kapta Cosmo szerepéért, a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport Arthur Freed és Nacio Herb Brown műve alapján készült Ének az esőben című musicaljében, míg a 
- legjobb női mellékszereplőnek járó Magyari Piri-díjat Vörös Emese érdemelte ki Mari szerepéért, a topolyai Mara Amatőr Színház Liliom című előadásban. 
A Szántó Róbert-díjat, a legszebb színpadi beszédért járó elismerést idén Tóth Hunornak ítélte oda a zsűri Kömény Móka szerepéért a nagykikindai József Attila Színtársulat Tamási Áron Énekes madár című produkciójában. 
- A közönségdíjat a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Török Rezső műve alapján készült Menyasszonytánc című előadása kapta, amelynek rendezője Tóth János.
A legjobb díszletért, kellékért és jelmezért, valamint a zenéért járó különdíjat a kisoroszi Testvériség-Egység Művelődési Egyesület csoportjának, Tombác Imrének, Fehér Zsuzsannának és Gazsó Zsuzsannának ítélte oda a bírálóbizottság, 
- a szabadkai Népszínház különdíját pedig, amely vendégszereplést biztosít az intézményben, a Zentai Színtársulat kapta. 
- A Magyar Szó színészi különdíját Baka András érdemelte ki Verbók Rafael szerepéért a tóbai csoport Menyasszonytánc című előadásában. 
- A Hét Nap színészi különdíját Lackó Farkas Erzsébet kapta, ugyanebben az előadásban Mányi szerepért, illetve Tamási Gabriella Bözsi néni szerepéért a bácsgyulafalvi Vándor Társulat Józsa Mara A nagy üzlet című előadásában. 
- A Forum Könyvkiadó Intézet különdíját Surányi Emese kapta a Zentai Színtársulat A padlás című előadásában nyújtott alakításáért.
- A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség különdíja a társulatépítésért a verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület színjátszó csoportjához került, a 
- Vajdasági Magyar Művelődési Intézet különdíja pedig a társulat szép színpadi beszédéért a magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület Színjátszó Csoportjához. 
- Ugyancsak a VMMI különdíját kapta a kisoroszi Testvériség-Egység Művelődési Egyesület színjátszó csoportja és 
- Pátrik Eszter, a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör tagja, akinek ingyenes részvételt biztosítanak a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborának rendezői csoportjában. 
- A VMMI és a szabadkai Városi Könyvtár közös különdíját a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport érdemelte ki, 
- a péterrévei Gyermekzsűri díját pedig a Zentai Színtársulat kapta meg. 
- A házigazdák, a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör tagjai átadták a Vándorserleg díjat is, amit a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek ítéltek oda.

  - Forrás: Szín-Játékos Szövetség - 2011. ápr. 13.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

A költészet ünnepére hívnak a Versmondók!

2011. április 9. szombat, 17.00 óra

Műcsarnok

 A Kávészünet együttes, Gerendás Péter, Galkó Balázs, az Aphonia-Sajtkukaczok, Kinizsi Ottó, Bakos-Kiss Gábor, Lutter Imre, Turczi István, Kiss László és versmondók, verszenészek invitálnak a Műcsarnokba!

Borral, verssel, zenével és fogadással, a magyar uniós elnökség alkalmából a magyar költészet gyöngyszemei mellett Európa verseitől lesz hangos a Műcsarnok április 9-én, szombaton 17.00 órától a Magyar Versmondók Egyesülete és az Első Magyar Versszínház közös költészet napi ünnepén.

 Impozáns programmal és fogadással készülnek a Versmondók a Költészet Napja megünneplésére. A magyar és az Európai Unió költészetének különleges csemegéi a Kávészünet együttes dalai mellett művészek és fiatal versmondók tolmácsolásában kapnak hangot. Lackfi János József Attila-díjas költő szerkesztésében színpadra kerülnek például József Attila, az évfordulós Tóth Árpád, Márai Sándor, Orbán Ottó és a magyar kortársak mellett többek között Villon, Eminescu, Dante, Monika Rinck és Shakespeare versei is. A program érdekessége, hogy az esélyegyenlőség jegyében a Budapesti Versmondó Klub nagyothalló csoportja is mond és jelel majd verset. A költészet európaiságát Turczi István József Attila-díjas költő, műfordító, a Magyar Versmondók Egyesületének irodalmi alelnöke, a Költők Világkongresszusának harmadik alelnöke méltatja.

Fellép Bakos-Kiss Gábor színművész, előadóművészek, és az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület Uni-Klubjának együttese.

 Az est második felében az Első Magyar Versszínház bemutatja Gerendás Péter és az Aphonia-Sajtkukacz együttes közös lemezbemutató verskoncertjét, amelyen közreműködik Galkó Balázs színművész, és személyes video-üzenettel John Ridland, Balassi karddal kitüntetett amerikai költő, műfordító.

Az est moderátorai immár hagyományosan Kinizsi Ottó színész, a Magyar Versmondók Egyesületének kreatív alelnöke és Lutter Imre előadóművész, ügyvezető elnök lesznek. Az ünnepségen átadják az idei „Ki viszi át a Szerelmet” és a Versgondnok díjakat, a Verskultúra Lovagja kitüntető címet, valamint az Eszterházy Károly Főiskola, a Miskolci Egyetem és az Uni-Hotel Diákotthon Kortárs hangon című költészeti antológiájának díjait, hazai és határon túli magyar diákköltőknek és íróknak.

 Az izgalmas műsor után a Versmondók fogadás keretében közös koccintásra invitálják az érdeklődőket. A házigazda szerepét Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke látja el, aki leleplezi a „Keltsd életre…” című kötetet, a Magyar Versmondók Egyesülete kiadásában. Köszöntőt mond Pataki András rendező, szakmai alelnök, a Forrás Színház igazgatója és Wiegmann Alfréd rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője. Belépődíj idén sincs, ám a jelentősen megcsappant kulturális támogatások miatt a szervezők megköszönik, ha a nézők akár jelképes összegekkel is támogatják a helyszínen az egyesület és a Versszínház művészeti munkáját.

 Az esten közreműködnek: Basa Bella, Bors Anikó, Császár-Bíró Lilla, Czinczky Eszter, Dobos János Tamás, Gönczy Attila, Orbán Júlia, Pécsi Marcell, Rábavölgyi Tamás, Szűcsné Baráth Zsófia és Varga Döníz.

 A Magyar Versmondók Egyesülete az est előtt, 15.00 órakor tartja éves küldöttközgyűlését. Részletek: a vers.hu oldalon.

  - Forrás Magyar Versmondók Egyesülete -2011. márc. 30.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Fesztiválok, gyermek- és ifjúsági színházi szemle, színjátszó találkozó

- X. JUBILEUMI SZÍNJÁTSZÓ FESZTIVÁL VASVÁR

- VIII. ARANY DESZKA Országos Minősítő Színjátszó Fesztivál

- XXI. Moson Megye Színjátszó Találkozó

- 6. GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZI SZEMLE

>> A részletek a hivatkozásokra kattintva olvashatók! <<

  - Forrás: Szín-Játékos Szövetség - 2011. márc. 04.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Drámaíró pályázat!

A Pipafüst Irodalmi és Közéleti Folyóirat, www.pipafust.gportal.hu drámaíró pályázatot ír ki, magyar dráma megalkotására és elárverezésére.

A pályázatra minden olyan magyar nyelvű színdarab benyújtható, amely még nem jelent meg sem nyomtatásban, sem pedig elektronikus formában, nem mutatták be színpadon, nem nyert díjat korábbi drámapályázaton, illetve előadási vagy közlési jogával más intézmény nem rendelkezik. Egy szerző több művet is benyújthat.

A pályázatokat world formátumban, Ariel betűtípussal írva, A/4 es formátumban kérjük. Egy pályamű ne legyen hosszabb, mint 25-30 oldal.

A pályaműveket és külön a jeligét - szerző neve, elérhetősége, mű címe - a sneider1@citromail.hu címre kérjük elküldeni.

Az email tárgya:
"pipafüst, drámapályázat".

Az általunk átolvasott és közzétett pályamunkák a www.pipafust.gportal.hu internetes portálon, 
a Játék/drámaíró pályázat, drámaárverés oldalon olvashatók és véleményezhetők.

A játékban bárki részt vehet, aki teljesíti a pályázati kiírásban foglaltakat. 

Zsűri nincs, illetve, a pályaműveket a játékra meghívott színházak zsűrizik, aszerint, hogy melyiket látják árverésre alkalmasnak. 

Az árverés a következőképen kerül lebonyolításra. A licitálni kívánó színház az adott darabra előadásszámot ajánl, amit a másik színház felül licitálhat. Az a színház játszhatja a darabot, amelyik a legtöbb előadásszámot ígéri az árverés során.

Amennyiben nem találunk a játékban résztvevő színházakat, úgy javasoljuk egy Szerzői Felolvasó Színház létrehozását, melynek az lenne a feladata, hogy az interneten publikáló írók darabjait felolvasó est keretében mutassa be, olvassa fel.

Díjazás: a szerző a dicsőség és elismerés fényében lemond pénzbeli jogdíjáról. Művét ellenszolgáltatás nélkül bemutathatják az árverésen elfogadott licit alapján. Az ezután létrejövő esetleges bemutatók, már egy másik tárgyalási alapot képeznek. 

A pályázat beküldési határideje:
2011. április 25. éjfél.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

A Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesülete (VASZE) és
az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ (NLVKSZK)
megrendezi a

VIII. ARANY DESZKA Országos Minősítő Színjátszó Fesztivált
2011. május 6-7-8-án Ajkán.

Fesztiválunkra elsősorban olyan ifjúsági és felnőtt csoportok jelentkezését várjuk, akik szeretnék megmérettetni produkciójukat mind a közönség (lásd: közönségdíjak), mind a szakemberek (lásd: minősítő zsűri) előtt, összességében: akik szívesen töltenek el két és fél napot hasonló fanatikusok társaságában.

Nevezni csoportonként egy produkcióval lehet. Gyermekcsoportokat és zenés produkciókat nem fogadunk. Fesztiválunkon kb. 15-18 előadást tudunk fogadni, túljelentkezés esetén a meghívásról a szervezők döntenek. Előnyt élveznek azok a csoportok, amelyek a korábbi években is részt vettek és minősítést szereztek fesztiválunkon, és akik a találkozó egész időtartama alatt maradni szándékoznak. Műsoridő határ nincs, de kérjük, hogy a jelentkezésnél vegyétek figyelembe, hogy találkozóról van szó, amelyen szeretnénk minél több csoportnak bemutatkozási és minősítési lehetőséget biztosítani. (Túl hosszú műsor-, be- és kiszerelési idejű produkciókat nem fogunk tudni fogadni.)

Fesztiválunk közönség fődíja továbbra is a hagyományos „Arany Deszka Díj”. Közönségszavazáson dől el a legjobb színészi alakítások sorsa is. A minősítést az erre jogosult, a Magyar Szín-Játékos Szövetség (MSZJSZ) minősítő listájáról választott szakemberek végzik.

A minősítésért a MSZJSZ és a VASZE 2011. évre tagdíjat fizetett tagjainak külön díjat nem kell fizetniük, a többieknek 10.000.- Ft. A szállás és étkezés igénybevételéért hozzájárulási díjat kell fizetni, amelynek összege körülbelül a piaci árak felét fogja kitenni. (Pontos összegeket pályázati eredményeink ismeretében és a jelentkezések beérkezését követően tudunk közölni.)

Nevezni legkésőbb 2011.március 15-éig lehet, kizárólag e-mailben: vasze@freemail.hu  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. vagy nemeth.jozsef@vpmegye.hu   

Információ: 06/30/364-0818 telefonon vagy fenti e-mail címeken

Veszprém, 2011. január 31.

A szervezők


NEVEZÉSI LAP

A VIII „ARANY DESZKA” ORSZÁGOS MINŐSÍTŐ SZÍNJÁTSZÓ FESZTIVÁLRA
Ajka, 2011. május 6-7-8.

A csoport neve: _______________________________________________________________

Címe: _______________________________________________________________________

Telefonszám, e-mail: ___________________________________________________________

Diákszínpad (középiskolás) – ifjúsági – felnőtt – vegyes korosztályú
(húzza alá a jellemzőt!)


A darab szerzője:_______________________________________________________________

Címe: ________________________________________________________________________

Műfaja: _______________________________________________________________________

Rendezője: ____________________________________________________________________

Műsorideje: ______________ perc

Beszerelés: _______ perc, kiszerelés:_______ perc

Játéktér mérete:_________________________________________________________________

Technikai igények:_______________________________________________________________

______________________________________________________________________________

Előre láthatólag ______ -tól ______ ig tartózkodunk ott, várható szállásigényünk ______ éjszaka 

______  fő, étkezési igényünk ______ fő lesz.

(Ez még nem megrendelés, csak előzetes jelzés!)


Kelt: ____________________________________

Beküldő (jelentkezési lapot kitöltő) neve:________________________________________


Beküldendő:________________________

vasze@freemail.hu  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük.  vagy nemeth.jozsef@vpmegye.hu   e-mail címre


legkésőbb 2011. március 15-éig.

      - Forrás: Szín-Játékos Szövetség - 2011. febr. 07.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Kedves színjátszók és csoportvezetők! Örömmel hirdetjük a nagyvilágnak, hogy ismét megrendezzük a BUGYIFESZT (amatőr)színházi találkozót Bugyin, a Bessenyei György Művelődési Házban.
Felnőtt-, ifjúsági- és diákcsoportok jelentkezését várjuk az ország egész területéről. (Csoportonként a maximális létszám - kísérőkkel együtt: 12 fő!) Terveink szerint 3-4 csoportot tudunk fogadni!

A BUGYIFESZT lényege a közös (szín)játék, így minősítést, szakmai zsűrit, versengést nem ígérhetünk, annál inkább békét, boldogságot, hideg éjszakákat és forró nappalokat. Ezért csak olyan csoportok jelentkezését fogadjuk el, akik vállalják, hogy a találkozó egész ideje alatt részt vesznek a fesztiválon!

Ami a legfontosabb: azon túl, hogy bemutatjuk egymás előtt produkcióinkat, szeretnénk, hogy a szombat esti előadásokon kívül a csoportok keveredjenek, megismerjék egymást, együtt vegyenek részt a csoportvezetők foglalkozásain, arról nem is beszélve, hogy a színjátszó-rendezők is kipróbálhatják magukat egy másik csapattal – ahogyan ezt eddig is megszokhattátok tőlünk. Tehát olyan színjátszókat várunk, akik vállalják, hogy tényleg csak a színjátszással töltik idejüket, s olyan csoportvezetőket, akik ehhez minden segítséget - önzetlenül - megadnak nekik. (A CSOPORTVEZETŐK EGY MÁSFÉL ÓRA HOSSZÚSÁGÚ MŰHELYFOGLALKOZÁST VEZETNEK 8-10 FŐS VEGYES CSOPORTOKNAK – KITÉTEL, HOGY „SAJÁT” SZÍNJÁTSZÓ NEM VEHET RÉSZT A FOGLALKOZÁSON –, ÉS AZ EGYIK, SORSOLÁSSAL KIJELÖLT CSOPORTTAL LÉTREHOZNAK EGY 10-20 PERC HOSSZÚSÁGÚ ELŐADÁST. AMELYIK VEZETŐ NEM VÁLLALJA A KÖZÖS MUNKÁT, ÚGY VENDÉG SZAKEMBERT HÍVUNK HELYETTE. BÁRMILYEN ÖTLETET, ÉSZREVÉTELT SZÍVESEN VESZÜNK, KERESSETEK TELEFONON, VAGY E-MAILBEN!)

Nevezési díj – már megint – van, minden színjátszónak 1000 Ft az egész fesztiválra. (A csoport-vezetőket, kísérőket vendégül látjuk.) 
A szervezők (vándortábor jellegű, „iskolában-szivacsokon”) szállást – két éjszakára –, és étkezést – pénteken vacsora, szombaton reggeli-ebéd-vacsora, vasárnap reggeli – biztosítanak vendégeinknek. Az utazásról magatoknak kell gondoskodnotok. Nevezni legkésőbb április 30-ig lehet (csakis e-mailben!). Jelentkezési lapot innen tudtok letölteni. 

Bugyi, 2011. február 8.

Cziczó Attila és Józsa László, 
szervezők

   - Forrás: Szín-Játékos Szövetség - 2011. febr. 07.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Országos Diákszínjátszó Fesztivál

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület ismét meghirdeti a magyarországi diákszínjátszó csoportok felmenő rendszerű találkozóját, amelyre várjuk minden olyan csoport nevezését, amelynek tagjai legalább kétharmad részben, de nem több mint két fő kivételével 14–20 év közötti középiskolások.

Az Országos Diákszínjátszó Találkozóra műfaji és tematikai megkötés nélkül nevezhetőek a nem idegennyelvű előadások, kivéve a musical, rockopera, operett műfajokhoz tartozó produkciókat, mivel ezeknek saját fesztiváljuk van (Scherzo Fesztivál). A nevezett előadások ajánlott műsorideje 45 perc, a műsoridő a 60 percet nem haladhatja meg; az ettől való eltérést az ODE honlapjáról letölthető formanyomtatványon 2011. február 25-ig köteles kérvényezni a csoport. Nem nevezhetőek azok az előadások, amelyek az utóbbi 3 év találkozóinak országos döntőjében szerepeltek.

A Találkozóra a csoport működési formájától függően az alábbi két versenykategóriában lehet jelentkezni:

Művészeti iskolások”: alapfokú művészeti iskola bármely előadó-művészeti tanszakán (színjáték, bábjáték, tánc, mozgásművészet), drámatagozatos gimnáziumban, színiiskolában vagy drámastúdióban tanuló diákokból álló csoport.

Nem művészeti iskolások”: minden olyan csoport, amely nem a fenti kategóriában felsorolt keretek között működik, s amely legalább kétharmad részben nem a fenti intézményekben tanuló diákokból áll.

Ezen túlmenően versenyen kívüli kategóriában indulhat minden, a kiírásnak más tekintetben megfelelő csoport, valamint a 20. életévüket már betöltött tagokból álló, de továbbra is együtt dolgozó, volt diákszínjátszó csoportok. Az ODE szakmai zsűrije – amennyiben ezt kérik – értékeli a produkciót, de továbbjutásukra nincs lehetőség.

A jelentkező csoportok kizárólag a működési helyükhöz legközelebb eső regionális fesztiválon indulhatnak, az ettől való eltérést az ODE honlapjáról letölthető formanyomtatványon 2011. február 25-ig köteles kérvényezni a csoport. A fellépés pontos helyét és időpontját az ODE jelöli meg. A hiányos vagy későn beérkező jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni!

A kiírásban szereplő feltételeket figyelmen kívül hagyó előadások automatikusan a versenyen kívüli kategóriába kerülnek. Az esetleges problémákat az adott fesztivál befejezése után 3 napon belül bárki írásban jelezheti az ODE választmányának, ezen túl az eredményekkel kapcsolatban kifogásnak helye nincs.

A regionális találkozók március folyamán lesznek, az országos döntőre áprilisban kerül sor. A regionális és az országos találkozókon egyaránt a különböző kategóriákban induló csoportok egy fesztivál keretein belül lépnek fel. A regionális találkozók szervezői a helyi sajátosságoknak megfelelően a nevezési díjon felüli hozzájárulást kérhetnek a résztvevőktől. Az előadásokat az ODE által felkért szakmai zsűri értékeli, és arany, ezüst vagy bronz oklevéllel, valamint különdíjjal jutalmazhatja.

A produkciók a zsűrik ajánlásai alapján kapnak meghívást az országos döntőbe. Az országos döntőbe jutott csoportoknak előreláthatólag 2000 Ft/fő részvételi hozzájárulást kell fizetniük.

Jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehet a mellékelt (illetve az ODE honlapjáról letölthető) jelentkezési lap visszaküldésével az ode.talalkozo@gmail.com  címre. 
A beérkezés határideje 2011. január 28.

A jelentkezés feltétele az 5000 Ft-os tagdíj befizetése, amely az ODT-n egy előadás bemutatására jogosít. Minden további produkció nevezési díja darabonként 5000 Ft.

A befizetés módja: OTP fiókban készpénzben (csak a számlaszámot kell bediktálni hozzá) vagy átutalással.

Bankszámla: OTP Bank Rt. 11708001-20399498. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni vagy bediktálni a csoport nevét és/vagy az előadás címét.További információ:
Knuth Barbara: +36-20-3799489
E-mail: ode.talalkozo@gmail.com  

Web: ode.szinhaz.org 

    - Forrás: Szín-Játékos Szövetség - 2011. jan. 15.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Megkezdődött az ImproFeszko 2011

Február 5-én nyolcadik alkalommal is beindult a MSz-JSz Farsangi rögtönzések Improvizációs Fesztiválja. Budapesten, a Nemes Nagy Ágnes HSZKI stúdiószínházi termében 8 társulat, illetve iskola 10 négyfős csapata igyekezett minél színvonalasabban megoldani a „dottore” Formanek Csaba feladványait. A feladatok a színészi játék alapelemeit vették sorra, így zenés, mozgásszínházi, cirkuszi és jellemábrázolási, szituáció-teremtési jeleneteket kellett igen rövid, mindössze 10-10 perces felkészülési idővel bemutatni.

Az ötfordulós játék remek szórakozást eredményezett. A sorrend a „papírformának” megfelelően alakult. 
- Pulcinella diplomások, azaz harmadik helyezettek (és ezzel a döntőre szükség szerint beugrók) lettek a Vörösmarty Gimnázium drámatagozatosai, 
- Brighella diplomások, azaz másodikok a Kon(s)zerv Társulat tagjai, akik hat évvel ezelőtt már győztesei voltak az akkori ImproFeszkónak. 
- Arlecchino díjasok, azaz az Improvizációs Fesztivál budapesti találkozójának győztesei a gödöllői Club Színház színészei lettek. „Papírforma” szerint, hiszen impróban is „gyakorlat teszi a mestert”: a Club Színház (igaz más szisztéma szerint) rendszeresen tart székhelyén improvizációs esteket. 

Az első két helyezett meghívást kapott az Eötvös 10-ben sorra kerülő „Maestrók Találkozójára”, ahol a pozsonyi, békéscsabai, nyíregyházi és zalaszentgróti találkozók legjobbjaival vetélkedhetnek majd.

Köszönet a Nemes Nagy Ágnes HSZKI vezetőinek és diákjainak, akik nagyszerű házigazdáink voltak!

 - Forrás: Szín-Játékos Szövetség (NAL) - 2011. febr. 05.


“FARSANGI RÖGTÖNZÉSEK”
IMPRO FESZTIVÁL-2011.
BÉKÉSCSABA

A Magyar Szín-Játékos Szövetség 2011-ben is megrendezi a 

„FARSANGI RÖGTÖNZÉSEK” 

improvizációs fesztivált. Ennek egyik fordulójára Békéscsabán, 2011. február 12-én, (szombaton) 11 órától (regisztráció 10 órától) kerül sor.

A rendezvényre diák- (középiskolás korosztály) és felnőtt színjátszók jelentkezését várjuk határainkon innen és túlról is.

A program min. 10, 4 fős csapat jelentkezése esetén kerül megrendezésre!

A játék házigazdái: a Féling Színház Kulturális Egyesület 

A játék helyszíne: „Csaba” Honvéd Kulturális Egyesület Művelődési Háza, 5600 Békéscsaba, Szabadság tér 6. 
Az elmúlt évek gyakorlatához híven a négyfős (tetszés szerinti fantázianéven szereplő) csoportok 4 különböző improvizációs feladatot kapnak. Az egyes feladatokra való felkészülésre 10 perc áll rendelkezésre. Játékidő minden feladat esetében 3-3 perc.
A fesztivál játékvezetője: Nagy András László, aki a helyszínen teszi közzé a játékszabályokat és a feladatokat.
Ízelítő az elmúlt évek témáiból:
• négy előre magadott mondatot kellett történetté fűzni úgy, hogy csak a mondatok hangozzanak el, mindegyik más-más szereplő szájából.
• újsághírekre kellett improvizálni.
• négy tárgyat kapott a négy szereplő, ezekkel kellett improvizálni, és egy történetet eljátszani.
A csapatok a 10 perc felkészülési időben megbeszélték a történetet, a kapcsolatokat és kiosztották a szerepeket, majd a kisorsolt sorrend szerint kerültek bemutatásra a „produkciók”. 
A fesztiválon három, a farsang hangulatához igazodó díjat osztunk ki:
1. díj Arlecchino díja
2. díj Pulcinella díja
3. díj Brighella díja
A találkozó 3 legjobbnak ítélt csoportja meghívást kap a legjobbak számára rendezett döntőn való részvételre.
Szervező: Steinwender József. Tel.: 06 20/938-99-06 - SMS 
Jelentkezési határidő (levélben, e-mail-ben) 2011. január 25.
Jelentkezési cím: 5600 Békéscsaba, Szabadság tér 6., e-mail: steinwender.jozsef@gmail.com  
A levélben jelentkező írja rá a borítékra: "Impro Fesztivál"!
A programmal kapcsolatban további részletek olvashatók az alábbi hivatkozásokra kattintva!
Mindenkit szeretettel várunk, jó szórakozást és sok sikert kívánunk!

===>>> Módosult a jelentkezési határidő: 2011. febr. 1. <<<===

 

Magyar Szín-Játékos Szövetség
Féling Színház Kulturális Egyesület, 
„Csaba” Honvéd Kulturális Egyesület

Jelentkezési lap

Információk, képek a 2010-es fesztiválról.

Segítség a felkészüléshez

A Szín-Játékos Szövetség - "Farsangi Rögtönzések" Impro Fesztivál-2011. - felhívása

     - 2011. jan. 05.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Magyar Szín-Játékos Szövetség hírei

- Színváltások 6. - Összefoglaló az egyetemi színpadok szemléjéről

- A Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökségének beszámolója a 2009 október -2010 november között végzett tevékenységéről 

- A Magyar Szín-Játékos Szövetség közgyűlésén készült jegyzőkönyv szövege

- Tóth Zsuzsanna beszámolója a soltszentimrei fesztiválról

- A Magyar Művek Szemléjének tervezett programja

   - Forrás: Szín-Játékos Szövetség - 2010. dec. 19.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Színváltások 6. - Egyetemi Színpadok Szemléje
november 13-17. 
Sirály, Tűzraktér, West-Balkán

Immár hatodjára! 5 nap, 17 előadás az ország minden részéről.
Színház, találkozások, beszélgetések, kiállítások, bulik, és még számos meglepetés!
Szemezgess a programból, és tarts velünk! Ja, és foglalj jegyet, mert elfogy!!!
RÉSZLETEK: http://fesztival.blogspot.com 

Helyszínek:
Sirály, Király u. 50.
Tűzraktér, Hegedű u. 3.
West-Balkán, Nyugati tér 1-2.

A PROGRAM:

november 13. Szombat
15h Megnyitó (Dr. Mezey Barna, az ELTE rektora) és Dráma-Szutra koncert - SIRÁLY
17h Radikális Szabadidő Színház (ELTE) - Oberon világai (110 perc) TŰZRAKTÉR
19.30h Soltis Lajos Színház (Celldömölk) – Vörösmarty: Csongor és Tünde (70 perc) WEST BALKÁN
21h Teleszterion Színházi Műhely (Veszprém) – Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd (80 perc) SIRÁLY

november 14. Vasárnap
10h Beszélgetés az előző napi előadásokról - SIRÁLY
12.30h Szegedi Egyetemi Színház - A félszárnyú tündérek völgye (50 perc) TŰZRAKTÉR
14h TrainingSpot Társulat (Bp): Marquez-maraton: A világ legnagyobb szállodája; Száz év magány SIRÁLY
18h Fantommajmok (ELTE) - Démonvariációk (50 perc) TŰZRAKTÉR
19.30h Janus Egyetemi Színház (Pécs) - Kaspar (50 perc) TŰZRAKTÉR
21h Színláz Társulat (Debrecen) – Függés (70 perc) SIRÁLY
22.30h Ács Tamás (Veszprém) – Kafka: Jelentés az Akadémiának (50 perc) TŰZRAKTÉR
23.30 körül Házibuli djTéglával - TŰZRAKTÉR 

november 15. Hétfő
10h Beszélgetés az előző napi előadásokról - SIRÁLY
16h SZTEage (Szeged) – Neil Labute: A modell TŰZRAKTÉR
18h KB35 Inárcs – Reális esély (60 perc) TŰZRAKTÉR
19.30h Laboratorium Animae (Bp) – Játsszunk Oidipuszt! (90 perc) SIRÁLY
22h Moncsicsi Tanulmánykör (SZFE) – Vannak tervei? (70 perc) TŰZRAKTÉR

november 16. Kedd
10h Beszélgetés az előző napi előadásokról - SIRÁLY
18h Proscenion Színpad (ELTE) – Molnár Ferenc: Az ibolya (70 perc) TŰZRAKTÉR
19.30 LátványMűvek (ELTE) – Requiem - SIRÁLY
21h Mozaik Színkör (Gyöngyös) - Szép Ernő: Május TŰZRAKTÉR
22h Záróbuli a fesztivál résztvevőinek és vendégeinek - Dj Matild fergeteges tánczenéi

november 17. Szerda – Ráadás nap
15h Beszélgetés az előző napi előadásokról - SIRÁLY
18h Mechanikus parancs! - Improvizációs színészverseny – színészpárosok nevezhetnek!  (szinhaz@tuzrakter.hu ) SIRÁLY
21h Csendes ülős emlékest és könnyes búcsú - SIRÁLY

A fesztivál szervezője a Radikális Szabadidő Színház

Fesztiválrádió minden nap a Pöpp Fm-en 
http://poppfm.303.hu/ 

Blog a Játékoson
http://szin-jatekos.hu/ 

   - 2010. nov. 04.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

X. Magyar Művek Szemléje - Uray György emlékére
2011. január 22-23, Budapest
Helyszín: Eötvös 10 és Tűzraktér

A Szemle célja: a Magyar Szín-Játékos Szövetség e fórummal az öntevékeny színjátszókat ösztönözni kívánja abban, hogy klasszikus és modern külföldi szerzők írásai mellett mutassák be magyar írók műveit, evvel életben tartva és folytatva a nemzeti önismeret hagyományát, valamint bátorítani őket arra, hogy dolgozzanak kortárs magyar szerzőkkel is, s evvel vegyenek részt abban a szellemi párbeszédben, mely a magyar színházművészet és közönség jövőjét formálja.

A Szemlén részt vehet - határainkon belülről és túlról - bármely felnőtt-, vagy diák öntevékeny (alkalmi vagy állandó) színjátszó együttes olyan prózai, verses vagy mozgásra épülő előadása, amely magyar szerző műve, vagy annak feldolgozása alapján készült (magyar műnek tekintjük az együttes valamely tagja, rendezője által írott vagy összeállított - esetleg külföldi szerző művét adaptáló - szövegkönyvet is). Műfaji és játékidőbeli megkötést nem teszünk. 

Túljelentkezés esetén a fesztiválra való meghívásról a szervezők döntenek a rendelkezésre álló műsoridő, illetve a pályázó produkció kiírásnak való megfelelése szerint. Eredeti magyar művek előnyben! Amennyiben a rendelkezésre álló műsoridő a jelentkezési határidő előtt elfogy, a jelentkezéseket lezárjuk.

A Magyar Művek Szemléje egyben a Magyar Szín-Játékos Szövetség minősítő fesztiválja. A fesztiválon való részvétel, valamint a minősítés a MSz-JSZ tag-együttesei számára ingyenes, másoknak 15 000 Ft/előadás (tagfelvétel folyamatos, tagnak az minősül, akinek a 2010. évi tagsági díja rendezett)

A helyszínekről: 

Az Eötvös 10 Kamaraterme kifogástalanul felszerelt, 100-120 fős emelkedő nézőtérrel rendelkező stúdiószínház. Játéktere kb. 10x10 méter.

Tűzraktér: Több intim tér, közte a Radikális Bázis, 35-50 fős emelkedő nézőtérrel. Játéktér: kb. 5 (szélesség) x 7 m (mélység).

Jelentkezni a mellékelt Jelentkezési lap kitöltésével lehet, amelyet legkésőbb 2010. december 31-ig, kérjük, juttassanak el a nal71@t-onlne  e-mail címre, vagy postai úton a Magyar Szín-Játékos Szövetség címére: 1239 Budapest, Vecsés u. 31.

További információk: Nagy András László: 20/227 3854

Kérjük a Jelentkezőket, hogy szövegkönyveiket elektronikus úton juttassák el, részben azért, hogy a leendő zsűritagok felkészülhessenek, részben pedig azért, hogy Színműtárunkban elhelyezhessük.

   - Forrás: Szín-Játékos Szövetség - 2010. okt. 22.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

”APÁCZAI CSERE JÁNOS” Közművelődési Egyesület 
XVII. Bartalis János vers- és énekmondó verseny

Brassó – 775 éves 
2010. november 11 - 14 
Brassó, Reménység Háza

Ebben az évben Brassó, a Korona városa, első írásos említésének 775. évfordulóját ünnepli (Corona néven szerepel az 1235-ben készült monostorjegyzékben, a Catalogus Ninivensis-ben). Ennek szellemében hirdeti meg az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület a 
XVII. Bartalis János vers- és énekmondó versenyt.

A vetélkedőre két kategóriában lehet jelentkezni:
Versmondó verseny
Énekmondó verseny (megzenésített versek, hangszerkísérettel). 
Ugyanaz a versenyző jelentkezhet mindkét kategóriában!

A vetélkedő irodalmi anyaga mindkét kategóriában:
• egy szabadon választott Brassóban/Brassó megyében született költő (pl. Zajzoni Rab István, Adolf Meschendörfer, Áprily Lajos, Bartalis János, Szemlér Ferenc, Verona Bratesch, Lendvay Éva, Ritoók János, Jancsik Pál, Apáthy Géza, B. Tomos Hajnal, Vass László Levente, Bencze Mihály, Alexandru Musina, Szász Ferenc, Orbán János Dénes, Mikó András) verse/megzenésített verse, 
• egy szabadon választott XX. századi magyar költő verse/megzenésített verse.
Egy - egy vers előadási ideje nem haladhatja meg a 6 percet.

Részvételi tudnivalók:
A versenyen részt vehet minden, 16 életévet betöltött versmondó/énekmondó (felső korhatár nincs), aki nem hivatásos színművész/előadóművész.
Jelentkezési lap tartalma: versenyző neve, lakhelye, születési adatai, személyazonossági igazolvány/útlevél száma, személyi száma (CNP), foglalkozása, munkahelye, (diákok esetében az oktatási intézmény neve), e-mail címe, telefonszáma, a választott brassói/Brassó megyei költő neve és a vers címe, a szabadon választott vers szerzője és címe. A jelentkezési lap elküldhető: hbeszter@index.hu e-mail címre, 0268-472101 faxszámra, vagy a 500168 Brasov, str. Gen. Dumitrache, nr. 20, bl. 257, ap. 9, (Házy Bakó Eszter) postacímre.
A szervező visszaigazolja a jelentkezést és közli a további tudnivalókat.
A versenyzőnek rendelkeznie kell egy művelődési/oktatási intézmény vagy civil szervezet ajánlásával. Egy ajánló intézményt/civil szervezetet max. három versenyző képviselhet!
Részvételi díj: 15,00 lej (helyben kell kifizetni).
A versenyzőknek szállást és étkezést biztosítunk. Utazási költséget nem térítünk meg. Kísérőt csak kivételes esetekben, a jelentkezők számának függvényében fogadhatunk. A kérelmezőnek fizetnie kell a szállás és étkezési költségeket (k.b.100 lej/nap). 
Minden versenyzőt könyvcsomaggal jutalmazunk. Az első három helyezett, mindkét kategóriában, pénzjutalom mellett (I.díj: 250, II.díj: 230, III.díj: 200 RON), jelentős ajándékcsomagban is részesül. Az elért eredmények sorrendjében, számos különdíjat osztunk ki, intézmények, egyesületek, magánszemélyek adományait. 
Jelentkezési határidő: 2010. november 6. 
További felvilágosítás: Házy Bakó Eszter, e-mail: hbeszter@index.hu , tel. 0040-740-420638

   - 2010. okt. 15.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

A Partiumi Diákszínházi Fesztivál eredményei
(2010. okt. 8 - 9.)

Díjazottak az általános iskolás kategóriában

1. helyezett: 
FINTORGÓK Fényi István Általános Iskola KAPLONY Szatmár megye
2. helyezett: 
GERNYESZEGI KÓPÉK Gernyeszegi Általános Iskola GERNYESZEG Maros megye
MASZKURA Petri Mór Általános Iskola SZILÁGYNAGYFALU Szilágy megye

3. helyezett: 
Leöwey Klára Színjátszó Csoport Leöwey Klára Gimnázium Máramarossziget, Máramaros megye

A zsűri különdíjai:

A klasszikus szöveg korszerű feldolgozásáért és színreviteléért: 
Szikla: Gyulaffy László Általános Iskola Szilágycseh Szilágy megye 

Jelmeztervezői teljesítményért: 
Maszkura Petri Mór Általános Iskola Szilágynagyfalu Szilágy megye


Színpadi mozgáskultúráért: 
Gernyeszegi Kópék Gernyeszegi Általános Iskola GERNYESZEG Maros megye

Alakítási díjak:
A bíró szerepének alakításáért: Csalóka Csapat Désházi Általános Iskola Désháza Szilágy megye

Sztankovics Dávid Lúdas Matyi alakításáért JÓMADARAK Bălcescu-Petőfi Általános Iskola SZATMÁRNÉMETI Szatmár megye

Balázs Friderika Héra alakításáért: Maszkura Petri Mór Általános Iskola Szilágynagyfalu Szilágy megye

Ferencz Dániel kukta alakítsáért: Leöwey Klára Színjátszó Csoport Leöwey Klára Gimnázium Máramarossziget, Máramaros megye

Szabó Tamás Kelemen alakításáért: Gernyeszegi Kópék Gernyeszegi Általános Iskola GERNYESZEG Maros megye

Eiben Eveli és Csősz Emőke a Méhes György színjáték dialógusainak élményszerű előadásáért: 

RIPACSOK Gyulaffy László Általános Iskola Szilágycseh Szilágy megye

A zsűri Péter-Pál különdíja: Szívárvány Cserey-Goga Iskolacsoport Szilágykraszna Szilágy megye

Díjazottak a gimnáziumi kategóriában

I. Grimasz
II. Berekenye
II. Dramatis Personae
III. Létra
III. So Trupa

A zsűri különdíja:
Katarzis

Különdíj a kiemelkedő csapatteljesítményért
Tinikomédiások

Alakítási díj
Maria Varlen - So Trupa
Paun Levinia - Hyperion
Bara Erika - LS Thália

   - 2010. okt. 14.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

XVIII. Kis-Küküllő menti műkedvelő színjátszók találkozója

Az erdőszentgyörgyi Bodor Péter Művelődési Egyesület 2010. november 19 – 21. között szervezi meg XVIII. alkalommal a Kis-Küküllő menti műkedvelő színjátszók találkozóját. 
Első ízben 1992-ben hívtuk össze a környék műkedvelő színjátszóit, tudva, hogy a környék falvaiban, községeiben hagyománya van a műkedvelő színjátszásnak. Különösen a téli hónapok biztosítottak lehetőséget a földműveléssel foglalkozó lakosságnak, hogy egy-egy darab színpadra állításával hasznosan tölthesse a hosszú téli estéket. Mindez jó alkalmat teremtett az anyanyelvű kultúra ápolására, az önművelésre, a szórakozásra és a közösségalakításra. 
Az őszi találkozókon lehetőséget akartunk és akarunk teremteni a műkedvelő színjátszó csoportoknak a találkozásra, ismerkedésre, a tapasztalatcserére, a megmérettetésre és természetesen a bemutatkozásra. Az évek során egyre bővült azoknak a csoportoknak a száma, amelyek eljöttek a találkozóra. Az utóbbi években a találkozó magyarországi színjátszókkal is bővült, mint a celldömölki Soltis Lajos Színház, valamint a mezőkövesdi Színészeti Egyesület színjátszó csoportjaival. Az előadások színvonala is bizonyította, hogy a kezdeményezésnek van értelme. Ha úgy gondoljátok, hogy számotokra is fontos a színjátszás, amely az anyanyelvű kultúra terjesztésének egyik leghatásosabb eszköze, kérjük, tiszteljétek meg jelenlétetekkel rendezvényünket.
Jelentkezéseteket 2o10. október 25-ig várjuk postán az egyesület címére vagy telefonon: O265-57872O vagy O746671318-as számokon Kovrig Magdolnánál, e-mailen: erdfigyelo@freemail.hu. Kérjük, tüntessétek fel az előadásra szánt darab 
- címét, szerzőjét,  
- a szereposztást, a rendezőt, 
- az előadás időtartamát, a beálláshoz – bontáshoz szükséges időt
- hány személy részvételére számítsunk a csoportotok részéről, és a jelzett napok közül 
- melyik napra tervezzük a fellépéseteket. 
November 19-én délután a kisiskolás színjátszóknak, I-VIII. osztályos csoportoknak kívánunk teret biztosítani. 
November 20.-án szombaton egész nap – és vasárnap délelőtt, ha szükséges - a nagyobb korosztályok színjátszói lépnének fel.
Szeretettel várunk benneteket!
Kovrig Magdolna,
a Bodor Péter Művelődési Egyesület elnöke
Bălcescu utca, 13.
Erdőszentgyörgy -Sângeorgiu de Pădure
Irányítószám: 547535
Maros megye – Jud. Mureş
Románia – România

   - Forrás: http://eszinjatszo.hhrf.org/ - 2010. szept. 26.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

VI. GYERMEK- és IFJÚSÁGI SZÍNHÁZI SZEMLE – 2011.

A Marczibányi Téri Művelődési Központ 2011. május 4-8. között ismét megrendezi a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlét.

A szemlére 2009. január 1. után bemutatott előadások nevezhetők, amelyek nem szerepeltek sem a kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléjának, sem a kecskeméti Magyarországi Bábszínházak Találkozójának versenyprogramjában.

A fesztiválon – műfaji megkötött­ségek nélkül – igényes, formanyelvi gazdagságot tükröző, utaztatható, kis technikai igényű, kamarakörülmények között is játszható produkciókat muta­tunk be.

Nevezni a Juszcák Zsuzsa nevére eljuttatott DVD felvétellel lehet 2010. december 31-ig.

A felvételhez kérjük mellékelni: a társulat vagy alkotó csoport nevét, címét; a kapcsolattartó nevét, elérhetőségét; az előadás címét, szerzőjét, játékidejét, technikai paramétereit; a közreműködők, alkotók névsorát, a bemutató időpontját. (Felújított előadásoknál az eredeti bemutatási időpont számít!)

A szemlére nevezett előadások DVD felvételét a szemletanács tagjai tekintik meg. A kiválasztott produkciókat élőben is megtekintik, ez alapján döntenek a végleges programról.

A szemletanács tagjai: Kaposi László, Sándor L. István, Szakáll Judit

Jelentkezés, érdeklődés: Marczibányi Téri Művelődési Központ –
Gyermekszínházi Szemle 1022 Marczibányi tér 5/a, 
honlap: www.marczi.hu ; www.gyermekszinhaziszemle.hu 
Juszcák Zsuzsa: 0670-335-6285; e-mail: juszcak.zsuzsa@marczi.hu 

    - Forrás Magyar SzínJátékos Szövetség - 2010. szept. 25.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

„CSODA" Schwajda György drámapályázat.

Schwajda György a magyar színháztörténet kiemelkedő alakja, megkerülhetetlen személyisége volt. Miközben példát adott színházvezetésből-színházépítésből, maradandó művekkel gazdagította a magyar drámairodalmat - mert hiszen igazi hivatása az írás volt. A megírandó művek, Schwajda György életművének kiemelkedő darabjára (Csoda) utalva tartalmazniuk kell a „csoda" motívumot.

Az elmúlt két évben általa vezetett Csiky Gergely Színház Közhasznú Nonprofit Kft a drámaíró Schwajda emlékét kívánja őrizni, amikor drámapályázatot ír ki. Egy ember emlékének ápolása nem szobrának időnkénti leporolását jelenti: egy ember örökségének őrzése és továbbadása teremtést, születést jelent. A Schwajda György Drámapályázat évenkénti kiírásával új magyar drámák születését kívánjuk elősegíteni.

A megírandó művek tematikája szabad, játszódhatnak a jelenben és a múltban, a világ bármely pontján, de Schwajda György életművének kiemelkedő darabjára (Csoda) utalva tartalmazniuk kell a „csoda" motívumot.

A pályázatra minden olyan magyar nyelvű színdarab benyújtható, amely még nem jelent meg sem nyomtatásban, sem pedig elektronikus formában, nem mutatták be színpadon, nem nyert díjat korábbi drámapályázaton, illetve előadási vagy közlési jogával más intézmény nem rendelkezik, és teljesíti a pályázati kiírásban foglalt feltételeket. Egy szerző több művet is benyújthat. A darabokat két - írógéppel írt vagy számítógéppel nyomtatott - példányban kérjük.

A pályázat jeligés: az író nevét, címét, telefonszámát külön lezárt borítékban kell a pályaműhöz mellékelni. Kérjük, a pályamunkákat 2011. február 1-jei feladási határidővel „Schwajda György Drámapályázat" feliratú postai küldeményként juttassák el a Csiky Gergely Színház Közhasznú Nonprofit Kft címére (7400 Kaposvár, Rákóczi tér).

A beérkezet pályaművek elbírálását és a díjak odaítélését öttagú szakmai zsűri végzi. (A zsűri tagjai a színház művészei és a színházhoz kötődő művészek közül kerülnek ki a drámapályázat meghirdetését követően.) A zsűri 2011. március 24-ig hozza meg döntését. Ekkor - Schwajda György születésnapján - közjegyző jelenlétében kerül sor a díjazott művek jeligéinek feloldására és a Kaposvári Csiky Gergely Színház honlapján a hivatalos eredmény közzétételére.

Díjak:

Első díj: 1 200.000.-Ft (bruttó összeg)

(A díj nettó összegének kiszámítása a hatályos adó- és járulékfizetési szabályok, a díjazott nyilatkozatának a figyelembe vételével történik.)

Második-Harmadik díj: felolvasó színházi bemutató garantálása.

A zsűrinek jogában áll a díjat megosztani vagy nem kiadni. Az első díjazott pályamű nyertese kötelezettséget vállal arra, hogy a művet 2013. május 31-ig sem nyomtatott, sem pedig elektronikus formában nem jelenteti meg, valamint tudomásul veszi, hogy a mű nyilvános bemutatásának jogával fenti időpontig a kaposvári Csiky Gergely Színház rendelkezik.

A második-harmadik díjazott műre e korlátozás nem vonatkozik.

Az elismerésben nem részesült pályamunkák kéziratát nem őrizzük meg, ezen művek íróinak adatait tartalmazó jeligés borítékokat és a pályaműveket - közjegyző jelenlétében - megsemmisítjük.

Kaposvár, 2010. szeptember 10.

Rátóti Zoltán
ügyvezető igazgató
Csiky Gergely Színház Közhasznú Nonprofit Kft

  - 2010. szept. 20.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

PADIF (Partiumi Diákszínjátszó Fesztvál)
2010. október 8.-9.

Kedves Színjátszó Barátaink!

Az idén immár tizenkettedik alkalommal szervezzük meg a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivált, a PADIF-ot.
Jöjjetek az idén is Szilágycsehbe, mutassátok meg, hogy szeretitek a színjátszást ! 
Lehetőségünk lesz a viszontlátásra, tapasztalatcserékre valamint gondolataink és elképzeléseink megosztására. 
Céljaink változatlanok: a magyar és egyetemes színházkultúra népszerűsítése, nemzeti tudatunk megerősítése, anyanyelvünk ápolása valamint az, hogy mindenki jól érezze magát.

A fesztivál legfontosabb elvárásai: a szép magyar beszéd, a fiatalos mozgáskultúra és a gondolatébresztő, kreatív színpadi megoldások.

Két kategóriát hirdetünk meg: az általános iskolásoknak (V-VIII osztály) és gimnazistáknak (IX-XII).

Pénteken, október 8-án 14 órától az általános iskolásoké lesz a színpad. Este kiértékelő, díjkiosztás, hazautazás.

Szombaton, október 9-én reggel 10 órától a gimnazisták lépnek fel. Este kiértékelés, díjkiosztás, hazautazás. 

Fesztiválunknak versenyjellege van. A zsűri az idén is rangsorolni fog ( I, II, III díj ) mindkét kategóriában, de szeretnénk ismét különdíjakat is adni.

A gimnazista csoportok díjazottjai részt vehetnek XX. Határokon túli magyar amatőr színjátszók találkozóján, amelyet jövőre szerveznek Zsámbékon, az általános iskolások legjobbjait peddig a III. Határtalan gyermek színjátszó-fesztiválon várják Nyírbátorban.

A rendezvényhez fűződő fontosabb tudnivalók:
1. Az előadások időtartama ne legyen több 25-30 percnél !
2. A rendezvény lebonyolítását a Szilágycsehi Középiskola, a Berekenye Ifjúsági Társaság és a Városi Művelődési Ház biztosítja. 
3. A fesztivál helyi költségeit a szervezők fizetik, az utazási költségeket a megyei tanfelügyelőségek téritik meg a csoportoknak, mivel fesztiválunk rajta van az országos tanügyi rendezvények listáján 
( CALENDARUL ACTIVITĂŢILOR NAŢIONALE EXTRASCOLARE 2010 - Anexa F, Nr. crt.158, Concurs naţional de teatru pentru elevi „PADIF”) 
Az általános iskolásoknak pénteken vacsorát, a gimnazistáknak szombaton ebédet és vacsorát biztosítunk. 
4. Jelentkezéseteket e-mail-en várjuk 2010. szeptember 27 -ig a következő címre: ocsi.scseh@gmail.com  vagy berekenye@gmail.com 

Irásban is lehet a következő címre:
Grup Şcolar “ Gheorghe Pop de Băseşti “ pentru Bodea György
Str. Libertăţii nr. 8, 455100 Cehu Silvaniei, Jud. Sălaj. Telefon/fax: 0260-650380. 
Mobil számom: 0744-559313.

5. A fesztivál időpontja: 2010. október 8.-9.
6. Helyszín: Szilágycseh (Cehu Silvaniei) Városi Művelődési Ház

JELENTKEZÉSI LAP

Sok sikert kívánok a felkészüléshez, az októberi találkozás reményében,

Bodea György

     - 2010. szept. 18.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

12. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál

Valamennyi kategóriában várja a jelentkezőket a Magyar Versmondók Egyesülete a 12. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztiválra, amely október 12-től 17-ig Pécsről, Európa Kulturális Fővárosából jelentkezik.

 A klasszikus versmondás mellett a vers- és világzene, valamint a versszínház (performanszok, egyéni és társas előadóestek, versek ihlette mozgásszínház, utcaszínházi produkciók, emlékestek, műhelyprodukciók stb.) versenykategóriája is nyitott a versenyzők előtt, ahogy a versfilmek versenye is, szeptember 20-ig. Itt az ideje, hogy elküldd a jelentkezésed a Kaleidoszkópra! Néhány érv:
-  a neves szakemberekből álló zsűri nemcsak értékel, de konzultálhatsz és ki is próbálhatod, mit hogyan változtathatnál
- szakmailag is értékelhető nyeremények várják a győzteseket: sok száz könyv és ajándék mellett milliós PR-megjelenések, fellépési lehetőség, továbbképzések, utazás és wellness hétvége
- ingyen látogathatod a fesztiválprogramokat, amelyen sztárokkal és ismert művészekkel találkozhatsz 

A Kaleidoszkóp VersFesztivál Közép-Európa egyik legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje. A fesztivál versenyprogramjában a költészet valamennyi írott és színpadi formája bemutatkozik. Az egyhetes versenysorozaton hivatásos és nem hivatásos versmondók, színészek, előadóművészek és társulataik, zenei előadók és zenekarok, valamint filmesek külön kategóriában mérhetik össze tudásukat, tehetségüket. Valamennyi program közönség előtt zajlik. A versenyprogramba nevezhet bármely hivatásos és nem hivatásos versmondó, előadóművész, színművész, színjátékos, társulat, zenekar és előadó. A nevezés csak pontosan és időben elküldött jelentkezési lappal és a fejenkénti nevezési díj beérkezésével együtt érvényes! A versenykategóriák legjobbjai, a fesztivál partnerei révén, a rangos Kaleidoszkóp-díjak mellett több millió forint összértékű díjazásban részesülnek. 

Részletek és jelentkezés: a www.versfesztival.hu  oldalon,bővebb információ a  magyarversmondok@gmail.com 

     - 2010. szept. 10.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

A Körhinta Színház stúdiója szeretettel várja a színjátszás iránt érdeklődőket.

A részvétel ingyenes!
http://www.korhintaszinhaz.eoldal.hu

Időpont:minden szerdán 17-20 óráig
Helyszín: R+Á Civilház
1162 Budapest, Csömöri út 185.
Megközelíthető: az Örs vezér tértől a 31-es busszal a János utcai megállóig

Érdeklődni Vincze Éva:
0670/4546-434
illesnevinczeeva@gmail.com

_______________________________________________________________________________________

A Korhinta Színház színészmesterség képzése

 Tematika
beszédtechnika és színpadi mozgás oktatás,
kreativitás fejlesztés és improvizációs játékok

Időpont: Két félév; csütörtökönként 18-20 óráig, első foglalkozás szeptember 9-én

Helyszín: KÖSZI (Kőbányai Szabadidő Központ)
1105 Budapest, Előd utca 1.

Megközelíthető: az Örs vezér tértől a 3-as és a 62a villamosokkal,
és a 85-ös busszal az Ónodi utcai megállóig.

Tandíj: 12800 Ft/félév

Tanárok:
Tánctanár és koreográfus
Ignéczi Gergely

Énektanár:
Horváthné Karsai Ildikó

Illésné Vincze Éva
drámapedagógus
0670/4546-434
illesnevinczeeva@gmail.com

   - 2010. szept. 03.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

PIKNIK KORTÁRS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL
2010. szeptember 3-5., Esztergom, Zöld Ház; Párkány (SK), Green Pub

"Idén ősszel immáron harmadik alkalommal jelentkezik az esztergomi Piknik Fesztivál. A koncepció ez évben sem változott: képző- és iparművészek érkeznek a világ számos pontjáról, s „befoglalnak” egy üresen álló épületet valahol a városban, hogy a rendezvény idejére egy egészen különleges és egyedi kiállítótérré változtassák azt át. S ha mindez megvan, jöhetnek a zenekarok, installációk, a VJ-k, fényfestők és a vidám fesztiválozók, hogy még jobban felpezsdítsék a hangulatot és a Piknik Fesztivál kedves káoszát. A végeredményt a kedves érdeklődők szeptember 3-5. közt élvezhetik, díjtalanul."

Részletes Program 
Piknik Fesztivál, Esztergom - Zöldház, Párkány (SK) – Green Pub
2010. szeptember 3-5.

Péntek, szeptember 3.:

Színházterem:
18:00 – rendhagyó megnyitó, szép szavakkal, zenél: Vezseny zenekar
19:00 – 3:00 – SÚLY-nap stoner/grunge ünnep
19:00 – Kabala Baby
20:00 – Bálnalovas
21:00 – Shapat Terror
22:00 – Angertea
23:00 – Stereochrist
0:00 – Stardrive

1:00 – Dj Gyűlölet kegyetlenkedik a zenével

Style Wars terem:
Dj Suhaid
Drone
MrD
Osiris
Soupa

Hatszögletű terem:
Sunrrr
Antonov

Széchenyi tér:
21:00 – TérTársulat mozgásszínház: Ölelkezzetek Egyszárnyúak

Szombat, szeptember 4.:

Színházterem:
18:00 – Pálinkás Tamás akusztik
19:15 – Takáts Eszter és Bakai Marci
20:30 – Panda Varieté
21:00 – Hammer of Gods

22:30 – Úzgin Űver
0:00 – Kataflam
1:00 – BorSörMester
2:00 – Esztergomi Klubszínpad: A lónak vélt menyasszony

Style Wars terem:
Soft Motel (live)
Trafik (live)
Káva Krú (garage)
Freestyle battle

MC Black
Csut
MC Elf
SooN

Hatszögletű terem:
Lamantin Dj’s
Lephant
BLONDZHAVEMOREGUNGZ
Holy Rollerz

Ex-Molothow:
19:00 Féling színház: Disznójéték, Félálmaink
22:00-23:30 Golyó
23:30-1:00 END
1:00-2:30 Káosz Elemér és az Európa Csapat
2:30 -KisB

Ex-ArtKino:
16:00 – irodalmi program

A fesztivál ideje alatt folyamatosan:

Meta’D Room (a mesterséges álmoknak)
Space Rock szoba (légies zene és ZS-filmek)
Ex-ArtKino (filmvetítés hiánypótló jelleggel)
Workshopok, gyerekprogramok
Jacob Gypsum szoba (mert megérdemli)
Kiállítások

Vasárnap, szeptember 5.: Párkány (SK) – Green Pub

Jóvilágvan
Radió Raszkolnyikov 

    - Forrás: http://piknikfestival.blogspot.com 

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

XIII. FALUSI SZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ 
Kárpát-medencei színjátszó találkozó
Adács, 2010. november 26-27-28.

Az adácsi József Attila Művelődési Ház és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szervezésében – a Magyar Szín-Játékos Szövetség és a Heves Megyei Pedagógiai és Közművelődési Intézmény szakmai támogatásával – ez évben is hirdeti az Országos Falusi Színjátszó Találkozót.
A hagyományos találkozóra elsődlegesen azon magyar nyelven játszó amatőr színjátszó csoportok jelentkezését várjuk (az egész Kárpát-medencéből), amelyek falvakban, községekben működnek, illetve elsősorban falvak, községek lakosságának, közönségének játszanak. Szívesen látjuk azokat, akik már részt vettek ezen a találkozón, vagy hasonlókon, de örömmel fogadjuk olyan csoportok jelentkezését is, amelyek eddig még nem kapcsolódtak országos színjátszó fesztiválokhoz. 
A rendezvényre csak túljelentkezés esetén válogatunk, ez esetben szakemberekből álló grémium választja ki a jelentkezők közül azokat a csoportokat, amelyeket meghívnak a találkozóra.
A találkozón az MSz-JSz minősítését lehet kérni. (A minősítés a Szövetség tagjai számára díjtalan, nem tagoknak 5 000 Ft.)
A találkozót műhelybeszélgetések, műhelyfoglalkozások és tréningmunka kíséri – ahol lehetőség nyílik konkrét szakmai kérdések gyakorlati megoldására is. 
Várunk minden olyan véleményt, javaslatot, amelyeket továbbgondolva javíthatunk az amatőr színjátszó csoportok helyzetén. A szervezők örömmel fogadnak a műhelymunkákra vonatkozó témajavaslatokat is.
Aki „hallgatóságként”, „érdeklődőként” szeretne részt venni az eseményen, azt is szívesen látjuk, hívjuk, várjuk.
A meglehetősen szűkös pályázati támogatás okán a meghívott csoportoknak és vendégeknek szállást és étkezést csak részvételi díj befizetése mellett tudunk biztosítani. Ez az alábbiak szerint értendő: 

 

péntek

szombat

vasárnap

reggeli

-----------------

 

 

ebéd

-----------------

vacsora

 

 

szállás 

 

 

1 200 Ft

2 400 Ft

3 000 Ft

Egy napra, 1 főre 1.200,- Ft, két napra 2.400,- Ft a találkozó teljes idejére 3.000,- Ft (Természetesen és sajnos, az utazási költségeket is a csoportoknak maguknak kell állni.) 
Jelentkezni a mellékelt jelentkezési lapon (illetve az azon feltüntetett kérdések megválaszolásával), lehet a megjelölt visszaküldési címen. A jelentkezési lapok és a felhívás letölthető a megadott honlapokról, másolható, kérjük, hogy továbbítsák minél több helyre. 

Jelentkezési határidő: 2010. október 15.

Bővebb felvilágosítás:
Tóth Zsuzsanna/ MMIKL – (1)225-6023, e-mail: tothzs@mmikl.hu , www.mmikl.hu  (ezen belül a Szervezeti egységek – Művészeti Programok Főosztálya – színjátszás/versmondás útvonal követendő)
Színpadtechnikai, helyi kérdésekben (szállás, étkezés stb.):
Szekeres János / József Attila Művelődési Ház – 37/350-317, e-mail: info@zeta-adacs.hu 

Jelentkezési lap

    - Forrás Magyar SzínJátékos Szövetség - 2010. aug.24.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Pályázat a Premio ProArte Díjra 

Pályázatot hirdet a 2010-es Premio ProArte Nemzetközi Díj odaítélésére a Circuito ProArte olyan kreatív fiataloknak, akik idegenforgalommal kapcsolatos színházi és kulturális projekteken dolgoznak. A pályázat magyarországi kezelője a KultúrPont Iroda. (KultúrPont)

A Circuito ProArte pályázatot hirdet a 2010-es Premio ProArte Nemzetközi Díj odaítélésére kreatív, kulturális projekteken dolgozó fiataloknak. Az elismerés célja, hogy a helyi, nemzeti és nemzetközi gazdaságokat támogató kezdeményezéseket ösztönözze. A ProArte Díj 2010 nemzetközi szekciójának meghívottja Magyarország.

A díjra a nemzetközi szekcióban 18 és 35 év közötti fiatalok pályázhatnak, akik olyan idegenforgalommal kapcsolatos színházi és kulturális projektötletekkel rendelkeznek, amelyek célja környezetük művészeti örökségének, hagyományainak, szokásainak megismertetése. Az olasz és a nemzetközi szekció díjazottjai a következő elismerésekben részesülnek: oklevél; szálláslehetőség ifjúsági szállókban annak érdekében, hogy együttműködéseket, megállapodásokat indíthassanak el; szakmai továbbképzés egy, a projekt témájával összefüggő ágazatban tevékenykedő vállalatnál; valamint ingyenes tanácsadás a tervezés és a partnerkeresés folyamatában, a projekt kidolgozásában.

A pályázat nemzetközi szekciójában a magyarországi pályamunkák előválogatását a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal és a díj partnereivel együttműködve Magyarországon végzik a Hungarofest Nonprofit Kft. - KultúrPont Iroda gondozásában. A kiválasztott projektek ezután kerülnek Olaszországba a ProArte Kommunikációs Bizottsághoz. 
A pályázattal kapcsolatos információs anyagokat 2010 júniusa és szeptembere között ismertetik. Ekkor konferenciákat is rendeznek a témában mind Olaszországban, mind Magyarországon. 
A pályázatok begyűjtése 2010 szeptemberében kezdődik. A projekteket 2010 novemberében értékelik. 

A díjat 2010. november végén a közigazgatás, a turizmus, az oktatás, a kultúra, valamint az ifjúsági kérdések területén tevékenykedő olasz és nemzetközi intézmények képviselőiből álló Operatív Bizottság adja át Rómában (Olaszország).

Pályázati határidő: 2010. október 31. 

   - Forrás: Kulturpont (www.kulturpont.hu)

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

A 2010. szeptember 25 - 26-án, az Eötvös 10-ben sorra kerülő 
Feszt-Festre meghívást kaptak, mint fesztivál-győztesek:

Capek: A végzetes szerelem...Soltis L. Színház (Balassagyarmat)
Bábel...MoTus Mozgásszínház (Veszprém)
Szigligeti: Falu rossza...Zöld Macska Társulat (ODE)
Spiró-Csutorás: Ahogy tesszük ...Théba Társulat (Magyar Művek Szemléje)
Arany János: A bajusz ...ÉS? Színház, Őrsújfalu (Jókai Napok, Komarno)
Tabarin: Veszedelmes levelek...Kalamajka Színkör (Pszichiátriai betegek...Zalaegerszeg)
Háy János: A Senák ….Mara Amatőr Színház-Topolya (Vajdasági Amatőrszínjátszó Találkozó)
A mezők fehér lovagja... Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskola (Kazincbarcika)
Mostohák...Apró Színház (Kazincbarcika)

==> 2010. szept. 26.-án Magyar Szín-Játékos Szövetség éves közgyűlése, Eötvös 10-ben! <==

    - Forrás Magyar SzínJátékos Szövetség - 2010. júl. 20.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

12. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál
Európa Kulturális Fővárosa, Pécs
2010. október 12-17.

Jelentkezz a versenyprogramokra!

„Vers, ahogy még nem ismered…”
Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje

A Magyar Versmondók Egyesülete,
az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület szervezésében
a Pécsi Ifjúsági Központtal együttműködésben meghirdeti

a 12. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál versenykategóriáit.

Pódiumművészeti szemle és minősítő fesztivál
A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál Közép-Európa egyik legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, ahol a vers valamennyi formája bemutatkozik. A versenysorozaton hivatásos és nem hivatásos versmondók, színészek és előadóművészek, zenészek és filmesek, illetve csoportjaik külön kategóriában mérhetik össze tudásukat, tehetségüket. A versenyprogramok közönség előtt zajlanak.

VERSENYKATEGÓRIÁK

Előadóest: Önálló- vagy társas (két- vagy többszereplős) pódiumi est, melynek műsorán többnyire versek vagy prózák szerepelnek
Monodráma
Performance: egy vagy többszereplős, többnyire versekre és prózákra épülő, rendhagyó (nem a már ismert színpadi formákra épülő) előadás
Mozgásszínházi előadás: költői művekre, versekre, prózára épülő koreográfia
Műhelyprodukció: nyári táborban, szemináriumban, műhelyben készült vers- vagy prózaprodukció
Emlékest: versösszeállítás, drámajáték az aktuális évfordulós költők valamelyike kapcsán
Utcaszínházi előadás: kocsmadarab, népi vagy népies játék, pajzán előadás

Verszenék Színpada: Bármely (szabadon választott) énekelt vagy megzenésített vers, zenekari kísérettel vagy anélkül. 

Klasszikus és Kortárs Versmondó Szalon:
Nevezhet minden 12. életévét betöltött, hivatásos és nem hivatásos versmondó két verssel, amelyek közül az egyik a felsorolt évfordulós klasszikusok valamelyikének egy költeménye, a másik egy szabadon választott kortárs költő verse.

Versfilmek:
Amatőr filmesek versenye, a költészet bármely tartalmi és formai jellegű audio-vizuális megvalósítása, etűdszerű, rövid, 5-10 perces alkotásokkal.

Információ, részletek: www.versfesztival.hu  

Jelentkezési cím: elektronikusan a jelentkezo@versfesztival.hu  címen
(a kategóriánként változó jelentkezési lap mindegyike letölthető vagy online, automatikusan beküldhető a VersFesztivál honlapján, míg a DVD-ket a megadott postacímen várjuk).
Postacím: Kiss László, Magyar Művelődési Intézet – 1011 Budapest, Corvin tér 8.

További információ: 06 20 512 8004 vagy a fenti e-mail címen.

    - Forrás Magyar SzínJátékos Szövetség - 2010. júl. 16.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Színjátszás iránt érdeklődő gyerekek figyelmébe!

Napközis színjátszó tábort hirdetünk 2010. július 26- 30- és augusztus 2- 6 között 11-14 évesek számára 
Helyszín: VilágCsücsök Közösségi Tér a 1132 Budapest, Váci út 50 (a Lehel téri piaccal szemben). 
A foglalkozások reggel 8 és délután 4 óra között vannak, ebédet biztosítunk
A résztvevők sok-sok játékkal szerezhetnek tapasztalatot a színjátszásról.
Mozgás és beszédgyakorlatok, helyzetgyakorlatok, improvizáció - és egy bemutató az 5. nap délutánján!
A tábor vezetője: Jancsó Sarolta színművész, rendező, a Szerpentin Gyermekszínház vezetője
Részvételi díj: 20.000 Ft/ fő / hét
Jelentkezés: Papp Helga: 06 70-5557625- email: civilekejszakaja@gmail.com 
vagy Jancsó Sarolta 06 20 - 9 622792- email: jancsosari@gmail.com 

    - Forrás Magyar SzínJátékos Szövetség - 2010. júl. 16.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Hajmáskér Önkormányzata és a Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesülete (VASZE) 
REGIONÁLIS FALUSZÍNPADI TALÁLKOZÓTszervez
Hajmáskéren, a Művelődési Házban 2010. október 16-án.

A találkozóra olyan amatőr (műkedvelő) színjátszó csoportok jelentkezését várjuk, amelyek falvakban, községekben működnek, vagy városiak, de sokat játszanak falusi közegben. Elsősorban a Közép-Dunántúli Régió területéről várjuk a jelentkezőket, de amennyiben a rendelkezésünkre álló műsoridő ezt lehetővé teszi, más megyékből is fogadunk bemutatkozni kívánó együtteseket. (Kb. 8 előadást tudunk fogadni.)

Tematikai és műfaji megkötöttség nélkül olyan színdarabbal lehet nevezni, amelyek műsorideje az 50 percet nem haladja meg, valamint be- és kipakolási ideje is elviseli a fesztivál-körülményeket. 
A fellépő csoportok számára szakmai konzultáció lehetőségét biztosítjuk. Célunk, hogy a gyakorta elszigetelten működő színjátszó csoportok megismerkedjenek egymás munkájával, és a továbblépéshez szakmai tanácsokat kapjanak. Reméljük, hogy a csoportok egy kellemes napot töltenek együtt Hajmáskéren. Ebédet és vacsorát biztosítunk, az útiköltséget a csoportoknak kell vállalniuk.

Amennyiben a jelentkezett csoportok műsorideje meghaladja az egy nap alatt bemutatható időtartamot, a meghívott csoportok köréről a kiírók döntenek.

A Faluszínpadi Találkozóra 2010. szeptember 15-éig lehet jelentkezni
VASZE címén: 8200 Veszprém, Vár u. 17. vagy a vasze@freemail.hu e-mail címen. 
Információ: Németh József, 06-30-364-0818, 
a helyi körülményekkel kapcsolatban Kelemen Mária 06-30-437-5223.

   - Forrás Magyar SzínJátékos Szövetség - 2010. júl. 16.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Belgák Fesztiválja 2010. október 3 - 4 - 5  (vasárnap, hétfő, kedd)
Bakelit Multi Art Center

MOTTÓ:
- Álljanak balra a vallonok, jobbra a flamandok!
- Rendben! De hová állhatnak a belgák?

A Magyar Szín-Játékos Szövetség és a Bakelit Multi Art Center színjátszó fesztivált hirdet Belgák Fesztiválja címen. A Fesztiválon részt vehet - határainkon belülről és túlról - bármely felnőtt-, vagy diákszínjátszó öntevékeny (alkalmi vagy állandó) együttes előadása, amely bármilyen okból (visszautasítás, betegség, időpont, életkor, játszóhely, nem készült el, stb.) nem vett részt 2010 folyamán színjátszó fesztiválon. Műfaji és játékidőbeli megkötést nem teszünk.

A Belgák Fesztiválja egyben a Magyar Szín-Játékos Szövetség minősítő fesztiválja. A fesztiválon való részvétel, valamint a minősítés a MSz-JSZ tag-együttesei számára ingyenes, másoknak 15 000 Ft/előadás (tagfelvétel folyamatos, tagnak az minősül, akinek a tagsági díja rendezett.) Napi max. 5-6, tehát összesen 14-16 előadást tudunk fogadni. Esetleges túljelentkezés esetén előnyben részesülnek a Magyar Szín-Játékos Szövetség tag együttesei. A Magyar Művek Szemléjéről műsoridő hiányában visszautasított produkciókat felkérjük a részvételre!

Jelentkezni a mellékelt Jelentkezési lap kitöltésével lehet, amelyet 2010. augusztus 20-ig juttassanak el a nal71@t-onlne  e-mail címre, vagy postai úton a Magyar Szín-Játékos Szövetség címére: 1239 Budapest, Vecsés u. 31

További információk: Nagy András László: 0620/227 3854

Kérjük a Jelentkezőket, hogy szövegkönyveiket elektronikus úton juttassák el, részben azért, hogy a leendő zsűritagok felkészülhessenek, részben pedig azért, hogy Színműtárunkban elhelyezhessük.

Helyszín: Bakelit (Első Pesti Gyárszínház) Bp. IX. Soroksári út 164 

A Bakelit (Első Pesti Gyárszínház) a Soroksári út 164-ben, az egykori Hazai Fésűsfonó gyárterületén található. „A Bakelit a város kapuja, a kortárs összművészetiség bejárata. Célja, hogy egy egészséges versenyszellem alakuljon ki a társulatok között azzal, hogy folyamatosan új, vagy még nem befutott, de kiemelkedő alkotók munkáit felfedezze és bemutassa, majd beépítse a budapesti és az országos kulturális vérkeringésbe.”

JELENTKEZÉSI LAP
(Elérhet
ő/letölthető, a szövegre kattintva!)

   - Forrás Magyar SzínJátékos Szövetség - 2010. júl. 20.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Határokon Túli és Hazai Színjátszók XIX. Találkozója
In memoriam Bicskei Gábor

Határokon Túli és Hazai Színjátszók XIX. Találkozója - Zsámbéki Művelődési Ház
2010. augusztus 5., csütörtök 10:00 - 2010. augusztus 8., vasárnap 18:00 - Zsámbéki Művelődési ház

MŰSOR:

FELVIDÉK

ÉS? Színház (Örsújfalu)
A bajusz – 20 perc

KGSZT Diákszínpad (Kassa)
Özvegyek – 45 perc

Kodály Zoltán Ginmázium (Galánta)
Az anyagyilkos 

ERDÉLY

Maszkító Színjátszó Csoport (Gyergyószentmiklós)
Pesti Mese – 40 perc

Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad (Kovászna)
Mi lett volna, ha… - 

Tinikomédiások (Szilágykraszna) 
Topfehérke és ők heten

Berekenye színjátszó Csoport (Szilágycseh) 
Piroska és Farkas – 25 perc

VAJDASÁG

Mosoly- Amatőr Színjátszó Társulat (Szilágyi) 
A miniszter félrelép – 120 perc

Mara Amatőr Színház (Topolya)
A senák – 80 perc

    -  Forrás: http://www.zsambekinyariszinhaz.hu/?mode=szinhaz&sub=I&cikk_id=5319; - 2010. jún. 30.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

FELHÍVÁS

Mint a felnőttek – MINTAFELNŐTTEK - (Tematikus gyermekszínjátszó tábor)

a Csemadok Művelődési Intézetének III. Gyermekszínjátszó tábora

Dunaszerdahely, 2010. augusztus 4-8.

Program:
2009. augusztus 4. érkezés, ismerkedés, játék
2009. augusztus 5. drámajátékok, ritmusgyakorlatok, bizalomjátékok
2009. augusztus 6. témakeresés a közös előadáshoz, típusok, esetek,
kapcsolatok – rávezető játékok
2009. augusztus 7. jelenetek kialakítása, próbák, ének
2009. augusztus 8. próbák, előadása szülőknek, barátoknak, búcsú
Szakmai vezető: Kiss Péntek József
Jelentkezési határidő: 2010. július 25.
Jelentkezni lehet: Csemadok Művelődési Intézete Bacsák u. 240/13
929 01 Dunaszerdahely, Takács Ottónál, Horváth Évánál, tel: 031/552 24 78
e-mail: intezet@csemadok.sk 

JELENTKEZÉSI LAP

Rendhagyó módon, itt hívjuk fel a figyelmüket egy már hagyományosan megrendezésre kerülő 

Jászói Nyári Egyetem, és Művelődési Tábor - ra: RÉSZLETEK

    -  Forrás: www.csemadok.sk ; - 2010. jún. 30.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Két izgalmas színházi műhelymunka! 

Mindkét kurzusra a szinhaz@tuzrakter.hu  címen lehet jelentkezni legkésőbb 

július 5-ig!

1. Oberon világai - A Radikális Szabadidő Színház Szentivánéji álom-feldolgozás felé vezető, immáron 4. workshopja július 13 és 20 között zajlik majd a Tűzraktérben, és az utolsó pár napon Kisorosziban, a végén munkabemutatóval. Szöveggel, mozgással, képzőművészettel, zenével dolgozunk majd, saját világot építve, feszegetve testi és lelki jelenlétünk határait, kreatív létre ösztönözve egymást. Olyanok jelentkezését várjuk, akik ezeken a napokon nagyrészt szabaddá tudják tenni magukat, valamint szívesen vennének részt a társulat további munkájában is. Maximum 5 fiú és 3 lány jelentkezőt tudunk fogadni.

2. Sztanyiszlavszkij-Strasberg módszer - Paolo Antonio Simioni kurzusa

július 21 és 26 között, csak haladóknak!!!

Szükség, tragikus defektus, külső cselekvés: a szereplő feltárása az intimitástól a közéleti emberig.

A kurzus útvonala egy step-sorozatban bontakozik ki, ami a színészben olyan mély intuíciót idéz elő a szereplő intimitásának titkos felépítését, valamint annak pszichológiai ciklusai feletti tökéletes uralkodását illetően, amely egy hiteles, autentikus emberi lény létrehozásához vezet.

Rendkívülien jól alkalmazható tv- és filmszerepekhez.

“ A munkarendszerem elsősorban a legfontosabb mesterem, Susan Batson (...) módszerének személyes újra feldolgozásán alapszik. A munkafolyamat aktiválásának középpontja a Szereplő Privát Pillanata(...). Ez a tapasztalat mély intuíciót eredményez annak az emberi lénynek az érzelmi természetét illetően, akit el akarunk játszani. A színész ezt magával viheti akármilyen utólagos korülménybe, bármilyen színpadi jelenetbe, akár improvizáltba is, mint egy az elméjébe, a szívébe, a testébe erőszakosan behatolt emléket.”

Paolo Antonio Simioni

A workshop olasz, magyar és angol nyelven zajlik.

Paolo Antonio Simioni

A NUCT (Új Filmművészeti Egyetem Cinecittà) színi tagozatának koordinátora Tricesimo (Udine) Községi Színhàzánál a “Színház 13” évad művészeti igazgatója Róma, Milánó, Berlin és Párizs között képezi magát, így lehetősége van együtt dolgozni olyan tekintélyes olasz és nemzetközi színiiskolák mestereivel mint Susan Batson ( az Actors Studio örökös tagja, világhírű coach; Nicole Kidman és Juliette Binoche trénere); 15 évesen kezd vele együtt dolgozni; 1997-től aktív a szakmában, a Stanislavskij-Strasberg módszer specialistája, ami a Batson-nal való szoros együttműködésének köszönhető. Szinte azonnal fiatal színészek képzésén fáradozik több olasz városban, aztán Rómában telepszik le, nyit egy magán színházi műhelyet a Ripa Grande Színházban, késöbb az Orologio Akadémia ès a La Fucina tanára.

Jelenleg a Cinecittà-ban és a Teatro Eliseo-ban oktat az Új Filmművészeti Egyetem tanáraként. 1997-től máig olyan művészekkel dolgozott együtt mint Gabriele Vacis, Giuseppe Bevilacqua és Lena Lessing (coach Quentin Tarantino legújabb filmjének a szettjén) akivel jelenleg csere-program megvalósításán dolgozik Róma és Berlin között.
Színészként Luciano Virgilio, Sergio Castellito és Terence Hill oldalán jàtszott.

Mint rendező olyan kaliberű színészeket irányított mint Omero Antonutti, Susannna Costaglione és Werner di Donato. Marco Maria Tosolini-vel való szoros együttműködésének köszönhetően olyan nemzetközileg elismert rendezvényeken szerepel mint a Spoletoi “ Két Vilàg Fesztivàlja” avagy a Mittelfest. Az Ezzthetic multimediàlis csoport alapítótagjaként Leonardo Gementi oldalán, Simioni kiterjeszti szakmai munkásságát a performance és az audiovizuális installációk területére; 2007-ben részt vesz a Velencei Biennálén Mario Bottinelli Montandon oldalán.

Részvételi díj: 20. 000 ft/ fő
6 napos intenzív munka időkeretek nélkül

  -  2010. jún. 27.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

I. Erdélyi Színháztábor Györgyfalván

Azoknak szól, akik szeretnének közvetlenül belekóstolni a színház világába, műhelymunkák, trénigek, és kisebb improvizációs technikával létrehozott jelenetek által – és tennék ezt egy jó hangulatú nyári tábor keretein belül.

A tábornak a györgyfalvai Bethlen Ház ad otthont, a foglalkozásokat pedig a Váróterem Projekt három tagja Csepei Zsolt, Imecs Levente és Visky Andrej, valamint a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház színművésze, Kömives Csongor vezetik majd.

A táborral kapcsolatos bővebb információkat a tábor honlapján, a 
www.szinhaztabor.ro
  oldalon találhattok.

Jelentkezni a szinhaztabor@yahoo.com , vagy a +40 741 635 324-es telefonszámon lehet.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

  - Forrás: Erdélyi Magyar Műkedvelő Színjátszók Honlapja -  2010. jún. 20.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Drámaírói és adaptációs pályázat

Drámaírói és adaptációs pályázatot hirdet az Amatőr színjátszók tapasztalatcseréje és találkozói projekt keretében a Füredi Játékszín Közhasznú Alapítvány 

A kisebbségi együttélés nehézségei és lehetőségei címmel. 

A pályázatra a kisebbségi lét élethelyzeteit megjelenítő eredeti drámákat vagy lírai és epikus művek adaptációit várják. Csak eddig ki nem adott, magyar nyelven írott művekkel lehet pályázni. 
Az ünnepélyes eredményhirdetést 2011 júliusában tartják.

Pályázati határidő: 2010. december 31.

Bővebb információ: 
Füredi Játékszín Közhasznú Alapítvány; 8230 Balatonfüred, Kossuth u. 35.

  - Forrás Magyar SzínJátékos Szövetség - 2010. jún. 19.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Zenés színházi tábor

2010. július 24. - 30. 2010. augusztus 2. - 11. Balatonszemes 
Ebben az évben két különböző időtartamú tábort szervezünk, mindkettőt a Balaton Déli partjának egyik legszebb településén, Balatonszemesen. Táborunk célja a zenés színházi műfajok, elsősorban a musical jobb megismerőse, annak avatott előadása, a stíluselemek és a
speciális énektechnika elsajátítása, a tánc, mozgás és a
színpadi beszédtechnika, beszédkultúra fejlesztése.

Hívjuk és várjuk a zenés színház, az éneklés iránt érdeklődő fiatalokat, a fiatal szárnypróbálgatókat épp úgy, mint a
színjátszásban már jártasabb, azt tanuló, esetleg ezen a pályán
dolgozó fiatalokat egyaránt. Ugyanígy várjuk a zenés színpadi
világ más ágával ( pop, rock, stb. ) foglalkozó énekeseket,
kezdőket, érdeklődőket.

Atanulásban, felkészülésben segítségetekre lesz két korrepetítor ( a számok megtanulásához ) az esetleges
zongorás betanulás, zongorakíséret biztosításához, illetve a
zenei alapos munkához.

Ezen felül rendelkezésetekre áll az említett műfajokra szakosodott kiváló hangképző és énektanár, színpadi tréning és
mozgástanár, beszédtechnika tanár, valamint a helyes
előadásmód, a stílus, a megfelelő színpadi, művészi
megfogalmazás kialakításához a tábor művészeti vezetője.

TOVÁBBI RÉSZLETEK ITT!

   - Forrás: Erdélyi Magyar Műkedvelő Színjátszók Honlapja -  2010. jún. 18.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók harmadik Tábora! 

A jelentkezéseket június 20-ig fogadjuk. Az idei évben három színjátszó csoportba és egy rendezői csoportba várjuk a régi és az új MAdT-osokat!

Van, aki olyan, hogy a színház a szenvedélye. És valaki szereplői, valaki rendezői szerepben érzi jól magát. Te is közéjük tartozol? Akkor közénk tartozol! Hogy hány éves vagy, kezdő vagy visszaeső, teljesen mindegy. Több vagyunk, mint szórakozás, nem térítünk el a munkától, és egyébként nyaralás közben találkozni Önmagaddal – nem mellékes.

Vannak olyanok, akik jártak már a MAdT-ban, és szívesen ajánlanák Neked is. Dőlj be nekik nyugodtan! Rajtunk, vagy másokon keresztül, egykutya, akarjuk mondani: egytábor. Szóval lépj le otthonról, vállald a szerepet, hogy szerepbe hozhassunk!

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet folytatja a képzési folyamatot, amelyet a színjátszás területén indított el.

A tábor időpontja: 2010. július 25. – 2010. augusztus 1.

Csoportvezető tanárok: Táborosi Margaréta színművész (Újvidék), Csernik Árpád színművész (Szabadka), Gyombolai Gábor színész-drámatanár (Budapest), Perényi Balázs drámapedagógus (Budapest). A csoportfoglalkozások mellett a szakmai tábor résztvevői tematikus műhelymunkákon vesznek részt. A beszédtechnikát Fort Krisztina beszédtanártól (Budapest) sajátíthatják el, a mozgástréningeket pedig Vig Ágnes mozgástanár (Budapest) vezeti. 

További részletek és letölthető jelentkezési lap itt.

   - Forrás Magyar SzínJátékos Szövetség - 2010. jún. 17.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Meghívó Közgyűlésre 

A Magyar Szín-Játékos Szövetség soron kívüli Közgyűlését 2010. július 2-án 12.30 órakor tartja a Kazincbarcikán, az Egressi Béni Művelődési Központban 
(megfelelő létszám hiányában a Közgyűlés ismételt összehívása 13 órára). 

Napirend:

1. A napirend elfogadása
2. Elnökségi beszámoló
3. 2009. évi közhasznúsági jelentés vitája és elfogadása
4. A 2011-ben esedékes tisztújítás előkészítése
5. A Szín-Játékos honlapon lefolytatott viták összegezése, a jövőre vonatkozó ajánlások áttekintése.

Megjelenésedre, illetve a társulat képviselőjének megjelenésére feltétlenül számítunk!

A közgyűlés nyilvános.

Budapest, 2010-06-10

Nagy András László
elnök

KÉRJÜK, AKI MÉG NEM TETTE, RENDEZZE TAGDÍJÁT!!!
CIB 10700457-43977109-51100005

   - Forrás Magyar SzínJátékos Szövetség - 2010. jún. 16.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Gyorsjelentés a Magyar Művek Szemléjéről

Június 5-6-án két helyszínen (Eötvös 10 és Tűzraktér) 16 produkcióban mintegy 200 színjátszó lépett színpadra a VIII. Magyar Művek Szemléjén. A zsűri (és a magam) véleménye szerint minden idők egyik legszínvonalasabb színjátszó fesztiválja zajlott. Erről tanúskodik a 6 arany és 5 ezüst minősítés.

Az eddigi alkalmakkal szemben ez évben lényegesen több produkció jelentkezett, mint amennyit fogadni tudtunk a két napon, így – legnagyobb sajnálatunkra – 11 társulatot visszalépésre kellett kérnünk. Nagyon sajnáljuk!

A zsűri (és a saját) véleménye(m) szerint minden idők egyik legszínvonalasabb színjátszó fesztiválja zajlott. Erről tanúskodik a 6 arany és 5 ezüst minősítés.

Műfajilag a lehető legszélesebb spektrumot fedték le a látott előadások: klasszikus drámai költemény (Csongor és Tünde), iskoladráma (A pórul járt uraság), XX. századi félklasszikus (Szendrey Júlia és Testamentom), kortárs dráma (A hentes), versekre épült színpadi játék (Marlon és Marion és Kis 21. századi temegén), dramatikus táncjáték (Végidőkig), adaptáció (Vágyak szigete, avagy Odüsszeusz boldogságos szigetjárása), rendezőkből lett írók művei (Jancsó S.: Végzet, Cziczó A.: Műköröm, Marth P. I.: Amerre a nap lejár), improvizált szövegekre épült etűdsorok ( Sietünk sehová és Célegyenes, célkereszt), zenés játék (Ahogy tesszük, Hajléktalan musical) egyaránt megfordult a színpadokon.

Impozáns a szerzők névsora is: Vörösmarty Mihály, Balázs Béla, Török Rezső, Herczeg Ferenc, Spiró György, Háy János, Szakonyi Károly, Nyerges András és Varró Dániel mondatait, gondolatait és nyelvi leleményeit élvezhettük.

A társulatok Lovászitól és Celldömölktől Nagykállóig és Pécsig, Egertől Gyönkig, Bugyitól és Pakstól Budakesziig az ország szinte minden szegletéből érkeztek, a legtöbb Budapestről.

A játszók pedig? Talán elég annyi, hogy 5 éves volt a legifjabb és 60 körüli a legidősebb színpadra lépő, legtöbb közülük középiskolás és egyetemista, de akadt a fellépők között fogorvos, rádióbemondó, idegenvezető és öttusa világbajnok egyaránt.

Az előadásokat értőn (helyenként érdesen) elemző zsűri tagjai voltak: Regős János rendező, a Szkéné Színház vezetője, Szirtes András filmrendező és Zalán Tibor költő-dramaturg.

A Szemle látogatottságával elégedettek lehetünk: az E10 200 fős nézőtere (a koradélelőtti és az éjszakába nyúló előadásokat leszámítva) folyamatosan feléig-háromnegyedéig megtelt, míg a Tűzraktér lényegen kisebb befogadó képességű játszóterei többször nem tudtak minden érdeklődőt befogadni. 

A - kisebb csúszásokat leszámítva - gördülékeny lebonyolításért köszönet Formanek Csabának, Lingl Zsófinak, az E10 munkatársainak és a Radikálisos lányoknak!

Összegezve: a 2010-ben eddig lezajlott fesztiválok (Balassagyarmat, Veszprém, Vasvár, Mosonmagyaróvár, stb.) tanúsága szerint a fesztiválok iránt hatalmas az érdeklődés (mindenhonnan több fellépni kívánót el kellett tanácsolni), ez jelzi, hogy örvendetesen megnőtt a produkciók száma, a minősítések sokasága pedig a színvonal emelkedését bizonyítja.

Hisszük, hogy a Magyar Művek Szemléjének jelentős szerepe van abban, hogy a magyar, különösen a kortárs szerzők művei „divatba jöttek” az öntevékeny színjátszók körében.

Hiszünk abban is, hogy az öntevékeny színjátszás része a magyar színházi- és szellemi életnek. Ismét bebizonyosodott, hogy kiemelkedő előadásai szűkebb pátriájukon túl is érdemesek a közönség és a szakma figyelmére - noha az alkotók, a játszók nem hivatásszerűen végzik művészi tevékenységüket.

Díjak a Magyar Művek Szemléjén

LEGJOBB ELŐADÁS

Spiró György-Csutorás Bánk: Ahogy tesszük - Théba Társulat - Rendező: Jancsó Sarolta

LEGJOBB SZÍNÉSZI ALAKÍTÁS (NŐI)

Horváth Emma – Szendrey Júlia (TLG Színpad-Gyönk)

LEGJOBB SZÍNÉSZI ALAKÍTÁS (FÉRFI)

Szabó Kristóf – Férj (Plafon Színpad – Budapest)

LEGJOBB SZÍNÉSZI ALAKÍTÁS (EPIZÓD)

Csernyik Kati – csecsemő, tefus, lakáseladó, stb. (Théba Társulat – Budapest)

LEGJOBB DRAMATURGI MUNKA

Katona Imre (Soltis Lajos Színház – Celldömölk)

A társulat minden tagjának ingyenjegy a Szkéné Színház 2010-2011 évadának valamennyi előadására (kivéve Pintér Béla Társulatának előadásait):

Kon(s)zervi Színház

A társulat minden tagjának ingyenjegy a Tűzraktér 2010-2011 évadának valamennyi színházi előadására:

Théba Társulat

A MMIKL könyvcsomagja a legjobb drámapedagógiai műhelynek:

PIKK Dráma Színkör - Paks

MINŐSÍTÉSEK

ARANY

Balázs Béla-Karády Zsolt-Igor Sztravinszkij: Végidőkig Tánc-lánc - Színkör (Nagykálló) Rendező-koreográfus: Demarcsek Zsuzsa

Spiró György-Csutorás Bánk: Ahogy tesszük - Théba Társulat Rendező: Jancsó Sarolta

Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde - Soltis Lajos Színház (Celldömölk) előadása - Rendező: Somogyi István

Varró Dániel: Kis 21. századi temegén - P.I.SZ.T. A-team (Pécs) - Rendező: Tóth Hajni

Török Rezső: Testamentom Lovászi - Faluszínház - Rendezte: Dr. Szöllősi Judit

Szakonyi Károly: A hentes - Plafon Csoport (Budapest) előadása - Rendező (konzultáns) Sztarenki Pál

EZÜST

Nyerges András Hefner Erika : Vágyak szigete, avagy Odüsszeusz boldogságos szigetjárása - Pikk Dráma Színkör-Paks - Rendezte: Hefner Erika 

Hagymási Imre: A póruljárt uraság - Napsugár Ifjúsági Színpad (Jászfényszaru ) - Rendező: Kovács Andrásné

Varga László: Hajléktalan musical - Kisspista Színház (Vecsés) - Rendező: Varsa Mátyás

Sietünk sehová - Szuszogó Színház (Eger) - Rendező: Jónás Péter

Cziczó Attila: Műköröm (színmű) - 60 Fészek Színház (Bugyi) - Rendező: Cziczó Attila 

BRONZ

Herczeg Ferenc: Szendrey Júlia - TLG-Színpad (Gyönk) - Rendező: Veszprémi András

Marth P. Ildikó: Amerre a nap lejár - P.I.SZ.T. Alternatív (Pécs) - Rendező: Tóth Hajni

    - Forrás Magyar SzínJátékos Szövetség - 2010. jún. 7.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Új meghallgatás

A Kispesti Kisszínház amatőr társulatának bővítése céljából 2010. szeptemberére újabb meghallgatást hirdetünk, melyhez várjuk színházi, színpadi, színészi tapasztalattal rendelkező felnőtt korú női és férfi színjátszók jelentkezését.

Elsősorban olyan jelentkezőket várunk, akik jelenleg nem tartoznak társulathoz, vagy ha játszanak máshol is, biztosan vállalni tudják a heti rendszerességű elfoglaltságot a társulatban.

Meghallgatási követelmény:

- Három különböző hangulatú vers
- Három különböző hangulatú monológ.
- Ének-, zenetudás nem követelmény, de előny lehet. (Zenei alapot, ha van, a meghallgatásra audio cd-n kérjük elhozni.)

A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni a meghallgatásra kínált anyagot.

A jelentkezési lap letölthető honlapunkról: http://www.kispestikisszinhaz.gportal.hu/ 

Jelentkezési határidő: 2010. augusztus 31. (kedd)
A meghallgatás időpontja: 2010. szeptember 4-5. (szombat-vasárnap)

A fényképes jelentkezést rövid bemutatkozással és „szakmai” múlt megadásával várjuk a kispestikisszinhaz@gmail.com e-mail címre.

Fontos tudnivaló!!! A jelentkezéseket csakis a teljesen kitöltött, fényképpel ellátott, és határidőre visszaküldött jelentkezési lapokkal tudjuk elfogadni, ellenkező esetben nem hívjuk be a meghallgatásra az adott jelentkezőt.

  - 2010. jún. 04.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

A németországi Schloss Bröllin Egyesület alkotóházi ösztöndíjat hirdet művészeti csoportoknak a 2011-es évre. A legfeljebb háromhetes ösztöndíj célja, hogy tánc-, színház-, előadó-művészeti és interdiszciplináris projektek létrejöttét támogassa.

A pályázati anyag letölthető a következő cimről: 
http://www.broellin.de/ausschr.htm  - német illetve 
http://www.broellin.de/english2/ausschr.htm  - angol nyelven.

Pályázati határidő: 2010. július 15.

Bővebb információ:
schloss bröllin e.V., Katharina Husemann,

17309 Fahrenwalde, Bröllin 3,
Tel. 039747-5650-0, Fax –5650-11,
Berlin Büro, Tel.& Fax 030-440 555 66
www.broellin.de, kata.huse@broellin.de 

  - forrás: www.palyazatok.org - 2010. jún. 03.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Bakelit Multi Art Center Befogadó-színházi pályázata

A Bakelit a város kapuja, a kortárs összművészetiség bejárata. Célja, hogy egy egészséges versenyszellem alakuljon ki a társulatok között azzal, hogy folyamatosan új, vagy még nem befutott, de kiemelkedő alkotók munkáit felfedezze és bemutassa, majd beépítse a budapesti és az országos kulturális vérkeringésbe.
Felelősnek érezzük magunkat azért, hogy teret kaphassanak az igényes, új, előremutató, progresszív előadóművészeti projektek és produkciók.

Ezért hirdetjük meg minden évben, idén negyedszer a Befogadó-színházi Pályázatunkat. Fontos célkitűzésünk, hogy a vidéki, sőt határon-túli értékek is megjelenhessenek Budapesten, ezért a jelentkezéseket az egész Kárpát-medencéből várjuk.
A nyerteseknek helyet biztosítunk a próbákhoz, illetve ahhoz, hogy bemutathassák nálunk az előadásukat. A hely mellett szakmai és infrastrukturális támogatással is állunk a nyertes pályázók rendelkezésére. A pályázóknak figyelemmel kísérjük a tevékenységét, amennyiben igénylik, szakmai tanácsokkal segítjük őket. Használhatják a színház irodáját, ahol számítógép, internet-kapcsolat, fénymásoló, nyomtató, fax, lamináló-gép áll a rendelkezésükre. A produkció promotálásában a színház is részt vesz; az általa használt médiafelületeken, illetve a színház honlapján anyagokat jelentet meg a produkciókról.
Jelentkezni bármilyen műfajú előadással/előadóművészeti projekttel lehet, amit az alkotók a 2010-2011-es színházi évadban kívánnak megvalósítani, illetve már megvalósított produkciók továbbjátszásával.

Jelentkezési határidő: 2010. június 30.

A jelentkezők közül 8-10 társulatot fogunk kiválasztani, a döntést 2010. augusztus 1-jén tesszük közzé a honlapunkon, illetve minden pályázót e-mailben is értesítünk.
Környezettudatossági szempontból kizárólag elektronikus úton lehet pályázni!
A felhasználóbarát elektronikus jelentkezés az alábbi linkre kattintva érhető el: http://www.bakelitstudio.hu/palyazat 

    - Forrás Pályázatfigyelő - 2010. máj. 27.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

THEALTER - Tolnai Világlexikona - nemzetközi színházi fesztivál 
2010. július 16-25, Szeged

Az 1991-ben indult nyári nemzetközi színházi fesztivál, a THEALTER ma a magyar színházi élet egyik legjelentősebb nemzetközi színházi fesztiválja. 20 éve az a szervező MASZK Egyesület célja, hogy a független művészi közösségek és a színházi újdonságok, kísérletek bemutatásával Szegedet fontos európai színházi találkozási ponttá tegye a hármashatár közelében.

színház, zene, kiállítás, akadémia, nemzetközi színházi fesztivál
2010. július 16-25.

A szegedi MASZK Egyesület idén kettős évfordulót ünnepel: egyrészt 20 éves a THEALTER Fesztivál, másrészt 70 éves Tolnai Ottó, a MASZK Egyesülethez sok szállal kapcsolódó, Kossuth-díjas vajdasági író-költő. Ennek megfelelően a 2010-es fesztiválprogramot a Tolnai-életmű jegyében tervezte meg a MASZK Egyesület: a THEALTER fesztivál témája „Tolnai Világlexikona”, a MASZK Egyesület által menedzselt előadások inspirálója a 70 éves Tolnai Ottó munkássága. A felkért alkotók itt bemutatásra kerülő új előadásaikkal egy-egy (színházi) szócikket készítenek el ebből a színes, gazdag, sokkötetes gyűjteményből. Természetesen, ahogy más alkalmakkor is, már kész előadásokat is befogad-bemutat a fesztivál, valamint ünnepel is: az elmúlt 20 év több kedvenc előadóját, csoportját láthatja viszont a közönség itthonról és külföldről.

Az 1991-ben indult nyári nemzetközi színházi fesztivál, a THEALTER ma a magyar színházi élet egyik legjelentősebb nemzetközi színházi fesztiválja. 20 éve az a szervező MASZK Egyesület célja, hogy a független művészi közösségek és a színházi újdonságok, kísérletek bemutatásával Szegedet fontos európai színházi találkozási ponttá tegye a hármashatár közelében.

A találkozó tematikája szerint 1994-ben a Balkán színházait, 1995-ben orosz színházakat mutatott be, 1996-ban Lengyelországból, 1997-ben Oroszországból és az Egyesült Államokból látott vendégül csoportokat, 1998-ban egy bizonyos színházi iskola követőit láthatta a közönség, 1999-től pedig a határon túli magyar színházak kapnak hangsúlyt. 2003-tól a Déli Vonal koncepcióval – Dél- és Kelet-Európa színházainak fókuszba állításával – kapott végleges karaktert a fesztivál. Filmes, zenei, képzőművészeti és szakmai kísérőprogramok gazdagítják a találkozó műsorát, melynek ingyenes újságja, napi 8 órás műsoridejű rádiója, valamint saját blogja is működik, emellett gazdag fotóarchívum örökíti meg a különböző rendezvényeket. A fesztivál logóját és plakátjait a kilencvenes évek közepe óta Baráth Ferenc grafikusművész jegyzi, akit THEALTER plakátsorozatáért 2003-ban a képzőművész szakma Arany Rajzszög-díjjal jutalmazott.

Tervezett fellépők és programok:

A MASZK Egyesület menedzsmentjében a fesztiválra készülő tervezett Tolnai-produkciók

Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka) – Tolnai Ottó: A kisinyovi rózsa – avagy Manhattan

Góbi Rita Társulat (Budapest): Tolnai Tánclexikona

Élőkép Társulat (Budapest): /F/eltűnések – életképek a Tolnaiból

Szakonyi Györk (Budapest): Lépések

Janus Egyetemi Színház - Szegedi Egyetemi Színház (Pécs-Szeged): Orfeusz – déli szél

Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Vonaton (utcajátékok tolnaiul)

Döbrei Dénes (Franciaország-Szerbia): Nyitány vályogból zenére és táncra

Döbrei Dénes – Lajkó Félix (Franciaország-Szerbia): Bőrkert

Nyemcsok Éva Eső: Zenedoboz – a vajdasági szív

Stúdió K (Budapest): Skalpoljuk meg szegény Józsit!

Tolnai Jelen Kor – a Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat Tolnai-estje

Symposion LIFT kiállítás – képregény-adaptációk magyar, szerb, szlovén és horvát képzőművészektől, Tolnai Ottó Ómama egy rotterdami gengszterfilmben című verses regénye nyomán

Tervezett vendégprodukciók

Derevo (Oroszország-Németország): Harlekin

Via Negativa (Szlovénia): Money, Blood and Love – három performansz a Via Nova ciklusból

CaboSanRoque (Spanyolország): Machine-Washed Music – mechanikus koncertszínház

Aradi Kamaraszínház (Románia): Matei Visniec: Lovak az ablakban

Andaxínház (Budapest): Visszaverődések

Stúdió K. (Budapest): Hű. De messze van Petuski!

Pintér Béla és Társulata (Budapest): Szutyok

Bozsik Yvette Társulata (Budapest): Újravágva

Pont(y) Műhely (Budapest): YU-HU-RAP

Valamint ...

Kiállítások: A Teatr Laboratorium 50 éve – dokumentumkiállítás

Dormán László: Szám-űzés – kamarakiállítás

Révész Róbert - Szögi Lackó: Életben tartott terek – a THEALTER húsz éve

Vendégjáték a Dankó Pista Fesztiválon (Szegedi Csillag Fegyház és Börtön):

Aradi Kamaraszínház: Raymond Cousse: Gyerekességek

Ekisfeszt Akadémia

elsősorban egyetemisták-főiskolások által létrehozott művészi (nemcsak színházi) produktumok bemutatása

Horváth Mihály Gimnázium 12d (Szentes): Didergő

Radikális Szabadidő Színház (Budapest): Zsiráfivóhely

SzínLáz (Debrecen): F.A.L.

Metanoia Artopédia (Szeged): Kispendrájv

Metanoia Artopédia (Szeged): Tizenhárom hónap

Fészek Színház (Budapest): Cziczó Attila: FÉM

Valamint workshop, villámkiálllítások, akciók

MASZKALAND 12-14 éveseknek

Színházi gyerektábor és alkotóműhely

2010. július 19-24.

A hatnapos gyermektábor résztvevői Tolnai Ottó Elefántpuszi és Rokokokó című köteteinek gyermekversein alapuló, cirkuszi elemekkel tarkított színházi előadást hoznak létre és mutatnak be a Kövér Béla Bábszínház Kamaratermében.

Kommunikáció

Ex-stasis – ingyenes fesztiválújság

„hangos” THEALTER-blog fotókkal, kisfilmekkel

THEALTER Rádió - a RádióMI 89.9 hullámhosszán és az interneten: www.radiomi.hu 

További információ: MASZK Egyesület (Szeged, 62/312-303,  maszk@maszk.hu  www.thealter.hu  www.maszk.hu 

    - Forrás Magyar SzínJátékos Szövetség - 2010. máj. 27.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Büki Sok-Szín-Feszt programja 2010. június 12-13.

Szombat
10.00 Ludas Matyi - Fazekas Mihály alapján - Sok-szín-pad Társulat Lurkó csoportja, Bük ’20

10.30 Muzsi-kuss-sokk Kamaszmese -„Üss a hasadra!” Ifjúsági Színjátszó Csoport, Vasvár ’40

11.30 Ismeretlen szerző: Szegény Jani - Amatőr Komédiás Társulat, Hajmáskér ’30

12.00-13.30 Ebéd

13.30 Megnyitó

13.45 A társulat: Célkereszt, célegyenes jelenetek rögzített improvizációkból - Kon(s)zerv Társulat, Budapest ’40

14.35 Lénárd Róbert: 243 – krimi - Orheus Theater, Csóka (Szerbia) ’60

14.45 Az.úgyvolt@csepreg2010.mi –Janikovszky Éva írásai - Csepregi Színjátszók ’25

16.10 Zséká parti

16.30 Félkoronás frigy – R.E. Mitchel a „Rumra cserélt feleség”című műve alapján komédia - Sok-szín-pad, Bük ’40

17.20 Kapcsolat – mozgásszínház – Z.A.P., Debrecen ’20

17.50 Zalavári András: Casting - szomorú vígjáték - Alig Színpad, Veszprém ’50

19.00 Cziczó Attila: Műköröm – dráma - Fészek Színház, Bugyi ’55

20.00-21.00 Vacsora
21.00-tól: Buli a Fishmojo-val és a Most zenekarral

Vasárnap
9.00-12.00 Kávéparti beszélgetés: magunkról és egymásról (szakmai beszélgetés)

   - 2010. május 25.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Második Forma Fesztivál - Párkány + MikroPiknik Esztergom

2010. május 31., 0:30 - 2010. június 5., 11:00  Között
Esztergom, Hungary Zöld Ház, Bajcsy Zsilinszky u 4. 

Június 5-én Párkányban (Štúrovo) megrendezésre kerül a második Forma Fesztivál, melynek kísérő rendezvénye idén a MikroPiknik elnevezésű projekt lesz Esztergomban, a Zöld házban, május 31. - június 4. között.
Szeretettel meghívunk, hogy tölts velünk pár órát/napot/hetet egy nagy közös alkotásban!

Képességeinkhez mérten biztosítunk mindent, ami csak egy kreatív, össznépi workshophoz szükséges és elégséges - lakjuk be újra együtt a Zöld Házat!
garantált batyus piknik-hangulat: hozd, amid van - adunk, amink van!
Ezenkívül versenyt hirdetünk a házat körülvevő palánk kicsinosítására - a nyertes alkotás gazdája Forma fesztivál belépőt nyer!

Szeretettel várunk óvodásokat, iskolásokat, külföldi művészeket, átutazó hátizsákos turistákat, helyieket, nem helyieket, ismerősök ismerőseit... a ház nyitva áll bárki előtt, aki úgy érzi, h. ez a terep megfelelő, sőt mi több, ideális az alkotásra, a kibontakozásra - mert tényleg az :)
alvási lehetőség biztosított, hálózsákot hozz magaddal!
szombaton délelőtt, a piknikelés lezárásaként pedig össznépi átvonulás Párkányba, a Forma Fesztiválra, h. ott folytatódjon a hejehuja! 


Második Forma Fesztivál - Párkány + MikroPiknik Esztergom
Előzetes erről a programról a Tűzraktérben

2010. május 27., 18:00 - 2010. május 28., 3:00 
Budapest, Hungary Hegedű u. 3., Tűzraktér - tornaterem

SACC/KB ízelítő-fesztivál, mint a neve is mutatja, nem önálló fesztivál, hanem egy egy héttel később megrendezésre kerülő happening előhagja - Párkány és Esztergom, illetve két fiatalokból álló baráti közösség együttműködésének első komolyabb gyümölcsét hívatott beharangozni, a május 31 - június 6 közt Esztergomban megrendezendő MikroPikniket és a június 5-i párkányi Forma Festival-t. A SACC/KB fesztiválon e két rendezvény keresztmetszetét igyekezzük - kicsiben - felvonultatni a Tűzraktérben.

A RENDEZVÉNY INGYENES!!!

Fellépők: 
Club Era: A zenekar tagjai a legkeményebb energiával vetik bele magukat hangszereikbe, a hegedű vezérletével, akusztikus hangszereléssel képesek letarolni a hallgatóságot. Különbözõ népek bújnak a hangokba, Rajistantól a kelta földeken át megjárva Moldvát juthatunk Ausztráliáig, de alapvetõen a magyar csûrt- és világot döngölõ zenei habitussal. A Club Era erõs, ütemes kísérettel és az õsi dallamok valamint a rögtönzött szólók keverékével olyan élményt nyújt, mintha most szólalna meg egy olyan zene ami mindíg is ott volt bennünk. 
Barcsay Jenő emlékzenekar: A Magyar Képzőművészeti Egyetem hivatalos zenekara és egyben egy sikertörténet kezdete is. A zenekar gyökerei a '70-es évekig nyúlnak vissza, de a csapat végső formáját csak harminc év hallgatás után érte el. A '80 - '90 - es évek legmeghatározobb disco slágereinek hangulatát idézik meg némi iróniával, kizárólag akusztikus hangszerekkel.
Jóvilágvan: A Szlovákiából érkező zenekar önmeghatározása szerint "pszichedelikus popkatyvasz" -t játszik: zenéjük nehezen behatárolható, sokszor nyugodt, minimál, máskor elektronikus káosz, ami gyakran egyfajta pszichedelikus orgiába torkoll. Több stílust ötvöznek, helyet kap itt többek között, a népzene, jazz, fusion, drum n bass, funk - Csendes c. demójuk még szinte ropog, annyira friss! 
Trafik: a Jóvilágvan szövegírójának, Baranyovics Borisznak és pajtásainak külön hip-hop projektje. Nemrég jelent meg ingyenesen letölthető kislemezük az S10 kiadványaként, BEAT TRIX címmel. A Tűzraktérben sem először fordulnak meg fellépőként. Tagok: beat – Rare (Budapest), karc – Epres (Dunaszerdahely), szöveg, MC - Borisz (Párkány - Prága)

a kertben: Cirkusszínházi performansz az előítéletek ellen Ian Edwin Deady-vel (18 h)
itt is, ott is fények: VJ Centrum
amúgy meg: kedves káosz, málnásfröccs, ugrándozás!

    - 2010. május 21.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Bugyifeszt 3.0 - Amatőr Színházak Találkozója

Az érdeklődök május 22-én, pénteken a Budapesttől a 30 km-re levő nagyközség Művelődési Házában találkozhatnak az amatőr színjátszók előadásaival. Helyszín: Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár.

A jó hangulatú, baráti Találkozóra az egész estés belépő is jelképes összegű, 200 Ft.

Program

Jó, hogy vagy! (színdarab - 45 perc) Jonatán Csoport - Budapest
szereplők: Boitrelle Patrícia, Cselle Gabriella, Csikós Klaudia, Filus Nikolett, Hopp Tamás, Horváth Máté, Tóth Szilárd
mozgás: Tóth Veronika
rendezte: Faluvégi Judit Rita

"Egy történet rólunk nektek. Tükörbe néztünk és most megmutatjuk hogyan is találtunk egymásra és magunkra." Őszi Fények Nyugdíjas Klub tánccsoportjának műsora
A 28 éves klub a helyi nyugdíjasok 70 tagját tömöríti. Hetente tartják foglalkozásaikat a művelődési házban. Több testvérklubbal tartanak fent élő kapcsolatot. Rendszeresen járnak kirándulni, és egyéb programokra. A nyugdíjas társainkat hétfőnként; nyári időszakban 16 órától, téli időszakban 15 órától várják.

Positive Force Művészeti Iskola műsora
A Positive Force 1995-ben alakult. Profi szemléletű amatőr iskola, melynek vezető edzői hivatalos, profi táncosokból kerülnek ki. A suli egy 4 éves alaptananyaggal rendelkezik, melyet minden növendék elsajátít. A képzés magában foglalja a hip-hop, a jazz, a latin, a néptánc, az akrobatika és a break anyagait. Az iskolák között több szempontból is úttörő szerepet töltöttünk/töltünk be: mind elhivatottság, mind szakmai téren. 2007-től egy új színfolttal gazdagodott a Positive Force Tánciskola: a Bugyi Községi Művelődési Házba kihelyezett kezdő csoporttal, akik a vizsgán is nagy sikert arattak.

Koncert (életjáték - 25 perc) Kontyfa Színpad - Budapest 
szereplők: Kalassai Dóra, Zámbó Zsófia, Bakó Szilárd, Szembratovics Szelli, Duffek Irén 
írta és rendezte: Cziczó Attila
"Mit tenne Ön, kedves felnőtt barátunk, ha egyszer csak azt venné észre, hogy be van zárva? Mondjuk egy sötét helyre. Persze nem egyedül, de tartósan. Nehéz szituáció. Félelem, bizonytalanság, remény/reménytelenség, egymásra utaltság. A koncertre belógó fiatalok is bezáródnak egy alagsor pincéjébe. Se ki, se be. Öten vannak egyedül. A bezáródás persze csak képletesen jelenik meg fizikailag, mert sokkal fontosabb egy kamasz mindenkitől elzárt világa. Fel lehet-e törni? Miket rejt? Milyen titkokat? Ki lehet-e, elő lehet-e hozni őket? A nagykamaszokról szól az életjáték, választ próbál keresni a kérdésre: miben és miért több, más ő ebben a néhány évben. Durva és őszinte válaszokat kapunk."

Rómeó és Júlia halott (komédia - 25 perc) Hegyhát Színpad - Budapest 
szereplők: Kovács Erzsébet, Horváth Gyula, Kubicsek Alexandra, Hunyadi Nikolett, Bajnok Alíz, Rizi Mihály, Jónás Árpád, Takács Krisztián, Szabó Albin, Cziczó Attila 
"Van egy kollégium, ahol együtt élnek a focisták és a matekosok. Nem békében. Egyetlen közös bennük, a szigorú és bugyuta tanár iránti ellenszenv. És kiderül, hogy a menő focista és a jócsaj matekos... mi is derül ki? "

Muzsi-kuss-sokk (kamaszmese - 40 perc) Üss a hasadra! Ifjúsági Színjátszó Csoport - Vasvár
szereplők: Molnár Gábor, Németh Anita, Hollósi Bernadett, Megyes Sándor, Horváth Dávid, Kósa János, Baán Krisztián
rendezte: Rajner Ágota
"'Állatok', akiket elüldöztek, visszaemlékeznek az utolsó pillanatikra, barátkoznak egymással, formálják egymást, és fogadásnak kötnek az önmagában létezővel, a végén koncert? Improvizációs színjáték egy mese dramaturgiája mentén (Grimm: Brémai muzsikusok) Azt hiszem, ennyi."

Őszi Fények Nyugdíjas Klub vidám műsora
Fitt Dance csoport tagjainak lélegzetelállító produkciója (Csizmadi Dóra, Gazda Bella, Macsek Dorottya, Macsek Kata, Pádár Rebeka)
Mamma Miák (A Kazinczy Ferenc Általános Iskola anyukáinak fergeteges tánca.)

Műköröm (dráma - 55 perc) Fészek Színház - Bugyi
szereplők: Benedek Barbara, Kohut Zsanett, Sipos Veronika, Toldi András
írta és rendezte: Cziczó Attila
"Három lány ül a padon... három lány álmodozik. Milyen lehet a nagyvárosban élni? Milyen lehet nagylánynak lenni? Milyen ára van a felnőtté válásnak? Tragédiák sora, jelek, példák, szembesítések, és végre egy pozitív példa a kamaszoknak. (Remélem!)"

UdvarMozi
(Kisfilmek Bugyiról, a Fészek Színházról, fiatalokról: Bugyifeszt 1.0, Bugyifeszt 2.0, Körforgalom, 'Így készült a Fém'.)

A tükör másik oldalán (dráma - 55 perc) Verkli Színjátszó Csoport - Budakeszi
szereplők: Kizi Rózsa Beáta, Bajcsay Kinga, Bajcsay Zsófi, Mayer Lili, Zsikó Eszter, Szabó Sára, Tóth Éva Zsuzsa, Durucz Ilesz, Salamon Gábor, Illisz Balázs, Rácz Attila, Kiss Tibi, Durucz Péter
írta: Lewis Carroll nyomán a csoport
rendezte: Mózes Zoltán
"Az előadás kísérlet saját történeteink, személyes traumáink elmondására, bízva abban, hogy ezek más számára is érvényes tartalommal bírnak. A látomás nem lineáris. Nélkülözi a logika szabályszerűségét, kifordítja azt. Nem magyaráz, nem állít, csak kérdez."

    - Forrás Magyar SzínJátékos Szövetség - 2010. máj. 21.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Meghallgatás

A Kispesti Kisszínház amatőr társulatának bővítése céljából újabb meghallgatást hirdetünk 2010. szeptemberére, melyhez várjuk felnőtt korú női és férfi színjátszók jelentkezését. A társulatba való bekerüléshez színházi, színpadi tapasztalat nem követelmény, de mindenképpen előnyt jelenthet, azonban a tapasztalattal rendelkezők közül elsősorban olyan jelentkezőket várunk, akik jelenleg nem tartoznak társulathoz.

Meghallgatási követelmény:

- Három különböző hangulatú vers
- Három különböző hangulatú monológ. (A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni a meghallgatásra kínált anyagot)
- Ének-, zenetudás nem követelmény, de előny lehet. (Zenei alapot, ha van, a meghallgatásra audio cd-n kérjük elhozni.)

A jelentkezési lap letölthető a honlapunkról: http://www.kispestikisszinhaz.gportal.hu/ 

Jelentkezési határidő: 2010. augusztus 31. (kedd)

A meghallgatás időpontja: 2010. szeptember 4-5. (szombat-vasárnap)

A fényképes jelentkezést rövid bemutatkozással és „szakmai” múlt megadásával várjuk a kispestikisszinhaz@gmail.com  e-mail címre.

Fontos tudnivaló!!! A jelentkezéseket csakis a teljesen kitöltött, fényképpel ellátott, és határidőre visszaküldött jelentkezési lapokkal tudjuk elfogadni, ellenkező esetben nem hívjuk be a meghallgatásra az adott jelentkezőt.

   - 2010. május 21.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Kötelező Irodalom a Színpadon - Pályázati felhívás

A Zöld Macska Diákpince és Befogadó Színház (Budapest IX., Üllői út 95.) Kötelező Irodalom a Színpadon címmel pályázatot hirdet színpadi művek bemutatására független és diákszínjátszó társulatok számára. 

Jelentkezni a középiskolai tananyagban szereplő szerzők műveinek feldolgozásából készült színpadi művekkel lehet a következő kategóriákban: 

- klasszikus, kötelező dráma feldolgozása 
- szerkesztett műsor, amely egy író, illetve költő munkásságát mutatja be
- szerkesztett műsor, amely egy irodalmi korszakot mutat be 

Mindegyik kategóriában lehet magyar, illetve világirodalmi szerzőkből választani. A pályázott előadások bemutatásra kerülnek a szeptemberben megrendezett Kötelező Irodalom a Színpadon Fesztiválon. A bemutatott darabokat szakmai zsűri minősíti, és a pályázat kiírója díjazza. A nevezés díjtalan. 

Célunk, hogy a színvonalas előadásokat gyűjteményes összeállításban vagy önálló estként az egész 2010/2011-es színházi évadban láthassa a közönség. A kiemelkedően színvonalas előadásoknak rendszeres fellépési lehetőséget és a további produkciókhoz ingyenes próbahelyet biztosítunk a Zöld Macska Diákpincében. Az itt szerzett tapasztalatok alapján további fellépéseket is szervezünk az előadásoknak egyéb helyszíneken. Amennyiben a csoport igényli, rendező tanáraink segítenek szempontrendszerekkel, tanácsokkal a művek továbbfejlesztésében.

A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várunk, a fesztiválra a belépés díjtalan. 

A pályázati űrlap letölthető a www.zoldmacska.hu  oldalról, amit az zoldmacskaszinhaz@gmail.com  e-mail címre kell beküldeni.

A pályázat beküldésének határideje: 2010. szeptember 1. 

A pályázat beérkezése után minden társulatvezetőt felkeresünk. 

További információk a honlapon, telefonon: 0670/6316227 vagy személyesen a Zöld Macska Diákpincében (Budapest IX., Üllői út 95.).

  - 2010. máj. 15.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése
a Kulturális Bizottság kezdeményezésére pályázatot hirdet
írók és színpadi szerzők részére

A pályázat célja:
A társadalom érzékenységének fokozása, illetve kulturális identitásunk erősítése érdekében új, kortárs magyar színművek megszületésének és színpadra kerülésének támogatása.
A pályázat előnyben részesíti azokat a színműveket, amelyek a színpadra kerüléstől függetlenül is önálló irodalmi értéket képviselnek, s napjaink legfontosabb kérdéseiről szólnak. Az elbírálás során további előnyt élveznek a gyermek és ifjúsági korosztályt megszólító, szépirodalmi értéket képviselő eredeti művek.
Pályázni jogosult mindazon 35 év alatti szerző, aki magyar nyelven írt, eredeti színpadi művel vagy saját regényének, elbeszélésének, forgatókönyvének (stb.) dramatizált változatával pályázik.
A pályázatok benyújtásának módja:
A pályázatokat jeligével ellátva, 2010. szeptember 1-jéig, kizárólag postai úton lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Titkársági Csoportjának címezve (3300 Eger, Dobó tér 2.).
A határidőn túl érkező pályázatok érvénytelenek.

Elbírálás:
A műveket a Gárdonyi Géza Színház, az Agria folyóirat, illetve a Közgyűlés Kulturális Bizottsága által felkért 3 tagú zsűri bírálja. 
A nyertes pályamű 500 ezer Ft szerzői honoráriumban részesül.
Az eredményhirdetésre 2010. szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján kerül sor.
Kiegészítő információk:
A pályázat céljával összhangban, az Önkormányzat a 2011. évi költségvetéséből támogatást biztosít a Színház részére egy előadás létrehozására, amennyiben a nyertes pályamű szerzője a Gárdonyi Géza Színházzal a színmű bemutatására szerződést köt.
http://www.eger.hu 

  - Forrás: www.pafi.hu  - 2010. máj. 14.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Magyar Művek Szemléje az Eötvös 10-ben
A Magyar Szín-Játékos Szövetség minősítő fesztiválja

Június 5-én, szombaton 

11.00 Herczeg Ferenc: Szendrey Júlia (100 perc)
A TLG-Színpad (Tolnai Lajos. Gimnázium - Gyönk) előadása 
Rendező: Veszprémi András 

15.15 Végidőkig (táncszínház) (35 perc)
A Tánc-lánc Színkör (Vásárhelyi László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény - Nyíregyháza) előadása
Balázs Béla Kékszakállú herceg vára című műve nyomán szövegét írta: dr. Karády Zsolt.
Zene: Igor Sztravinszkij
Rendező-koreográfus: Demarcsek Zsuzsa 

17.00 Spiró György-Csutorás Bánk: Ahogy tesszük (musical) (90 perc)
A Théba Társulat (Théba Művészeti Akadémia – Budapest) előadása
Koreográfus: Márton Magdolna
Rendező: Jancsó Sarolta 

22.00 Háy János: Marlon és Marion (80 perc)
A Kompánia Színházi Társulat előadása
Rendező: Lukács László 


Június 6-án, vasárnap

11.00 Jancsó Sarolta: Végzet (40 perc)
A Róland Kör előadása 
Koreográfia: Presits Bernadett
Rendező: Jancsó Sarolta

12.00 Vágyak szigete, avagy Odüsszeusz boldogságos szigetjárása 
A Pikk Dáma Színkör-Paks előadása (40 perc)

Nyerges András: Disznók c. műve alapján írta: Hefner Erika 
Rendezte: Hefner Erika 

16.15 Hagymási Imre kegyesrendi tanár: A póruljárt uraság (iskoladráma) (45 perc)
A Napsugár Ifjúsági Színpad (Jászfényszaru ) előadása
Rendező: Kovács Andrásné

17. 15 Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde (80 perc)
A Soltis Lajos Színház (Celldömölk) előadása
Rendező: Somogyi István

19.0 Varga László: Hajléktalan musical (100 perc)
A Kisspista Színház (Vecsés) előadása 
Rendező: Varsa Mátyás 


A Magyar Művek Szemléjének további előadásaira a 
Tűzraktérben (Budapest, VI. Hegedű utca 3) kerül sor.

Június 5-én, szombaton 

13.00 Jónás Péter: Sietünk sehová (75 perc)
A Szuszogó Színház (Eger) előadása
Rendező: Jónás Péter 

14. 15 Marth P. Ildikó: Amerre a nap lejár (35 perc)
A P.I.SZ.T. Alternatív (Pécs) előadása 
Rendező: Tóth Hajni 

19.0 Varró Dániel: Kis 21. századi temegén (35 perc)
A P.I.SZ.T. A-team (Pécs) előadása
Rendező: Tóth Hajni

20.0 Cziczó Attila: Műköröm (60 perc)
A Fészek Színház (Bugyi) előadása
Rendező: Cziczó Attila 

Június 6-án, vasárnap

14.00 Török Rezső: Testamentom (30 perc)
A Lovászi Faluszínház előadása
Rendezte: Dr. Szöllősi Judit 

14.45 Szakonyi Károly: A hentes (35 perc)
A Plafon Csoport (Budapest) előadása 
Rendező (konzultáns) Sztarenki Pál

21.0 Horváth Péter: Kis Hollivúd (75 perc)
A Drazsé Drámajátszó Stúdió (Budapest) előadása
Rendező: Rudas Attila 

A Magyar Művek Szemléjének további előadásaira az 
Eötvös 10-ben (VI. Eötvös utca 10) kerül sor

Magyar Művek Szemléje – visszautasított jelentkezések

1.Katonások (Katona J. Gimn. – Kecskemét) – Cafe XL (kortárs költők)
Rendező: Orbán Edit és Sárosi Gábor 

2. Ferrum Színházi Társulás (Szombathely) Iva Klestilova: 3nővér2009.cz
Rendező: Török Gábor 

3.Nemes 14 (NNÁ Színész szakképzés-Budapest) A mezők fehér lovagja 
Rendező: Gyevi-Bíró Eszter

4.Töprengők Színpad (Budapest) Deres Kornélia és Herczog Noémi: Kit együnk meg? (Mrozek nyomán)
Rendező: Hodászi Ádám 

5.KARA Fizikai Színházi Csoport (Budapest) – No shoping
Szerző-rendező-koreográfus: Gyevi-Bíró Eszter

6.PantoMimelők (Budapest) HősMaN

7.Kon(s)zerv Társulat (Budapest) Célegyenes, célkereszt 
Rendező: Kiss Judit Ágnes 

8.Bánki színpad – Dunaújváros – Arany László – Kondorné Mrázik Katalin, Zene: Balogh Zoltán András: A vak király
Rendező: Kéri Alexandra

9.Trainspotting Társulat Pap Gábor: A világ legnagyobb szállodája (Gabriel-Marquez nyomán )
Rendezte: Pap Gábor és Víg Ágnes

10. Mozaik Színkör – Gyöngyös – Szép Ernő: Május
Rendezte: Válik István

  - Forrás Magyar SzínJátékos Szövetség - 2010. máj. 14.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

A MASZK Egyesület és az Ekisfeszt Akadémia a 2010-es 20. THEALTER fesztiválhoz kapcsolódóan színházi kisesszé pályázatot hirdet!

A választható témák:

Nagy József és a JEL

Magyar nyelvű színjátszás a Vajdaságban 1990-2010

Fontosnak tartjuk, hogy a pályázat kapcsán minél többen megismerjék, és írásaik révén megismertessék a délvidék, Vajdaság színházi alkotóit, irányvonalait. A pályázat így kapcsolódik a fesztivál Déli Vonal koncepciójához, illetve a 20. THEALTER kiemelt témájához, Tolnai Ottó életművéhez.

A pályázaton részt vehetnek: 28. életévüket még be nem töltött, nem hivatásos alkotók, valamint egyetemi, főiskolai hallgatók.

A pályamű beadásának határideje: 2010. május 17.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri értékeli. 
Tagjai:
Háy János író
Szilasi László irodalomtörténész, kritikus, az SZTE docense

A fesztiválon értékelő vitafórumot biztosítunk a bírálók és a pályázók bevonásával.

A pályázati díjak:

I. díj: bruttó 50.000 Ft
II. díj: bruttó 40.000 Ft
III. díj: bruttó 30.000 Ft

Közönségdíj: Maurits Ferenc festőművész MASZK Egyesületnek készített festménye

  - 2010. máj. 14.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Sajtóközlemény

A Magyar Teátrumi Társaság ünnepi közgyűlése Székesfehérvárott:
megszületett a társaság szakmapolitikai programja

A Magyar Teátrumi Társaság Egyesület 2010. május 9-én, Székesfehérvárott, a Vörösmarty Színházban tartotta ünnepi közgyűlését.

A közgyűlésen a Magyar Teátrumi Társaság megvitatta és egyhangúan elfogadta szakmai programját. A közgyűlés vendégeként felszólalt Halász János országgyűlési képviselő a Parlament Kulturális Bizottságának alelnöke és L. Simon László országgyűlési képviselő, a Fejér megyei Közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, akiket a Társaság tagjai megismertettek a szakmai program alapvetéseivel.

A Magyar Teátrumi Társaság az új kormány figyelmébe ajánlja javaslatait, melyeket írásban is eljuttat a leendő kulturális kormányzat vezetői számára. A Társaság szakmai programja hamarosan elérhető lesz a www.magyarteatrum.hu  oldalon is.

A közgyűlésen felszólalt a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnökeként Gergely László, aki bemutatta a 2010. márciusában megalakult nemzetiségi színházi szövetséget.

A Magyar Teátrumi Társaság képviselői részt vettek a Mozaik Színészünnep és Kaszás Attila-díj gálán, ahol többek közt a Beugró (Pokorny Lia, Rudolf Péter, Novák Péter), Rátóti Zoltán és zenekara, Pápai Erika, Szarvas József, a Vörösmarty Színház színészei és az Experidence táncegyüttes emlékezett a három éve elhunyt, elismert színművészre. A harmadik alkalommal kiosztásra kerülő Kaszás Attila díjat 2010-ben a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművésze, Mátray László kapta.

    -  2010. máj. 11.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

FIGYELEM, ÚJ, HATÁRIDŐS LEHETŐSÉGEK! 
Magyar Versmondók Egyesülete 

- Illyés Gyula Vers- és Prózamondó Verseny
- Versművészeti Táborok
- Kaleidoszkóp VersFesztivál
- Versmondó Kártya jelentős kedvezményekkel


Illyés Gyula Vers- és Prózamondó Verseny

Területi döntő - Miskolc, 2010. május 16.

Még lehet jelentkezni!

Az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Magyar Versmondók Egyesülete szakmai és koordinációs segítségével megrendezi a regionális „Illyés Gyula” Vers- és Prózamondó Versenyt 2010. május 16-án, vasárnap.

A verseny elődöntő, amelyről a zsűri döntése alapján juthatnak tovább a legjobbak. A döntő várhatóan 2010. november 6-án és 7-én lesz a Tolna megyei Ozorán. Nevezni 2 szabadon választott Illyés Gyula verssel, vagy prózával lehet, a területi díjazottakat nagy értékű nyeremények várják!

A verseny és találkozó helyszíne: UNI-HOTEL Diákotthon, Miskolc-Egyetemváros

Jelentkezni a versmondok.miskolc@gmail.com; vagy a direktor@uni-hotel.hu e-mail címen lehet, és levélben az alábbi címen: Káelné Kovács Rita, UNI-HOTEL Diákotthon, 3515 Miskolc-Egyetemváros

Jelentkezés: a verseny megnevezése, a jelentkező neve, életkora, lakcíme, e-mail címe és telefonszáma mellett, a választott mű címe megjelölésével az utolsó pillanatig lehetséges! Várjuk azokat a verseket szerető barátokat is, akik nem szeretnének „versenyezni”, de egy baráti találkozó keretében szívesen találkoznak és beszélgetnek az irodalomról, a költészetről és a nyelvről. Bővebb információ: a 06 (30) 619-8634 telefonon


VERSMŰVÉSZETI TÁBOROK

Neszmély, 2010. július 10-18.

A Magyar Versmondók Egyesülete meghirdette az idei nyári Versművészeti Táborokat!

Igazi közösség, kipróbált csapat, elismert szakemberek, komplex képzés, darabbemutató! Vadregényes helyszín, ihletett környezet, művészi légkör egy Duna-parti hajón, Neszmélyen, népszerű költők, írók, színészek, előadóművészek, ismert televíziós személyiségek társaságában!

A táborok egységes kalandtúrával indulnak, emellett lehetőség van tutajozásra, fürdésre, úszásra is!

Három szekció:

Parnasszus Írásművészeti Műhely: Turczi István, Kukorelly Endre költők és meglepetésvendégek mellett! A műhely célja, hogy a nem professzionális vagy pályakezdő írók, költők, versfaragók verstani, írástechnikai, esztétikai ismereteit bővítsék, speciális feladatokkal kész művek alkotására ösztönözzék.

Versművészeti Szeminárium: Kinizsi Ottó színésszel, Lutter Imre előadóművésszel, Szennik Éva diákszínjátszó-rendezővel. Hangképzés, előadói attitűd, pódiumi technikák, mozgástréning, kommunikáció, drámapedagógia, csoportos és egyéni próbák – azoknak, akik művészi pályát választanak, és akik nem, de szeretik a verseket!

Színész és Előadóművész Felkészítő Műhely: Bakos-Kiss Gábor színművésszel, Wiegmann Alfréd és Kiss László rendezőkkel. A színészmesterség, a színpadi beszéd és mozgás, a rendezés és a dramaturgia mentén a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakának felvételi vizsgájára készít föl, illetve a színjátszás legfőbb kulisszatitkait villantja fel, gyakorlati módszerekkel. A tábor intenzív versszínházi tréninggel indul.

Jelentkezni lehet: verstaborok@gmail.com, Információ: 06 (20) 512-8004.

Részletek és jelentkezési lap: www.vers.hu („Táborok” link)


12. KALEIDOSZKÓP NEMZETKÖZI VERSFESZTIVÁL

Európa Kulturális Fővárosa, Pécs

2010. október 12-17.


A Magyar Versmondók Egyesülete az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesülettel 

és a Pécsi Ifjúsági Központtal együttműködésben meghirdeti a 12. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál versenykategóriáit.

A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál Közép-Európa egyik legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, ahol a vers valamennyi formája bemutatkozik. A versenysorozaton hivatásos és nem hivatásos versmondók, színészek és előadóművészek, zenészek és filmesek, illetve csoportjaik külön kategóriában mérhetik össze tudásukat, tehetségüket. A versenyprogramok közönség előtt zajlanak.

Versenykategóriák:

Versszínházi előadások: előadóest, monodráma, performance, mozgásszínházi előadás, műhelyprodukció, emlékest, utcaszínházi előadás…

Verszenék Színpada: bármely (szabadon választott) énekelt vagy megzenésített vers, zenekari kísérettel vagy anélkül

Klasszikus és Kortárs Versmondó Szalon: két verssel, amelyek közül az egyik a felsorolt évfordulós klasszikusok valamelyikének egy költeménye, a másik egy szabadon választott kortárs költő verse

Versfilmek: amatőr filmesek versenye, a költészet bármely tartalmi és formai jellegű audio-vizuális megvalósítása, etűdszerű, rövid, 5-10 perces alkotásokkal

Információ, részletes felhívás: www.vers.hu (VersFesztivál link)

Jelentkezési cím: elektronikusan a jelentkezo@versfesztival.hu címen

(a jelentkezési lap mindegyike letölthető vagy online, automatikusan beküldhető

a VersFesztivál honlapján: www.versfesztival.hu, míg a DVD-ket a postacímen várjuk).

Postacím: Kiss László, Magyar Művelődési Intézet – 1011 Budapest, Corvin tér 8.

További információ: 06 20 512 8004 vagy a fenti e-mail címen.


Versmondó Kártya a tagdíjat befizetőknek, jelentős kedvezményekkel!

A Magyar Versmondók Egyesülete a tagság bővítése, a szorosabb kapcsolattartás és a minél nagyobb társadalmi hasznosulás érdekében tagsági kártyát bocsátott ki, amelyhez jelentős kedvezményrendszer társul. Barter jellegű támogatóinkkal kötött együttműködéseink révén könyvekhez, színházi jegyekhez, előadásokhoz, tanszerhez és sok egyéb hasznos dologhoz juthatnak kedvezményes áron az Egyesület éves tagdíját befizető tagjai. Emellett a Versmondó folyóiratot is csak a tagdíjat fizetőknek és az újság előfizetőinek biztosítja a jövőben az egyesület!

Elfogadóhelyek: a kártya birtokosa kedvezményesen vehet részt a Magyar Versmondók Egyesülete nyári táboraiban, szemináriumaiban, képzésein, fesztiváljain és versenyein, kedvezményesen vásárolhat az Írók Könyvesboltjában, és árengedménnyel válthat jegyet a Forrás Színház és az Első Magyar Versszínház előadásaira is. Elfogadóhelyek még többek között: Burger King, Vista Utazási Irodák, City Taxi, Agip, Oázis Kertészet, Friday’s, Gravír Expressz, Thomas Jeans, Unix, By Nature stb.

Legyen tagja a Magyar Versmondók Egyesületének, legyen Ön is a Versmondó Kártya birtokosa!

Az éves tagdíj 3200 Ft, amelyet utalással vagy postai utalvánnyal teljesíthet, „tagsági díj” megjelöléssel:

Magyar Versmondók Egyesülete, 1011 Budapest, Corvin tér 8. – OTP 11708001-20366591-00000000

Részletek és elektronikusan beküldhető tagsági jelentkezés: a www.vers.hu oldalon, a Magyar Versmondók Egyesülete linken!

A magyar nyelv páratlan gazdagsága és költőink művészi zsenialitása tovább kell, hogy éljen. Bennünk, és gyermekeinkben. A Magyar Versmondók Egyesülete 1992-ben, a rendszerváltás után elsők között létrejött társadalmi szervezetek egyike. Hazai és külföldi tag-, illetve társszervezeteivel közhasznú szervezetként tartja életben és koordinálja a magyar nyelvű versmondó mozgalmat. Az egyesület ifjúsági, művészeti, közművelődési, oktatási-pedagógiai és szakmai érdekképviseleti feladatokat lát el.

A Magyar Versmondók Egyesülete csaknem valamennyi rangos versmondó verseny, műhely, továbbképzés, tábor és találkozó szakmai segítője, a költészet és a versmondás elismert letéteményese. Célunk a vers emberközelbe helyezése, a költészet, mint a magyar nyelv éltetője, társadalmi rangjának visszaállítása. Az egyesület működteti az Első Magyar Versszínházat, kiadja a Versmondó című szakmai folyóiratot, üzemelteti a Versrádiót, tematikus versoldalakat hozott létre a világhálón, versmondó versenyeket, fesztiválokat, műhelyeket, táborokat szervez, előadóművészeket és versrendezőket képez, és segíti a hátrányos helyzetben élőket.

Írjon egyetlen tollvonással egy új kötetet, egy új költészetet! Segítsen, hogy az Európai Unióban is helyt álljon a legnemesebb Hungarikum, a Vers!

   -  2010. máj. 11.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

VI. Ezerlátó Országos Mesefesztivál
2010. május 19-20. 
Kamaraszínház (Celldömölk, Koptik O. u. 2.) 

Részletes program:

2010. május 19. szerda 
10:00 Megnyitó – Danka Adél, a Celldömölki Városi Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Igazgatója, valamint Hetényi Endre Celldömölk Város Képviselő Testülete Közművelődési, Oktatási, Gyámügyi és Sport Bizottságának elnöke – Kamaraszínház 
10:30 A varázshegedű – Soltis Lajos Színház, Celldömölk (r.: B. Péter Pál) – Kamaraszínház 
12:00 Babó és Bigyó – Teleszterion Színházi Műhely, Veszprém (r.: Komáromi Sándor) – KMKK 
14:00 Punktum, Elillant a pecsenye – Tücsök Bábcsoport, Celldömölk (r.: Nagy Márta) – Kamaraszínház 
15:00 Babó és Bigyó – Teleszterion Színházi Műhely, Veszprém (r.: Komáromi Sándor) – KMKK 
15:00 The roast duck escaped – Tücsök Bábcsoport, Celldömölk (r.: Nagy Márta) – Kamaraszínház /angol nyelvű előadás/ 
Mese (nem csak) felnőtteknek: 
19:00 Zsiráfivóhely – Radikális Szabadidő Színház, Budapest (r.: Formanek Csaba) – Kamaraszínház 

2010. május 20. csütörtök 
10:00 McVedel, a kalózkísértet – Kalózok, Polgárdi – Kamaraszínház (r.: Láposi Réka) 
11:10 Piperéstik vagy kakaska? – Pöttyös Hagyományőrző Gyermekcsoport, Csehimindszent (r.: Horváth Barnabásné) – KMKK 
11:45 Szabályos szabálytalanságok – Soltis Színház Gyermekstúdiója, Celldömölk (r.: Pilnay Sára) - Kamaraszínház 
12:15 Csalóka Péter – Ördögpalánták, Pölöske (r.: Ganzerné Rabócsi Margit) – Kamaraszínház 
15:00 Mostohák – Apró Színház, Budakeszi (r.: a csoport) – Kamaraszínház 

A zsűri tagjai: 
Gabnai Katalin drámatanár, színikritikus 
Sándor L. István színikritikus 
Solténszky Tibor dramaturg, rendező 

A fesztivál helyszínei: 
Soltis Lajos Színház Kamaraszínháza – Celldömölk, Koptik Odó u. 2. 
Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár (KMKK) – Celldömölk, Dr. Géfin tér 1

   -  2010. máj. 08.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

A Soltis Lajos Színház 2010. május 29-30-án Celldömölkön rendezi meg a ...

Soltis Lajos Emlékkonferencia és Kiállítást...

FELHÍVÁS 

A Soltis Lajos Színház 2010. május 29-30-án Celldömölkön rendezi meg a 
Soltis Lajos Emlékkonferencia és Kiállítást. 
Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk őrizni a 2000-ben tragikus balesetben elhunyt művészeti vezetőnk emlékét, akinek nevét felvette színházunk és tiszteletére kétévente országos színházi találkozót szervezünk. Úgy véljük, Lajos munkássága nagyobb figyelmet és ismertséget érdemel, amit ha élne, bizonyára ki is vívna teljesítményével. Ezért rendezünk kiállítást hátrahagyott relikviáiból, a róla szóló újságcikkekből, kritikákból és kértünk fel avatott előadókat hogy meséljenek emlékeikről. Erre a két napra szeretnénk összehívni mindenkit, aki vajdasági és magyarországi működését ismerte, Lajos rajongója, kollégája vagy tanítványa volt. 
A konferencián várható többek között Nánay István, Solténszky Tibor, Jordán Tamás, Szőke Zoltán, Kovács Frigyes és Soltis Lehel előadása, Kresalek Gábor Bioszínész című filmjének és Saár Tamás Kisszínpadon nagy színház című filmje második, be nem fejezett részének vetítése, és Czérna Ágnes Tanyaszínház című könyvének bemutatója. 

A konferencia fő témakörei: 
Soltis Lajos, mint színész és rendező 
Soltis Lajos, a színészpedagógus 
Soltis Lajos és a Tanyaszínház 
Lajos a magánéletben, mint apa és barát 
Soltis Lajos kollégái körében 

A konferencia nyitott, terveink szerint a résztvevők érdeklődésére alapozva, laza szerkezetben nem enciklopédikus teljességgel tárja fel előttünk Soltis Lajos életét, hanem a témákhoz kapcsolódó előadók a megjelent barátokkal, kollégákkal együtt rakják ki a mozaikokat, az életmű színes emlékképeit. Így rendezvényünk nem csak ismeretterjesztő, de egyben anyaggyűjtő összejövetel is, ezért számítunk minden, a témában érdekelt szakmabeli vagy Lajost a magánéletéből ismerő emlékező részvételére. 
Kérjük terjesszék a felhívást és jöjjenek el, elevenítsük fel együtt Soltis Lajos sajnálatosan rövid életének epizódjait! 
Részvételüket kérjük, május 15-ig jelezzék előre, megjelölve hogy érdeklődőként, vagy ezen felül egykori kollégaként, tanítványként, Lajos személyes ismerőseként számíthatunk a részvételükre! 
Jelentkezni elsősorban a soltisszinhaz@cellkabel.hu e-mail címen lehet, internet-hozzáférés hiányában a 06-95-521-050 telefonszámon, vagy a 9500 Celldömölk, Dr. Géfin tér 1. címen személyesen vagy postai úton. 
Soltis Lajos Színház társulata

   -  2010. máj. 08.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

XVII. Országos Diákszínjátszó Fesztivál Székelyudvarhely 
2010. máj. 01-02.

DÍJAZOTTJAI

>> Női alakítás díját Aszalós Szidónia (Csavargók csapata, Marosvásárhely), 
>> Férfi alakítás díját pedig Ciubotariu Dávid (Létra, Nagyvárad) és 
>> Kakucsi Áron (Bemugri, Székelykeresztúr) vitte el. 
>> Férfi alakítás különdíját Kénesi János kapta. 
>> Női alakítás különdíját Magyari Iza a Vitéz Lelkek által színpadra vitt My Fair Lady musicalben nyújtott játékáért 
>> Különdíjat kapott a brassói Grimasz
HELYEZÉSEK:

- I.   a székelykeresztúri Bemugri színjátszó csapata – a zsűri egyhangú döntése alapján – 
- II.  lett a Létra,
- III. Grimasz és a Berekenye diákszínjátszók csapata (Szilágycseh), 

   - Forrás: www.szekelyhon.ro -  2010. máj. 02.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

TÁBOROK
VERSRÁDIÓ
KORTÁRSALGÓ

Versművészeti Táborok: május 31-ig kedvezményes jelentkezési díjjal!

Most még bárki kedvezményes részvételi díjjal jelentkezhet a Magyar Versmondók Egyesülete nyári Versművészeti Táboraiba, amelyeket idén ihletett környezetben tartanak. Költőknek, leendő színészeknek és versmondóknak is önálló műhely indul, így három tábor zajlik egyszerre Neszmélyben, egy Duna parti hajón, július 10-től 18-ig.

Színészeket, előadóművészeket, írókat, rendezőket és ismert televíziósokat hívnak munkába, a színházi, versmondó, színházi és írótáborok átfogó képzést kínálnak majd azoknak a fiataloknak, akik a rivaldafényt, a színpadot vagy a költészetet választják későbbi hivatásuknak, vagy egyszerűen csak szeretik a verset és a jó hangulatot.

A Versművészeti Szemináriumba érkező középiskolás diákok, egyetemi hallgatók hangképzést, beszédtechnikát, színpadi mozgást tanulhatnak, szituációs feladatokban, bizalomjátékokban, helyzetgyakorlatokban próbálhatják ki magukat, a színpadi és a pódiumi jelenlét szabályait ismerhetik meg.

Ugyanitt rendezik meg a Színész és Előadóművész Felkészítő Műhelyt azon fiataloknak, akik a színházművészetet és az előadóművészetet leendő hivatásuknak tekintik. A Színész és Előadóművész Felkészítő Műhelyben a színészmesterség mellett klasszikus és kortárs művek rendhagyó feldolgozása, egyéni versfoglalkozások, helyzetgyakorlatok, színpadi mozgás és beszédképzés folyik. A tábor nagyban épít a Színház- és Filmművészeti Egyetem felvételi vizsgájára.

A Parnasszus költészeti folyóirattal közös Írásművészeti Műhely célja, hogy a nem professzionális írók, költők, versfaragók illetve tanulni vágyó, a mesterség fogásait elsajátítani akaró pályakezdő költők verstani, verstechnikai, költészetesztétikai ismereteit bővítsék, a szemináriumi jellegű speciális vers-feladatokat közösen és személyre szólóan megbeszéljék, értékeljék. A táborozók előadásokat hallhatnak az irodalom és a média viszonyáról, a hangjáték és az irodalom összefüggéseiről, a hangzó vers technikai fortélyairól.

Május közepéig lehet kedvezményesen jelentkezni.

Részletesebb információt a www.vers.hu  oldalon a Táborok menüpontban találnak az érdeklődők.

Kaleidoszkóp VersFesztivál: most lehet jelentkezni!

Meghirdette a Magyar Versmondók Egyesülete a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál színpadi versenykategóriáit. A fesztivál ezúttal Pécsről, Európa Kulturális Fővárosából jelentkezik. A Pécsi Ifjúsági Központ biztosítja majd a helyszínt a programok többségének. A versszínházi estéken országos hírű művészek lépnek majd fel. Idén még több szerep jut az Első Magyar Versszínháznak, és jó néhány ősbemutatót is láthat a közönség: lesz világzenei koncert, sztárok verses találkozója, nagyszínházi előadás, eddig nem látott költészeti est és verses mozgásszínház is.

A versenykategóriák közül a versszínháziba idén csak május 31-ig lehet jelentkezni!

Ide tartoznak az előadóestek, a performanszok, az emlékestek, az utcaszínházi előadások, a költészetre koreografált mozgásszínházi produkciók, és minden olyan színpadi előadás, amelyet a vers ihletett. A Klasszikus és Kortárs Versmondó Szalon, tehát a hagyományos versmondás szeptember végéig várja a jelentkezőket. A kategóriákról részletes információ, valamint a teljes versenykiírás megtalálható a www.vers.hu  oldal Versenyek menüpontjában, a Kaleidoszkóp VersFesztivál linken, és információ kérhető Szennik Évi kommunikációs alelnöktől a 06 20 512 8004-es telefonszámon.

Versrádió – újrahangolva 

Megújult formában és tartalommal várja a verskedvelőket a Magyar Versmondók Egyesülete az internetes Versrádió oldalán. A versradio.hu repertoárjában klasszikus költők művei hallhatók klasszikus előadók tolmácsolásában, vagy kortárs szerzők verseit adják elő mai klasszisok prózai műfajban éppúgy, mint verszenében. Interjúk készülnek megbecsült és közismert írókkal, költőkkel, kevésbé ismert, a pálya elején álló, ígéretes tehetségekkel, a vers- és prózamondó előadóművészet nagymestereivel. Mindez hangban, képben egyaránt, interaktív közegben.

A tematikus honlap műsorát a látogató állítja össze: a www.versradio.hu internetes címre érkezve az újrainduláskor Nemes Levente Szabó Lőrinc-megzenésítését hallja, azonban egy gombnyomással mindenki maga dönti el, mely szerző művét, mely előadót hallgatja vagy nézi meg. A hang- és képanyagokat az egyesület munkatársai gondos kutatómunkával gyűjtötték össze, másik részét pedig a myspace produkcióval közösen, folyamatosan rögzítik. Jelenleg több mint 700 vers különböző feldolgozása nézhető vagy hallgatható meg a Versrádióban. A freestyle menüpont megannyi irodalmi kuriózumnak ad helyet: klasszikus költők archív, és kortárs szerzők saját verseinek felolvasása mellett magyar írók idegen nyelvű átiratait, filmes feldolgozásokat, költészeti animációkat, költői vallomásokat tartalmaz a link, emellett megnézhetők a Kaleidoszkóp VersFesztivál és más jeles költészeti események műsora. Ebben a menüpontban a szerkesztők arra is lehetőséget adnak, hogy a hallgatók saját verseik hang- és videó anyagát, vagy megzenésítéseiket is felöltsék.

A Versrádiónak két nagy célközönsége van: az egyik a laikus verskedvelők, irodalom- és színházrajongók tábora, míg a másik a hivatásos színi vagy előadóművész pályát választók, és a versmondók széles csoportja. Lutter Imre főszerkesztő mindkét bázisra gondolt, amikor egy adott verset akár 6 vagy 8 előadó tolmácsolásában is beszerkesztettek, így ugyanis bárki könnyen megtalálja kedvenc előadóját, a szakmának pedig lehetősége nyílik arra, hogy összehasonlítsa, elemezze és értékelje a különböző interpretálásokat. A Magyar Versmondók Egyesülete a Versrádió nyitózenéjére a közeljövőben pályázatot ír ki, amelyet a www.vers.hu   oldalon közöl majd.

Versszínházi Kortáralgó Petőcz Andrással

Open Reading, azaz „nyitott versestek" címmel rendezi meg az Első Magyar Versszínház a 2009 elején indult Kortársalgó elnevezésű kulturális-közéleti beszélgetéseinek újabb sorozatát. Április 29-én, csütörtökön este 18.00 órától Petőcz András olvas fel, vendége Zsávolya Zoltán lesz, gitáron Oravecz Péter gondolkodik versben. A házigazda Turczi István József Attila-díjas költő, a Magyar Versmondók Egyesülete irodalmi alelnöke. A Magyar Írószövetség Költői Szakosztálya és a Magyar Versmondók Egyesülete minden verskedvelőt borral és friss pogácsával vár.

A helyszín az Írószövetség klubja Budapesten, a Bajza utca 18. szám alatt. A belépés díjtalan!

Az Open Reading íratlan szabályainak megfelelően az est második részében egy verset felolvashatnak azok a költőtársak és bátor versfaragók, akik hoznak magukkal saját szöveget, olthatatlan vágyat éreznek magukban a szereplésre és szándékukat jelzik a házigazdának.


Magyar Versmondók Egyesülete

www.vers.hu 
www.versmondo.hu 
www.versradio.hu 
www.versfesztival.hu 

  - 2010. ápr. 27.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

X. Erdélyi Kossuth-szónokverseny

Céljaik: a közéleti, szakmai, pedagógiai szerepekre való felkészítés; a komplex nyelvhasználat színvonalának emelése; a hagyományápolás.

A verseny időpontja: 2010. május 7–9.

A verseny helyszíne: Vigadó Művelődési Ház, Bod Péter Tanítóképző, Kézdivásárhely

A verseny két fordulóból áll:

I. rész: Előre elkészített beszéd (maximum 6 perc)

„Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot.” 
(Esterházy Péter)

II. rész: Rögtönzött beszéd (maximum 3 perc), melynek témáját a helyszínen közöljük.

A versenyhez – a hagyományoknak megfelelően – egy retorikai konferencia kapcsolódik, melynek témája Nyelvi szokásaink.

Intézményenként 3–4 középiskolás diákot és egy felkészítő tanárt várnak! Kérnek minden versenyzőt, hogy szónoki beszédét egy példányban elektronikus formában és kinyomtatva hozza magával! A részletes programot később közlik.

Jelentkezni lehet levélben a következő villámposta-címen: 
magdolna_nagy@yahoo.com 

Jelentkezési határidő: 2010. április 26.

JELENTKEZÉSI LAP

 - Forrás Erdélyi Magyar Műkedvelő Színjátszók Honlapja - 2010. ápr. 20.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

NÉPI KOMÉDIÁS SZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ - 2010. július 18.

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület és a Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesülete (VASZE) NÉPI KOMÉDIÁS SZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓT hirdet

A Somló hegy tövében lévő Dobán, az Erdődy kastély parkjának árnyas fái alatt 2010. július 14. és 18. között második alkalommal kerül megrendezésre a Somló Hangja Fesztivál. A fesztivál elsősorban világ- és népzenei, valamint jazz koncertekre épül, de számtalan kiegészítő program színesíti: néptánc előadások, gyermek- és családi programok, bor- és gasztronómiai bemutatók, kézműves vásár. A rendezvény keretében július 18. vasárnapi napra meghirdetjük a népi komédiás színjátszók találkozóját. Nevezni szabadtéren előadható, technikát nem igénylő népi és vásári komédiákkal lehet. Olyan magyar és külföldi szerzős komédiákat várunk, melynek műsorideje a 40-45 percet nem haladja meg. A találkozó keretében reményeink szerint 6-8 csoportot tudunk fogadni.

A meghívott csoportok útiköltség térítésben és vendéglátásban részesülnek, valamint minden, a színpadon fellépő szereplő és rendezőjük kap egy ingyenes belépőt a Somló Hangja rendezvény teljes időtartamára. Utóbbi díjazás miatt elsősorban olyan csoportok jelentkezését várjuk, amelynek tagjai érdeklődnek a rendezvény programja iránt, környékbeliként részt tudnak és szeretnének venni a megelőző rendezvényeken is, illetve távolabbi csoport esetén meg tudják oldani ottani szállásukat. (Utóbbi megszervezésében tudunk segíteni.) A találkozón a hagyományos értelemben vett jutalmazás vagy zsűrizés nincs, de a találkozó végeztével sort szeretnénk keríteni egy szakmai beszélgetésre a műfaj sajátosságairól, a látott darabokról.

Jelentkezni és további információhoz jutni a szervezőknél lehet.

Kovács Norbert 06/20/378-6459, cimbi@iplus.hu 

Németh József 06/30/364-0818, nemeth.jozsef@vpmegye.hu 

A Somló Hangja rendezvény honlapja: www.somlohangja.hu 

   - Forrás: Magyar Szín-Játékos Szövetség - 2010. ápr. 08.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Színházi Világnapi Üzenet 

A Színházi Világnap megteremi a lehetőséget, hogy a maga sokféleségében ünnepeljük a Színházat, amely nemcsak a szórakoztatás és az inspiráció forrása, hanem a világ minden táján képes a különböző kultúrájú emberek sokaságát egyesíteni. A színház még ennél is több : a nevelés és a tudás átadásának lehetősége.

Mindenhol van színház, és nem pusztán hagyományos színházi keretek között: játszani lehet egy kicsi, afrikai faluban, az örmény hegyek lábánál, a Csendes-óceán pici szigetén. A színháznak pusztán térre és közönségre van szüksége. A színház képes megnevettetni, megríkatni bennünket, de el is gondolkodtat és cselekvésre késztet.

A színházi előadás csapatmunka gyümölcse. A közönség csak a színészeket látja, a háttérben azonban rengeteg ember dolgozik, de őket nem látjuk. Pedig ugyanolyan fontosak, mint a színészek. Sokféle, speciális ismerettel rendelkeznek és hozzáértésükkel lehetővé teszik egy előadás megszületését, bemutatását. A sikerekből, diadalokból nekik is jár.

Március 27. a Színházi Világnap hivatalos dátuma. De minden napnak Színházi Világnapnak kellene lennie, mert a mi felelősségünk, hogy fenntartsuk a közönség szórakoztatását, nevelését és épülését szolgáló hagyományt, amely nélkül létezni sem tudnánk. 

Judi Dench

  - 2010. márc. 27.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Kőfal-Pálya III. pályázat színházaknak

Az Új Színház 2007-ben hirdette meg először „Kőfal-Pálya I.” pályázatát. A pályázattal a színház – a profilját meghatározó nyitottság jegyében – bemutatkozási és játszási lehetőséget kíván biztosítani független, a kőszínházi struktúrán kívül dolgozó színházi alkotóknak, csoportoknak.

A 2007-es nyertes darabok egyike az azóta is - a színház repertoárján lévő – eddig 38 alkalommal nagy sikerrel játszott „Grönholm-módszer”. A darab a Neptun Brigáddal közös Új színházi produkció Baksa Imre rendezésében.

A második - 2009-es pályázat - „gyermekeknek szóló”, ill. a „mai magyar valóság problémáival szembesítő” előadások létrehozására szólt. Az egyik nyertes a Cziczó Attila rendezte, diákokból álló Fészek Színház „FÉM” című darabja lett, amely több fesztiválon is vendégszerepelt. A másik nyertes – gyerekeknek szóló - produkciót Baksa Imre rendezésében láthatja a közönség „A világszép nádszálkisasszony” címmel. Ez utóbbi darab meghívást kapott az idei Deszka fesztiválra.

Az idei – a 2010/11-es évadra szóló - harmadik pályázatra olyan stúdiószínpadi – máshol még be nem mutatott – projekteket vár a színház, amelyekben a zene meghatározó dramaturgiai, forma- és/vagy tartalom alkotói elemként jelenik meg.

A pályázat beadásának határideje május 15.
További információ: kofalpalya@ujszinhaz.hu 
Honlap: http://www.ujszinhaz.hu 

Letölthető dokumentumok
Pályázati kiírás
Jelentkezési lap

  - Forrás: Új Színház - 2010. márc. 17.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Hotel25 címmel hirdetnek alkotóházi ösztöndíjat Berlinbe (Németország) művészeknek és rokonaiknak. A művészek a program alatt rendezők társaságában ismerhetik meg Berlint, és a tartózkodásuk végén előadások, illetve kiállítások keretében mutathatják be munkájukat. Az ösztöndíj időtartama legalább egy, de legfeljebb három hónap. Az alkotóházba képzőművészek, előadóművészek, kutatók, táncművészek, filmesek, írók, médiaművészek, zenészek és fotósok jelentkezését várják. Az ösztöndíjra folyamatosan várják a jelentkezéseket.
Bővebb információ:http://www.hotel25applicationform.blogspot.com/ 

Nemzetközi fesztivál ajánlatok

Utcaművészeti fesztivál Porecben

Utcaművészeti fesztivált rendeznek 2010 augusztusában Horvátországban. (on-the-move)

Bővebb információ: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=23931 

Kortárs művészeti fesztivál Athénban
2010 szeptemberében kortárs művészeti fesztivált rendeznek Athénban MIRfestival címmel. (on-the-move)

Bővebb információ: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=23934 

NEU/NOW művészeti fesztivál Nantes-ban
NEU/NOW címmel rendez művészeti fesztivált az ELIA 2010 októberében Franciaországban. A fesztiválra várják tervezők, filmesek, zenészek, színészek, táncosok és vizuális művészek jelentkezését. (KultúrPont)

Bővebb információ: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=23944 

   - Forrás: Magyar Szín-Játékos Szövetség - 2010. febr. 23.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Kedves színjátszók és csoportvezetők! Örömmel hirdetjük a nagyvilágnak, hogy ismét megrendezzük a ...

bugyifeszt (amatőr)színházi találkozót  ...

... Bugyin, a Bessenyei György Művelődési Házban.

Felnőtt-, ifjúsági- és diákcsoportok jelentkezését várjuk az ország egész területéről. (Csoportonként a maximális létszám - kísérőkkel együtt: 12 fő!) Terveink szerint 4-5 csoportot tudunk fogadni!

A bugyifeszt lényege a közös (szín)játék, így minősítést, szakmai zsűrit, versengést nem ígérhetünk, annál inkább békét, boldogságot, hideg éjszakákat és forró nappalokat.

Ami a legfontosabb: azon túl, hogy bemutatjuk egymás előtt produkcióinkat, szeretnénk, hogy a szombat esti előadásokon kívül a csoportok keveredjenek, megismerjék egymást, együtt vegyenek részt a csoportvezetők foglalkozásain, arról nem is beszélve, hogy a színjátszó-rendezők is kipróbálhatják magukat egy másik csapattal – ahogyan ezt eddig is megszokhattátok tőlünk. Tehát olyan színjátszókat várunk, akik vállalják, hogy tényleg csak a színjátszással töltik idejüket, s olyan csoportvezetőket, akik ehhez minden segítséget - önzetlenül - megadnak nekik. (A csoportvezetők kettő – pénteken és szombaton, 50-60 perc hosszúságú - műhelyfoglalkozást vezetnek 8-10 fős vegyes csoportoknak – kitétel, hogy „saját” színjátszó nem vehet részt a foglalkozáson -, és az egyik, sorsolással kijelölt csoporttal létrehoznak egy 10-20 perc hosszúságú előadást. Amelyik vezető nem vállalja a közös munkát, úgy vendég szakembert hívunk helyette. Bármilyen ötletet, észrevételt szívesen veszünk, keressetek telefonon, vagy e-mailben!)

Nevezési díj - idén sajnos már – van, minden színjátszónak 1000 Ft az egész fesztiválra. (A csoportvezetőket, kísérőket vendégül látjuk.) 

A szervezők (vándortábor jellegű, „iskolában-szivacsokon”) szállást – két éjszakára –, és étkezést – pénteken vacsora, szombaton reggeli-ebéd-vacsora, vasárnap reggeli – biztosítanak vendégeinknek. Az utazásról magatoknak kell gondoskodnotok. 
Nevezni legkésőbb május 10
-ig lehet (csakis e-mailben!). 
Jelentkezési lapot a http://www.cziczo.hu/feszekszinhaz/ oldalról tudtok letölteni. (Ugyanitt a tervezett programot is elolvashatjátok.)

Bugyi, 2010. február 8. 

                  Cziczó Attila,                                                 Józsa László
                  szervező                                           a művelődési ház vezetője

  - Forrás: Magyar Szín-Játékos Szövetség - 2010. jan. 30.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

A Drámaírók Nemzetközi Fórumának pályázata

Menekültek, száműzetés, öntudat/identitás és kivándorlás témakörben írt darabokat vár a UNESCO és az International Theatre Institute (Nemzetközi Színházi Intézet, ITI) Drámaírók Nemzetközi Fóruma.

Határidő: 2010. június 30.

A témaválasztás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet modernkori világunk fájdalmas problémájára, ahol százmilliók válnak politikai, környezeti és gazdasági vagy a háború és a társadalmi erőszak okán menekülté. Hogyan tudnak a kivándoroltak kommunikálni új környezetükben/környezetükkel? Másodrendű polgárai a választott országnak? Mi az, amit magukkal hoznak? Mi az, amit „új hazájuk” felajánl nekik? Milyen identitásra lelhetnek a kivándorlók?

A pályázati anyagban az eredeti nyelvű példányhoz mellékelni kell a darab angol, francia vagy arab fordítását. 
A pályázatra bárki jelentkezhet
Egy darabbal lehet pályázni, amely nem haladhatja meg a 100 oldal terjedelmet (szóközökkel együtt 1800 karakter oldalanként). A pályázatra nem adható be már kiadott vagy színre vitt alkotás. 
A kijelölt zsűri első (3000 USD), második (2000 USD) és harmadik (1000 USD) díjat oszt ki. Hogy mely pályamunkák bizonyultak a legjobbnak azt a Nemzetközi Színházi Intézet soron következő kongresszusán jelentik be. A nyertes darabok kiadásáról a kiíró gondoskodik (angol vagy francia és eredeti nyelven). A győztes pályamunkák megjelennek továbbá a fórum honlapján.

A pályázatokat a kiírásban részletezett módon és formátumban a következő villámpostacímre kell elküldeni ipf.competition@gmail.com .

A pályázatot 2002. óta írják ki minden páros évben. Céljuk, hogy aktuális témákat ragadjanak meg, amellyel a társadalom figyelmét az adott problémára irányítják.

- Forrás: KultúrPont

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

A Magyar Szín-Játékos Szövetség minősítésre felkért szakemberei-2009-2010

Minden fesztiválszervező e listától függetlenül azt hív meg zsűrizni, értékelni, akit kíván. Az alábbi szakembereket (és csakis az alábbiakat) a MSZ-JSZ kérte fel arra, hogy képviseletében minősítse a minősítést kérő produkciókat.

Árkosi Árpád rendező
Ascher Tamás rendező
Bérczes László dramaturg
Czajlik József (Dunaszerdahely) Rendező
Csetneki Gábor rendező, mozgás
Csizmadia Tibor (Eger) rendező
Dúró Győző dramaturg
Fodor Tamás rendező
Gabnai Katalin drámatanár
Jancsó Sarolta Színész, rendező
Kaposi László rendező, drámatanár
Katona Imre rendező, musical
Keserű Imre Drámatanár, rendező
Kiss László Rendező
László Tibor (Tatabánya) Rendező
Lázár Péter (Almásháza) Drámatanár, rendező
Lengyel Pál (Eger) Rendező
Lőkös Ildikó Dramaturg
Lukács László Drámatanár, rendező
Mikuli János (Pécs) Rendező
Nagy András László Rendező
Nagy Gábor (Celldömölk) Rendező, színész, társulatvezető
Nánay István dramaturg, kritikus
Pap Gábor Drámatanár, rendező, kritikus
Pataki András (Győr) Rendező
Perényi Balázs Rendező, drámatanár
Pinczés István Rendező
Regős János Rendező
Sándor L. István Kritikus
Solténszky Tibor Dramaturg, rendező
Somogyi István Rendező
Szűcs Katalin Ágnes Kritikus
Tóth Zsuzsanna drámapedagógus, előadóművész
Tóth Miklós rendező
Török Gábor (Szombathely) Rendező
Uray Péter rendező, koreográfus
Vidovszky György Drámatanár, rendező

  - Forrás: Magyar Szín-Játékos Szövetség - 2009. nov. 05.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

A Békéscsabán, a Helyőrségi Klubban (Szabadság tér 6.) működő Féling Színházi Csoport 

Színházi Műhelyek 
címen bemutató sorozatot indít.

A programban részt vehet bármely ...

- diákszínházi, és 
- nem hivatásos színházi csoport,

... amely fontosnak tartja, hogy a előadásaival megjelenjen a helyi és fesztivál bemutatókon túl is.
A program szervezése folyamatos. Minden jelentkező csoporttal egyedi egyeztetés alapján pontosítjuk sajátos igényeiket, az előadás időpontját, ... valamint minden, a sikeres előadáshoz fontosnak ítélt részletet.

A sorozat műhely jellege két formában teljesülhet.
1. - A színjátszó csoport - legyen ez általános-, középiskolai, egyetemi/főiskolai, felnőtt színházi csoport -, előadás és/vagy előadások révén mutatja be (sajátos) színházi műhelyét, kész előadást és/vagy .
- A színjátszó csoport, - ha ezt kéri - a bemutatót követően, egy szakmai beszélgetés keretében, amelyen meghatározó gyakorlattal bíró nem hivatásos színjátszó rendezői, színészi gyakorlattal és professzionista színházi szakember közreműködésével részt vehet egy szakmai konzultáción, ahol a látott előadásról, kötetlen formában mondhatják el észrevételeiket. 

A szervezők meglátása szerint kifejezetten kívánatos, hogy a helyben, a megyében, a régióban, és/vagy bárhol működő (magyar nyelven játszó) színházi csoportok tudjanak egymásról, ismerjék meg egymást, és rendszeresen lássák a megszülető előadásokat, azok a lehető legtöbb bemutatót érjék meg.

A csoportok jelentkezéseiket e-mailben, a steinwender.jozsef@mail.datanet.hu  címre küldhetik meg. (Minden további részletet a kapcsolatfelvételt követően egyeztetünk.) 

  >> JELENTKEZÉSI LAP <<

 - 2009. jún. 13.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

Minősítések 2008-2009 

ARANY
A produkciót a MSzJSz minősítő zsűrije látta, színházi élményt nyújtónak, más együttesek számára mintául szolgálónak találta, széleskörű (országos) forgalmazását támogatja, az együttes országos (pályázati alapok) kiemelt támogatását javasolja. A produkció az országos fesztiválokon előminősítés nélkül részt vehet. 

Bethlehemes, Bolondtemetés
ZALASZENTPÁLI NÉPDALKÖR
Rendezte: Sajti Sándor
(Minősítette Kiss László és Nagy András László az I. Somogy Megyei Színjátszó Találkozón, Kaposváron 2009 március 14-én) 

EZÜST 
A produkciót a MSzJSz minősítő zsűrije látta, színházi szempontból is értékesnek találta, széleskörű (regionális) forgalmazását támogatja, az együttes országos szintű (pályázati alapok) támogatását javasolja. 

Remenyik Zsigmond: Pokoli disznótor
alig színpad - Veszprém
rendezte: Németh József
(Minősítette Kiss László, Lengyel Pál, Nagy András László és Tóth Zsuzsanna a XII. Országos Falusi Színjátszó Találkozón, Adácson 2008 november 21-22) 

Móricz Zsigmond: A zördög, Alkudozás egy tehénre, Dufla pofon
Nánai Színjátszó csoport - Nána (Szlovákia)
rendezte: Juhász Mária
(Minősítette Kiss László, Lengyel Pál, Nagy András László és Tóth Zsuzsanna a XII. Országos Falusi Színjátszó Találkozón, Adácson 2008 november 21-22) 

Tabarin:Vásári komédia
Adáshiba -Eger 
rendezte: Balogh András
(Minősítette Kiss László, Lengyel Pál, Nagy András László és Tóth Zsuzsanna a XII. Országos Falusi Színjátszó Találkozón, Adácson 2008 november 21-22) 

Eisemann Mihály – Szilágyi László: Én és a kisöcsém
Veritas Színpad /Adács
rendezte: Szekeres János
(Minősítette Kiss László, Lengyel Pál, Nagy András László és Tóth Zsuzsanna a XII. Országos Falusi Színjátszó Találkozón, Adácson 2008 november 21-22) 

Kisködmön (Petkó Jenő nyomán)
LOVÁSZI FALUSZÍNPAD-Lovász
Rendezte: Szöllősi Judit
(Minősítette Kiss László, Lengyel Pál, Nagy András László és Tóth Zsuzsanna a XII. Országos Falusi Színjátszó Találkozón, Adácson 2008 november 21-22) 

Peter Schaffer: Equus
MOZAIK SZÍNKÖR-Gyöngyös
Rendezte: Válik István
(Minősítette Nagy András László és Sollténszky Tibor Gyöngyösön, 2009 január 21-én) 
Az udvarhelyi legény csodája
KUKORI HAGYOMÁNYÖRZŐ KÖR - Somogyudvaehely
Rendezte: s csoport
(Minősítette Kiss László és Nagy András László az I. Somogy Megyei Színjátszó Találkozón, Kaposváron 2009 március 14-én) 
Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya
VÉRTES ELEMÉR SZÍNJÁTSZÓ TÁRSULAT – Kaposvár
Rendezte: Kaszás Ferenc
(Minősítette Kiss László és Nagy András László az I. Somogy Megyei Színjátszó Találkozón, Kaposváron 2009 március 14-én) 
József Attila: Koldusok
DRÁVA VÖLGYE KÖZÉPISKOLA – Barcs
Rendezte: Nagy Barnabás
(Minősítette Kiss László és Nagy András László az I. Somogy Megyei Színjátszó Találkozón, Kaposváron 2009 március 14-én) 

BRONZ
A produkciót a MSz-JSz minősítő zsűrije látta, színházi értékeket talált benne, közművelődési értékeit elismeri, helyi (település, kistérség) forgalmazását támogatja, az együttes helyi (települési, megyei önkormányzati) támogatását javasolja. 

Slawomir Mrozek: Egy hajóban evezünk (A Nyílt tengeren nyomán) 
Vasvári Színi Egylet - Vasvár
:rendezte: Gergye Rezső
(Minősítette Kiss László, Lengyel Pál, Nagy András László és Tóth Zsuzsanna a XII. Országos Falusi Színjátszó Találkozón, Adácson 2008 november 21-22) 

Mikszáth Kálmán: Grisics hitelbe vett bort 
Sok–Szín-pad - Bük
rendezte: Major Ágota
(Minősítette Kiss László, Lengyel Pál, Nagy András László és Tóth Zsuzsanna a XII. Országos Falusi Színjátszó Találkozón, Adácson 2008 november 21-22) 

Ajándék
PELLERIN SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT – Kaposvár
Rendezte: Ruchárd Mária
(Minősítette Kiss László és Nagy András László az I. Somogy Megyei Színjátszó Találkozón, Kaposváron 2009 március 14-én) 
Madarak voltunk
TOLDI DRÁMÁSOK – Kaposvár
Rendezte: Garaminé Szente Éva
(Minősítette Kiss László és Nagy András László az I. Somogy Megyei Színjátszó Találkozón, Kaposváron 2009 március 14-én)

- Forrás: Magyar Szín-Játékos Szövetség - 2009. márc. 21.

<<< vissza a nyitó oldalra

<<< vissza a nyitó oldalra

BEMUTATKOZÁSI LEHETŐSÉG

A Békéscsabán működő Féling Színházi Csoport együttműködve a "Csaba" Honvéd Kultúrális Egyesülttel, annak művelődési házában ...

- színházi csoportok,
- előadók

részére biztosít bemutatkozási lehetőséget.

A jelentkezők adják meg:
- a mű szerzőjét, címét;
- a közreműködők számát;
- az előadás időtartamát, 
      - célközönségét, 
      - technikai és szcenikai igényét;
- azt a címet, telefonszámot amelyen a csoport vezetője és/vagy szervezője rendszeresen elérhető.
- a bemutatni kívánt mű nyilvános bemutatójának és/vagy főpróbájának helyét, időpontját.

Az előadásokra személyes, részletes egyeztetés, valamint referencia és/vagy a csoport képviselője, megbízottja által értékelt bemutató alapján kerülhet sor.

A jelentkezést a steinwender.jozsef@mail.datanet.hu e-mail címre kérjük megküldeni és/vagy a 06/20/938-99-06-os telefonszámon várjuk.

>>> Szcenikai feltételek: takarás (paraván), hangosítás, világítás, kamaraszínpad.

 - 2008. dec. 01.

<<< vissza a nyitó oldalra


A Féling Színházi Csoport meghallgatást szervez színészi mesterségre tehetséget érző és/vagy abban jártassággal rendelkező nők és férfiak részére. 
A meghallgatásra 2008. szeptember 15.-ét követően FOLYAMATOSAN hetente, csütörtöki napokon, 18 órától kerül sor, aminek keretében minden jelentkező számot adhat a színészi munkára/feladatokra való alkalmasságáról, tehetségéről. 
A meghallgatás konkrét időpontjáról a jelentkezőket személyesen értesítjük. (Az általuk megadott címen/telefonszámon.)

A "meghallgatáson" részt vehet bárki aki ...

>> - elmúlt 16 éves - felső korhatár nincs;

A jelentkezéseket steinwender.jozsef@mail.datanet.hu címen regisztráljuk.

Kérdéseire – írásban – a megadott e-mail címen, telefonon a 06/20/938-99-06-os számon kaphat választ. A jelentkezőt kérjük, adja meg:

A jelentkezőt kérjük adja meg: 
- a nevét,
- azt az e-mail címet, amelyet rendszeresen olvas, 
- azt a telefonszámot, amelyen rendszeresen elérhető.

- 2008. jún. 01.


A Békéscsabán működő Féling Színházi Csoport gyakorlott, a színház iránt érdeklődő, a társulat operatív ügyeit segítő, szervezésben gyakorlott munkatársat keres. 

==>> A csoport működéséről tájékozódhat a www.szinhaz.hu/sj52 címen, ott válassza a a Féling Színházi Csoport hivatkozást!

==>> A fentiekkel kapcsolatos részletekről és/vagy az avval kapcsolatos kérdéseire választ kaphat ezen az e-mail címen: IDE KATTINSON! ; vagy a 06/20/938-99-06-os telefonszámon.

- 2008. jún. 01.

A számláló indítása: 2011 úlius 17.


driving instructor